Центр “Адвокат дитини” ВША НААУ підтримує безпекові пріоритети у сфері захисту прав людини та потребу спеціалізації фахівців, залучених до реагування на сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом
16 - 17 червня 2022 року в Мінсоцполітики України відбувся другий раунд Стратегічних сесій щодо внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 28.10.2022 № 1544-р „Про затвердження Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 „Жінки, мир, безпека” на період до 2025 року”.
Публікації лекторів
21.06.2022

16 — 17 червня 2022 року в Мінсоцполітики України відбувся другий раунд Стратегічних сесій щодо внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 28.10.2020 № 1544-р „Про затвердження Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 „Жінки, мир, безпека” на період до 2025 року”.

Лариса Гретченко, керівник Центру “Адвокат дитини” Вищої школи адвокатури НААУ, долучилася до участі в консультаціях з представниками центральних та місцевих органів влади, громадськістю, в складі робочої групи з питань виявлення і реагування на сексуальне насильство, пов'язане з конфліктом (надалі — СНПК).

Підсумки першого раунду Стратегічних сесій за 7-8 червня 2022 року висвітлено у тематичній новині.

Згідно з регламентом роботи члени робочої групи здійснили напрацювання дієвих заходів, відповідно до актуалізованих безпекових викликів, з виконання Національного плану дій з виконання резолюції РБ ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” на період до 2025 року.

Конструктивному обговоренню було піддано проект заходів і показники моніторингу, які б обґрунтовано та достовірно відображали стан виконання ключових завдань Національного плану дій з виконання резолюції РБ ООН 1325.

В обговоренні Лариса Гретченко підтримала безпекові пріоритети у сфері захисту прав людини та необхідність підвищення рівня професійної обізнаності й спеціалізації фахівців, залучених до реагування на сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом.

Системи підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації та тематичної спеціалізації має включати тематику СНПК як у системі правосуддя, так і органах ювенальної юстиції, спеціалісти якої взаємодіють з дітьми, їх сім'ями, суб'єктами реагування у ситуації складних життєвих обставин, у сфері протидії різним видам насильства.

У виступі керівник Центру “Адвокат дитини” відзначила досвід Вищої школи адвокатури НААУ у проведенні заходів з підвищення кваліфікації адвокатів для мультидисциплінарної аудиторії учасників, напрацювання змістовних програм освітніх семінарів і курсів для правників. Зазначене відкриває можливість дієво долучитися до співвиконання завдань і заходів з реалізації Національного плану дій з виконання резолюції РБ ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” на період до 2025 року.

Визнаючи важливість проведення широкої інформаційної кампанії щодо правових та етичних аспектів документування й реагування, а також попередження та висвітлення інформації СНПК Лариса Гретченко підкреслила потребу активного залучення онлайн та офлайн-ресурсів, різноманіття способів поширення, від виступів на радіо, телебаченні до розповсюдження друкованих пам'яток. На її думку, поряд з державними установами, до правопросвітництва мають активно долучатися самоврядні органи територіальних громад, професійні об'єднання, громадські організації, міжнародні інституції. Особливий фокус уваги має бути скерований до залучення у процес закладів освіти всіх рівнів та учасників освітнього процесу у складі педагогів, батьків, дітей, підлітків, учнівської і студентської молоді.

Впевнені, що спільні напрацювання членів робочих груп за підсумком першого і другого раундів Стратегічних сесій сприятимуть утвердженню безпекових пріоритетів у сфері захисту прав людини в умовах війни та повоєнний час, стануть основою ефективної реалізації Національного плану дій з виконання резолюції РБ ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” на період до 2025 року.

📌 Запрошуємо адвокатів долучитися до професійної групи Центр "Адвокат дитини"