У Вищій школі адвокатури НААУ обговорили історично успішні механізми примусового стягнення цивільних збитків та міркування для України
Підсумки семінару
Новини та події
19.10.2022

Семінар про історично успішні механізми примусового стягнення цивільних збитків та міркування для України відбувся у Вищій школі адвокатури НААУ (HSA) у партнерській співорганізації з Міжнародною асоціацією юристів (IBA), Національною асоціацією адвокатів України (UNBA). Під час заходу міжнародні експерти поділилися з українськими адвокатами та представниками інших юридичних професій експертним досвідом з питань компенсації жертвам воєнних злочинів.

Відкрив захід Савва Кузьменко, директор ВША НААУ, який підкреслив важливість співпраці в альянсі з професіоналами з усього світу. За словами керівника HSA зустріч сьогодні є четвертим заходом у серії тематичних семінарів з підвищення кваліфікації адвокатів з міжнародного права. Савва Кузьменко висловив вдячність спікерам та модератору семінару — виконавчому директору ІВА Марку Еллісу, якому передав слово для виступу.

Вітаючи учасників семінару Марк Елліс відзначив послідовну підтримку України зі сторони ІВА, незмінність висловленої в лютому поточного року позиції щодо засудження вторгнення рф в Україну та вчинених злочинів. Надаючи різнобічну допомогу, виконавчий директор ІВА запевнив у подальшій підтримці України, вказав про цінність співпраці з НААУ та подякував за докладені зусилля в партнерській спільнодії. З урахуванням обговорених під час попереднього семінару перспектив стягнення цивільних збитків в іноземних юрисдикціях, за словами Марка Елліса, запропонована нині до дискусії тема дозволить ширше поглянути на компенсаційні механізми та практичні аспекти їх застосування.

З вітальним словом до спікерів та учасників семінару звернувся Валентин Гвоздій, заступник Голови Національної асоціації адвокатів України, який подякував спікерам та особисто Марку Еллісу за участь в заході і згоду поділитися цінним досвідом. Організовані у співпраці з ІВА заходи, за словами Валентина Гвоздія, дають можливість набути адвокатам новий досвід з відшкодування шкоди, завданої жахливими злочинами. партнерам за надзвичайно актуальну та потрібну навчальну ініціативу. Він запропонував учасникам ставити питання шановним експертам, що буде робити дискусію більш динамічною та практичною.

Першим до виступу запрошений Крістофер Гібсон, професор права та директор з бізнес-права та фінансових ринків юридичного факультету Університету Саффолк у Бостоні. Раніше він обіймав посаду начальника відділу та офіцера відділу в Компенсаційній комісії ООН, а також працював у Трибуналі за позовами між Іраном та США.

Крістофер Гібсон розпочав доповідь із сумної статистики втрат і збитків, завданих війною в Україні, підкреслив, що мільйони українців розлучені з сім'ями, втратили житло, змушені шукати захист і притулок за кордоном. З поміж негативних наслідків спікер звернув увагу на знищення об'єктів критичної інфраструктури, позбавлення права власності та користування майном, шкоду, завдану довкіллю та забруднення навколишнього природного середовища.

У виступі міжнародним експертом здійснено огляд діяльності, проаналізовано успіхи та недоліки звернення до Компенсаційної комісії ООН. Висловлюючи міркування щодо створення подібного механізму для України, як через Організацію Об'єднаних Націй, так і самостійно, спікер порадив запрошувати фахівців, які мають досвід роботи в міжнародних інституціях.

Продовжив тематичну дискусію Рубен Карранца, старший експерт Міжнародного центру перехідного правосуддя, консультує Надзвичайні палати в судах Камбоджі та Міжнародний кримінальний суд з питань, пов'язаних з репараціями та військовими злочинами.

Представляючись аудиторії Рубен Карранца відзначив співпрацю з українськими правозахисними організаціями з питань захисту прав людини, порушених війною. Під час заходу він також поділився з учасниками особистим досвідом роботи з трибуналами, зокрема, такими як Президентська комісія Філіппін з належного урядування, а також висловив поради та міркування для осіб, зацікавлених у створенні механізму стягнення репарацій для України.

Спікер приділив увагу концепції перехідного правосуддя, застосовного в Україні, що включає такі елементи, як: відповідальність осіб, що вчинили воєнні злочини, компенсаційні механізми завданих війною збитків та отримання населенням достовірної інформації про причини і наслідки подій. У порівняльному аспекті він також висвітлив модель перехідного правосуддя в ООН, що включає сукупність процесів і механізмів, спрямованих на подолання тяжких наслідків масштабних порушень закону та на примирення суспільства в постконфліктному періоді.

Учасники адресували спікерам запитання, зокрема, щодо довгостроковості процесів відшкодування збитків та можливості прискорити їх з дотриманням міжнародних стандартів правосуддя. Відповідаючи на нього, Крістофер Гібсон наголосив, що вчасність є одним з вагомих факторів, який слід враховувати у компенсаційних процедурах.

Широку дискусію викликало запитання щодо можливості звернення з позовом безпосередньо до путіна, а не проти російської федерації. Даючи ствердну відповідь, Рубен Карранца підкреслив низку умов, які важливо враховувати при такому способі захисту, зокрема концепцію універсальної юрисдикції, наявність активів переслідуваної законом особи у країні звернення задля ефективності виконання ймовірного рішення.

Трансляція семінару у Facebook: https://fb.watch/gewGLLj8O_/

Трансляція семінару в YouTube: https://youtu.be/EhSgRr8sgtM

Дізнатися більше про семінар щодо перспективи стягнення цивільних збитків в іноземних юрисдикціях, що відбувся у Вищій школі адвокатури НААУ: https://bit.ly/3ghyQFR