Вебінар «Правові аспекти надання медичної допомоги військовослужбовцям та цивільному населенню в умовах воєнного стану»
Вебінар
Публікації лекторів
13.10.2022

1) Яким чином здійснюється медичне сортування при наданні медичної допомоги потерпілим в умовах воєнного часу? Чи мають право лікарі виписати із стаціонару пацієнта, навіть якщо покращення стану не наступило?

У відповідності до Стандарту екстреної медичної допомоги «Медичне сортування при масовому надходженні постраждалих на ранньому госпітальному етапі» від 24.02.2022 № 368 Медичне сортування потерпілих є одним з основних принципів медицини катастроф, заснованому на необхідності надання медичної допомоги в максимально короткі терміни максимально можливій кількості постраждалих. Цей принцип відрізняється від стандартів надання допомоги одному постраждалому у звичайних ситуаціях, коли сил та засобів достатньо. Слід зазначити, що при надзвичайних ситуаціях існує диспропорція між кількістю постраждалих, тяжкістю їх травм та наявними медичними силами і засобами. Фактично за таких умов, одночасне та повноцінне надання медичної допомоги всім постраждалим неможливо.

Алгоритм медичного сортування.

Для забезпечення прозорості та універсальності рекомендується формально структурована система медичного сортування потерпіли у відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги у випадках масового надходження постраждалих або у випадках проведення сортування за умови дефіциту сил та засобів.

У країнах з ефективною системою ефективна система екстреної медичної допомоги процеси МСП при НС, найчастіше використовуються, 4-рівневий підхід, що забезпечує розподіл постраждалих залежно від тяжкості їх стану, ґрунтуючись на визначенні таких показників як: рівень притомності свідомості, наявність та характеристики дихання, стан перфузії.

На вебінарі ми розберемо питання яким чином проходить медичне сортування та чи правомірно медпрацівники здійснюють виписку пацієнтів в тому числі поранених військовослужбовців, якщо немає покращення стану здоров’я?

2) Які особливості надання медичної допомоги військовослужбовцям України в умовах воєнного стану?

У період дії воєнного стану військовослужбовці, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією проти України, перебуваючи безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів, можуть бути направлені відповідно до висновку військово-лікарської комісії для подальшого надання їм медичної допомоги або проведення медико-психологічної реабілітації до медичних закладів, розташованих за межами України. На зазначених вище військовослужбовців, а також на супроводжуючий їх медичний персонал не поширюються обмеження щодо виїзду громадян України за межі України.

На вебінарі Ви дізнаєтесь гарантії і права надані державою військовослужбовцям.

3) Яким чином забезпечується надання медичної допомоги в системі донорства крові в умовах війни?

МОЗ затвердило Методичні рекомендації застосування протоколу масивної трансфузії компонентів крові постраждалим на етапах евакуації.

Застосовувати документ у випадку госпіталізації постраждалих в критичному стані з ознаками геморагічного шоку у заклади охорони здоров’я, в тому числі при масових випадках.

Медична допомога повинна бути надана в обсязі, що забезпечує достатню трансфузію компонентів крові постраждалим з метою стабілізації їх, а також організацію та підготовку до переведення на подальший етап госпіталізації у заклад вищого рівня.

Хто може бути донором? Підготовка до здачі крові.

4) Яка якість надання медичної допомоги вагітним в умовах воєнного стану?

Вагітні жінки як і раніше мають право вільно обирати медичний заклад, де спостерігатися та де народжувати. Місце реєстрації чи проживання при цьому немає значення.

Це означає, що жінки, які переїхали в інші регіони країни через бойові дії, можуть отримати необхідну їм медичну допомогу безоплатно. Це стосується і тих, хто залишився в регіонах, де доступ до меддопомоги ускладнений через бойові дії, і є необхідність змінити лікарню.

Які направлення може видати лікар? Чи можуть прийняти вагітну до медзакладу без направлення? Перелік безоплатних послуг? А також процедуру формування лікарняних для вагітних, які через війну були змушені виїхати до інших країн.

5) Чи надається медична допомога під час війни, хворим на цукровий діабет, та її якість?

Лікарі та працівники аптек та їх структурних підрозділів надають пацієнтам консультативну медичну та фармацевтичну допомогу (зокрема, інформацію щодо торгових назв препаратів інсуліну, які пацієнту можуть відпустити в аптечному закладі (у разі наявності), згідно з виписаним рецептом). Всі інсуліни за електронним або паперовим рецептом безоплатні для пацієнта.

Розкриваємо питання надання медичної допомоги при Цукровому діабеті 2 типу та Цукровому діабеті 1 типу у молодих людей та дорослих, види рецептів на інсуліни.

Зареєструватись на захід можна за посиланням: https://bit.ly/3Vs3SLa