Центр “Адвокат дитини” ВША НААУ: правозахист, правоосвіта та спеціалізація при наданні правової допомоги дітям як ключові пріоритети діяльності
Підсумки робочої зустрічі
Публікації лекторів
07.09.2022

7 вересня відбулася робоча зустріч членів команди Центру “Адвокат дитини” Вищої школи адвокатури НААУ, що приурочена підведенню підсумків річної діяльності та визначенню ключових пріоритетів на наступний період.

Захід відкрив Савва Кузьменко, директор Вищої школи адвокатури НААУ, який відзначив внесок колективу Центру “Адвокат дитини” в підвищення рівня якості надання правої допомоги дітям, задіяність адвокатів у проведенні заходів з підвищення кваліфікації та правоосвітніх заходів, підготовці інформаційно — правових новин та експертних матеріалів, реалізації ініціатив по внесенню змін до нормативних актів у сфері захисту прав дітей.

Під час виступу присутніх ознайомлено з першими результатами тематичного опитування, що проводиться Вищою школою адвокатури з метою з’ясування значення для адвокатів підвищення професійної майстерності і рівня врахування інтересів та прав дітей під час їхнього захисту.

Взяти участь в опитуванні: https://s.surveyplanet.com/s3t46qy0

Лариса Гретченко, керівник Центру “Адвокат дитини” подякувала колегам за активну позицію в питаннях правозахисту дітей, спільність ініціатив та участь у заходах Центру.

При підведенні підсумків відзначено успішну реалізацію проекту “Адвокат дитини: від новачка до профі”, що включає серію тематичних заходів з підвищення кваліфікації з питань дружнього до дітей правосуддя, місця і ролі дитини в сімейних правовідносинах, надання правової допомоги дитині в ситуації домашнього насильства, захисту і представництва у кримінальних провадженнях та справах про адміністративні правопорушення.

Впізнаваємими в інформаційному просторі стали тематичні рубрики “Календар дитинства” і “Тема дня”, які періодично наповнюються експертними дослідженнями, фаховими коментарями, оглядом законодавства та судової практики, практичними порадами та алгоритмами захисту прав дітей.

Організовані Центром круглі столи, зокрема, “Дитина — власник аліментів”, «Безпека і захист дитини в умовах воєнного часу: сучасні виклики, загрози та шляхи їх подолання» об'єднали участю адвокатів, науковців, представників органів державної влади та органів системи ювенальної юстиції, експертів у сфері захисту прав дітей громадських правозахисних організацій. Напрацювання з виступів та обговорень під час заходів оприлюднені на широку аудиторію для подальшого практичного застосування, а також направлені для врахування в нормотворенні органам влади за належністю.

До робочої зустрічі долучилися адвокати — лектори спеціалізованих освітніх проєктів у складі Курсу “Адвокат дитини: від новачка до профі” Ганна Гаро, Ольга Поєдинок, Світлана Савицька, Людмила Гриценко, які поділилися баченнями подальшого розвитку діяльності Центру.

Участь в засіданні та активному обговоренні Програми дій Центру “Адвокат дитини” взяли адвокати Олена Дришлюк, Ганна Круглякова, Анастасія Шепеленко, Марина Сухая, Надія Тарасова, Сергій Телешев, Анна Цвєтошенко, Вольга Шейко, Жданова Маргарита, Юшкевич Олена.

Члени команди Центру висловили єдину думку в потребі продовжувати діяльність в напрямку спеціалізації адвокатів дитини, досліджувати думку колег щодо практичних викликів при наданні правової допомоги дітям з напрацюванням відповідних рекомендацій, надання відповідей на питання, що пов'язані з захистом прав дітей та забезпеченням їх найкращих інтересів у різних сферах життя.

З урахуванням викликів воєнного стану теми публічних дискусій, запланованих до проведення Центром “Адвокат дитини” стосуватимуться протидії ризикам втягнення неповнолітніх у протиправну діяльність, правових гарантій реалізації права на освіту в новому вимірі безпеки, зайнятості дітей та залучення їх до волонтерської діяльності, захисту прав внутрішньо переміщених та евакуйованих за межі України дітей, низки інших актуальних в умовах сьогодення.

Події, заходи та напрацювання Центру “Адвокат дитини” висвітлюються на платформі Вищої школи адвокатури НААУ. Долучитися до професійної спільноти — група Центру “Адвокат дитини” ВША НААУ : https://bit.ly/3gfsgMB