Цифровий переворот у ДАБІ
Курчин Олег Геннадійович, адвокат, заслужений юрист України, д.ю.н., Заступник Голови Комітету з будівельного права НААУ
Новини та події
14.06.2021

У межах глобальної реформи у сфері містобудування розпочалась також і цифрова модернізація отримання послуг у будівельній галузі.

Відтепер процедура подання документації замовником до органу містобудівного контролю стала автоматизованою. Її використання можливе через онлайн-сервіс державних послуг «ДІЯ», де створено портал Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, який наразі працює в режимі «дослідної експлуатації».

Отримання послуг за допомогою вказаного порталу передбачено статтею 22-1 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності». Примітним є те, що вказаний портал перебуває у власності держави в особі Міністерства розвитку громад та територій України, тому він захищений від несанкціонованого доступу сторонніх осіб до конфіденційних даних користувачів.

Через указаний портал можливо отримати такі послуги: подати повідомлення про початок виконання будівельних робіт щодо об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із незначними наслідками (СС1); подати Повідомлення про початок підготовчих робіт; подати Заяву на видачу будівельного паспорта забудови земельної ділянки, подати повідомлення про початок виконання будівельних робіт щодо об’єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта; надіслати декларацію про готовність до експлуатації об’єкта, будівництво якого здійснено на підставі будівельного паспорта; подати заяву на видачу дозволу на виконання будівельних робіт для об’єктів, що належать до класу відповідальності СС2/СС3; подати заяву на зміну даних або виправлення технічної помилки в дозволі на виконання будівельних робіт для об’єктів, що належать до класу відповідальності СС2/СС3.

Для цього замовнику потрібно лише мати кваліфікований електронний підпис, безоплатно зареєструватися на порталі в особистому кабінеті громадянина та заповнити відповідну онлайн-форму на отримання послуги. Отже, Вам не потрібно більше стояти в чергах і планувати свій графік, щоб потрапити до ЦНАПу, оскільки портал функціонує цілодобово сім днів на тиждень, а подання документів може відбуватись із будь-якого зручного місця: дому, офісу або кафе.

Запуск порталу Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва надасть можливість також уникнути незаконного використання даних сертифікатів атестованих осіб у документації, що подається замовниками: атестованим особам щоразу відправлятимуться автоматичні сповіщення на e-mail, у випадку, якщо їхні дані подаватимуть в органи ДАБК. Протягом п'яти днів такі особи матимуть можливість спростувати, що вони мають стосунок до цієї забудови, що автоматично зупинятиме реєстрацію документів.

Також до сервісу додано калькулятор розрахунку класу наслідків і геодезичний калькулятор, а електронна система забезпечує сумісність та електронну інформаційну взаємодію в режимі реального часу з Державним земельним кадастром, Державним реєстром речових прав на нерухоме майно, Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Єдиним реєстром з оцінки впливу на довкілля, що значно спростить процедуру й підготовки, і перевірки документів.

Метою запровадження Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва було спрощення процедур подачі та отриманні дозвільних документів для всіх учасників містобудівної сфери, а також прозорість указаних процедур, виключення ймовірної корупційної складової через відсутність безпосереднього спілкування зі співробітником ДАБК та автоматизованого розподілу поданих документів шляхом генерації випадкового вибору відповідальної посадової особи.

Проте варто пам’ятати, що безпосередній розгляд документації замовників і прийняття рішень за результатами їхнього розгляду все одно залишається повноваженнями співробітників органів архітектурно-будівельного контролю та нагляду, які, на жаль, часто надають відповідь із розгляду поданих документів, не дотримуючись установленого законодавством терміну.

Також наразі недоліком використання порталу є той факт, що після підписання й подачі документів для отримання певної послуги через Єдину державну електронну систему у сфері будівництва, Ви не маєте змоги внести до системи додаткову інформацію про допущену помилку при подачі документів, а тому потрібно спочатку чекати, доки закінчиться термін розгляду поданих документів, та, отримавши так звану «відмову» у видачі дозвільного документу, заново подавати документи на розгляд.

Отже, отримання послуг у сфері містобудування за допомогою порталу «ДІЯ» є комфортним, прозорим і зрозумілим. Зважаючи на це, сподіватимемось, що сервіс на порталі з часом буде лише удосконалюватись, що надасть можливість усім учасникам сфери містобудування реалізовувати свої права та обов’язки в належний спосіб.