Вакцинація від COVID-19 для людей, які живуть з ВІЛ: кому потрібно робити щеплення?
Матеріал підготувала Олена Пономарьова, к.ю.н., адвокат, член Центру медичного права ВША НААУ
Публікації лекторів
27.10.2022

Відповідно до Рекомендацій ВООЗ для населення у зв'язку із COVID-19 (COVID-19 advice for the public: Getting vaccinated) останнє оновлення від 13 квітня 2022

URL: https://bit.ly/3zjDf1B

Станом на 8 квітня 2022 р. ВООЗ оцінила, що наступні вакцини проти COVID-19 відповідають необхідним критеріям безпеки та ефективності:

  • AstraZeneca/Oxford vaccine
  • Johnson and Johnson
  • Moderna
  • Pfizer/BionTech
  • Sinopharm
  • Sinovac
  • COVAXIN
  • Covovax
  • Nuvaxovid
  • CanSino

КОМУ ПОТРІБНО ВАКЦИНУВАТИСЯ

Вакцини проти COVID-19 з EUL ВООЗ безпечні для більшості людей віком від 18 років, включно з тими, хто вже має захворювання, зокрема аутоімунні розлади. Ці стани включають: гіпертонію, діабет, астму, захворювання легень, печінки та нирок, а також хронічні інфекції, які є стабільними та контрольованими.

Якщо ви вагітні, хочете завагітніти в майбутньому або зараз годуєте грудьми, вакцинація важлива, щоб захистити вас і вашу теперішню чи майбутню родину. Зараз багато людей у всьому світі отримали щеплення від COVID-19 під час вагітності або годування груддю, і жодних проблем із безпекою для них чи їхніх дітей виявлено не було. Фактично вакцинація під час вагітності допомагає захистити вашу дитину; це також може бути у випадку, якщо ви робите щеплення під час грудного вигодовування. Ви все одно повинні зробити щеплення, якщо у вас менструація в день вашого призначення.

Якщо у вас ослаблений імунітет, вам слід першочергово отримати додаткову дозу вакцини від COVID-19 через 1–3 місяці. Люди з ослабленою імунною системою не завжди виробляють достатній імунітет проти COVID-19 після однієї або двох доз, тому додаткова доза може допомогти їх захистити. Ви також повинні отримати бустерну дозу, якщо це рекомендовано.

З’являється все більше доказів того, що дітей можна безпечно вакцинувати від COVID-19.

Якщо вам 60 років і старше і ви щеплені Sinovac або Sinopharm, вам слід запропонувати третю дозу через 3-6 місяців. Було виявлено, що люди старше 60 років мають менший захист після двох доз цих вакцин, ніж люди молодшого віку. Отримання третьої дози може допомогти підвищити імунітет. Ви також повинні отримати бустерну дозу, коли настане ваша черга.

КОМУ НЕ ПОТРІБНО ВАКЦИНУВАТИСЯ

Для більшості людей зробити щеплення від COVID-19 є безпечним.

За даними ВООЗ клінічні дослідження вакцин проти COVID-19 включали у свої випробування невелику кількість людей, які живуть із ВІЛ (ЛЖВ). Незважаючи на обмежені дані, доступна інформація з цих досліджень свідчить про те, що в даний час ВООЗ рекомендує вакцини проти COVID-19, які є безпечними для людей, які живуть з ВІЛ. Доступні в даний час вакцини проти COVID-19 не є живими вакцинами, а включають модифіковані вірусні білки або генетичний матеріал SARS-CoV-2, які не можуть відтворюватися або викликати зміни в генах людини. Пізніші обсерваційні дослідження додатково оцінили безпеку вакцин проти COVID-19 у цій популяції та не виявили жодних доказів вищої частоти незвичайних побічних ефектів після вакцинації порівняно з населенням загалом.

URL: https://bit.ly/3NgJ1Xx

 

Долучитися до професійної спільноти — група Центру медичного права ВША НААУ: https://www.facebook.com/groups/825887251291401