Валентин Гвоздій та Ірина Василик відкрили фотовиставку "На службі Феміді: видатні українські правники, адвокати, мислителі"
30 листопада Національна асоціація адвокатів України спільно з Українським інститутом національної пам’яті та Національним педагогічним університетом імені М.П. Драгоманова відкрили фотодокументальну виставку "На службі Феміді: видатні українські правники, адвокати, мислителі". Виставка ілюструє біографії двадцяти видатних українських правників та адвокатів, а також відображає розвиток української правової думки в першій половині XX ст.
Публікації лекторів
07.12.2021

Виставку презентували Валентин Гвоздій, адвокат, заступник Голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України, заслужений юрист України; Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам’яті; Богдан Андрусишин, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри теорії та історії держави і права Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова; Ірина Василик, співавтор виставки, адвокат, проректор Вищої школи адвокатури, керівник Центру досліджень адвокатури і права Національної асоціації адвокатів України; Ольга Токарчук, співавтор виставки, доктор юридичних наук, професор кафедри теорії та історії держави і права Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова.

У презентації також взяли участь науковці, викладачі та студенти київських вузів.

Матеріали виставки розкривають біографії видатних українських адвокатів – Олександра Кониського, Іллі Шрага, Миколи Василенка, Степана Федака, Андрія Лівицького та інших, їхню участь в українському визвольному русі, відстоюванні прав українського народу в рамках Російської та Австро-Угорської імперій, участь в українському державотворенні. Відображається розвиток українських правничих студій та правничої думки у міжвоєнний період, в умовах перебування українських інтелектуалів в еміграції.

У вітальному слові заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій підкреслив: “НААУ пишається своєю історію і вже 10 років поспіль ми розвиваємо національний проект «Історія адвокатури України. Кожен з цих адвокатів, представлених на виставці, крім професійної, займався і політичною діяльністю, волею долі вони творили державу. Наші колеги зробили свій вагомий внесок в те, щоб ми сьогодні святкували наш 30-літній ювілей сучасної української держави. Їхня тодішня боротьба мало чим відрізнялася від нашої сьогоднішньої боротьби за національну ідею і за нашу державу. І ми, адвокати, будемо й надалі підтримувати цю роботу. Хочу окремо подякувати Українському національному інсититу пам“яті та Національному педагогіному університету ім. М. Драгоманова за співпрацю у такому важливому і актуальному проекті, адже ця інформація є абсолютно ексклюзивним джерелом історичних даних, в тому числі для наукових досліджень, оскільки автори виставки працювали з архівними матеріалами, за що я всім і кожному хочу подякувати! Трохи більше десятка з цілої когорти визначних адвокатів представлено на банерах цієї виставки. Однак, ці імена великими літерами вписані в історію нашої державинаголосив Валентин Гвоздій.

"Дуже важливо розповідати про історію України через біографії людей, які її творили та змінювали на краще. Раніше ми організовували виставку про українських археологів, а сьогодні говоримо про правників та юристів, які багато зробили для осмислення того, що є держава, що є права людини, що є здоровими стосунками між державою та правом. Я сподіваюсь, що ця традиція буде продовжена і ми відкриватимемо нові та нові імена", — зазначив у вітальному слові голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

«Україна відсвяткувала тридцятиріччя державної незалежності. Боротьба за неї розпочалася більш, ніж сто років тому і на початку XX століття увінчалася успіхом – було проголошено українську державність. Роль адвокатського корпусу в українському державотворенні заслуговує на особливе визнання. Під час розбудови української державності представники адвокатури стали президентами, прем’єр-міністрами, парламентарями, міністрами, дипломатами, очолили місцеві органи влади. Адвокати усіх регіонів стали рушіями державотворчих процесів, вели переговори, юридично виписували державницькі акти, здійснювали правничу та організаційну підготовку об’єднання Сходу і Заходу, проголошували незалежність і соборність України. Ми відзначаємо вагомий внесок української адвокатури у боротьбу за національне визволення і незалежність. Адвокати, такі як Микола Міхновський з Харкова, автор політичної самостійності України, адвокат Володимир Старосольський, автор наукових праць, які вивчаються на юридичних факультетах в університетах Сорбонни і Гарварду, перкладені на 14 мов, на жаль, в Україні досі не перекладений, адвокати Отто Ейхельман та Станіслав Дністрянський — автори Конституцій УНР та ЗУНР, основні ідеї яких закладені у Конституції України 1996 року, адвокати — президенти Андрій Лівицький, Євген Петрушевич та Степан Витвицький своєю політичною діяльністю, громадською працею і професійним хистом юридичном виписували українську незалежність і проголошували її соборність, реалізували прагнення народу до життя у вільній, демократичній Україні. Адвокати очолювали уряди та міністерства, запроваджували реформи, проголошували незалежність і соборність, зберегли атрибути державності в еміграції. Національна асоціація адвокатів України, долучившись до організації цієї виставки, таким чином вшановує адвокатів, які стояли біля витоків нашої державності” — підкреслила співорганізатор виставки, проректор Вищої школи адвокатури, керівник Центру досліджень адвокатури і права НААУ Ірина Василик.

Стендова експозиція знаходиться за адресою: м. Київ, Контрактова площа, сквер № 3, між виходом з метро на вулиці Спаській та пам’ятником Григорію Сковороді.

Виставка "На службі Феміді: видатні українські правники, адвокати, мислителі" триватиме до кінця січня 2022 року.

Текст підготовлений Центром досліджень адвокатури і права