Верховна Рада прийняла закон про новий Митний тариф України
Огляд законодавства
Новини та події
24.10.2022

19 жовтня 2022 року Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому урядовий законопроєкт № 7737 «Про Митний тариф України», що стосуються зобов’язань України у сфері європейської інтеграції.

Закон має на меті приведення товарної номенклатури України у відповідність до вимог сучасної сьомої редакції Гармонізованої системи опису та кодування товарів версії 2022 року.

Як відомо, Гармонізована система опису та кодування товарів є багатоцільовою товарною номенклатурою, що використовується в 212 країнах світу, територіях, митних та економічних союзах з метою проведення одноманітної класифікації товарів для встановлення митних тарифів, здійснення заходів нетарифного регулювання та збирання статистичних даних зовнішньої торгівлі.

Україна є учасником Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів, до якої приєдналася згідно з Указом Президента України від 17.05.2002 № 466/2002. Однак, чинний Митний тариф побудовано на основі шостої редакції Гармонізованої системи опису та кодування товарів версії 2017 року, тоді як застосування заходів тарифного та нетарифного регулювання в більшості країн світу, зокрема в країнах Європейського Союзу, з 1 січня 2022 року здійснюється на основі сучасної сьомої редакції ГС-2022.

Відповідно виникає низка супутніх ускладнень, пов’язаних, зокрема, із:

  • розбіжностями в товарних кодах країни-експортера та України під час митного оформлення продукції, що імпортується;
  • неможливістю зіставлення митної статистики, наданої в рамках домовленостей про обмін статистичною інформацією тощо.

Таким чином, Законом передбачається:

  1. Приведення товарної номенклатури у відповідність із вимогами ГС-2022 на виконання міжнародних зобов’язань за Міжнародною конвенцією про Гармонізовану систему опису та кодування товарів;
  2. Адаптація статистичної системи України до міжнародних методів, стандартів та класифікації;
  3. Стандартизація зовнішньоторговельної документації;
  4. Прискорення і спрощення процедури митного оформлення товарів під час здійснення зовнішньоторговельних операцій.

Згідно Митного тарифу, ставки ввізного мита на товари залишаються незмінними, змінюється лише класифікація окремих товарів.

Детальніше ознайомитися із Законом: https://bit.ly/3F9w4wx