Урядом внесено зміни до порядку надання допомоги на проживання ВПО
Огляд законодавства
Новини та події
24.10.2022

14 жовтня 2022 року Кабмін ухвалив Постанову № 1168 «Про внесення змін до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам».

Відтепер передбачається, що Нацсоцслужба здійснюватиме вибіркову перевірку фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу на проживання.

Вибіркова перевірка проводитиметься за рішенням керівника (заступника керівника) територіального органу Нацсоцслужби відповідно до сформованих з використанням Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб списків, наданих Нацсоцслужбою її територіальним органам.

Якщо під час перевірки внутрішньо переміщена особа буде відсутня за фактичним місцем проживання, посадова особа територіального органу Нацсоцслужби робить відповідний запис в акті і залишає внутрішньо переміщеній особі повідомлення про необхідність протягом десяти календарних днів прибути до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах рад за місцем перебування на обліку для проходження ідентифікації.

Посадова особа територіального органу Нацсоцслужби протягом одного робочого дня передає акт органу соціального захисту населення за місцем перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи.

У разі коли внутрішньо переміщена особи протягом десяти календарних днів не прибула до органу соціального захисту населення, орган соцзахисту приймає рішення про припинення надання допомоги на проживання з наступного місяця.

Також Постановою передбачається, якщо внутрішньо переміщена особа подала заяву про отримання допомоги до 30 квітня 2022 року, але її не отримала, вона може звернутися до 1 грудня 2022 року до органу соцзахисту особисто чи засобами поштового зв’язку із відповідною заявою. Допомога надаватиметься за період, коли така особа мала право на допомогу на підставі сформованого Мінцифри переліку внутрішньо переміщених осіб, що подається до Мінсоцполітики.

Детальніше ознайомитися з Постановою: https://bit.ly/3TIfxUC