У Вищій школі адвокатури НААУ обговорили тенденції реформування кримінального закону
Захід організований Вищою школою адвокатури спільно з Національною асоціацією адвокатів України та Робочою групою з питань розвитку кримінального права Комісії з питань правової реформи при Президентові України
Новини та події
01.02.2023

01 лютого 2023 року відбулася фахова дискусія «Проєкт нового Кримінального кодексу України: основні положення», присвячена обговоренню ключових новел, пропонованих проєктом кримінального закону.

Захід організований Вищою школою адвокатури спільно з Національною асоціацією адвокатів України та Робочою групою з питань розвитку кримінального права Комісії з питань правової реформи при Президентові України.

Відкрив дискусію директор Вищої школи адвокатури Савва Кузьменко, який наголосив на назрілості питання реформування кримінального законодавства, адже з часу прийняття КК України до нього вносилися хаотичні і часто необґрунтовані зміни, яких з 2001 року було внесено більше тисячі, і декілька одних і тих же положень змінювались десятки разів, йдеться і про зміни так званої «політичної доцільності», які суттєво порушували конструкцію цілісності Кодексу. Перелік означених проблем говорить про те, що зміни дійсно необхідні. Поруч з цим постає питання готовності сприйняти та втілювати ці зміни. І для того, щоб спрацював принцип contra proferentem – адвокатам необхідно зрозуміти, який саме зміст закладається в оновлені норми кримінального права.

Слова вдячності були передані від Голови Національної асоціації адвокатів України Лідії Ізовітової за ту роботу, яка була виконана робочою групою, з надією на те, що оновлений проєкт Кримінального кодексу України збереже баланс між всіма учасниками кримінального процесу, гарантуватиме реалізацію права на захист та справедливий суд, а також посилить верховенство права в Україні.

До учасників дискусії також звернувся Юрій Баулін, д.ю.н., проф., професор кафедри кримінального права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, який відзначив, що контрольний текст проєкту нового КК України було доопрацьовано напередодні проведення заходу за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу в Україні та передано для ознайомлення національним та міжнародним експертам. Наразі ключовим завданням Робочої групи є обговорення новельних положень оновленого Кодексу з представниками професійних спільнот та напрацювання подальших пропозицій у дусі концепції проєкту.

Детальному обговоренню під час заходу були піддані наступні тематичні питання, презентовані доповідачами:

• Концептуальні засади проєкту нового Кримінального кодексу України — (д.ю.н., проф., професор кафедри кримінального та кримінального процесуального права Національного університету «Києво-Могилянська академія» – М.І. Хавронюк).

• Виправдувальні обставини, що виключають кримінальну відповідальність особи, за проєктом КК України (д.ю.н., проф., професор кафедри кримінального права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого – Ю.В. Баулін).

• Кваліфікація кримінальних правопорушень за проектом КК України (д.ю.н., проф., професор кафедри теорії права та прав людини Українського католицького університету – В.О. Навроцький).

• Кримінально-правові засоби у проєкті КК України (д.ю.н., доц., завідувач кафедрою кримінального права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого – Ю.А. Пономаренко).

• Призначення покарання за проєктом КК України (д.ю.н., проф., професор кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого – Н.О. Гуторова);

• Звільнення від покарання та його відбування за проєктом КК України (д.ю.н., доц., доцент кафедри кримінального та кримінального процесуального права Національного університету «Києво-Могилянська академія» – О.П. Горох).

Нагадаємо Указом Президента України № 584/2019 від 7 серпня 2019 року була утворена робоча група, перед якою були поставлені завдання забезпечення розроблення та внесення Президентові узгоджених пропозицій з питань вдосконалення правової системи України саме з урахуванням сучасних викликів та потреб демократичного суспільства, зокрема – підготовки та узагальнення пропозицій стосовно змін до законодавства про кримінальну відповідальність.

Сьогоднішній проєкт Кодексу є результатом чисельних рекомендації науково-практичних конференцій, на яких підіймались питання кодифікації кримінального законодавства України.

Основними концептами реформування Кримінального кодексу України є наступні:

• Усі кримінальні правопорушення отримують чітку класифікацію не за розміром передбаченого за них покарання, а саме за характером заподіюваної ними шкоди;

• Максимально можливий перерозподіл законодавчого матеріалу між Загальною та Особливою частинами на користь Загальної. До Загальної частини винесені усі типові властивості певних груп злочинів, зокрема санкції, підстави звільнення від покарання й ознаки, що підвищують або знижують ступінь тяжкості злочинів;

• Кримінальний кодекс є актом ultima ratio. Він не передбачає тих діянь, яким можна протидіяти менш суворими засобами, ніж кримінально-правові;

• В основі Кодексу не відплата, а врегулювання соціального конфлікту. Тому відбувається перехід на «багатоколійку»: покарання – пробація – заходи безпеки – спецконфіскація – реституція;

• Пріоритет інтересів потерпілого від злочину.

Трансляція заходу доступна за посиланням: https://cutt.ly/39LhWqP