ТОП 10 правових новин у сфері земельного права за вересень 2020 року
Дмитро Навроцький, адвокат, керуючий партнер АО SENSUM, член комітету з земельного права НААУ 1. 01.09.2020 року було прийнято в першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій №3526 Законопроект було зареєстровано 22.05.2020. Метою […]
Публікації лекторів
08.10.2020

Дмитро Навроцький,
адвокат, керуючий партнер АО SENSUM,
член комітету з земельного права НААУ

1. 01.09.2020 року було прийнято в першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій №3526

Законопроект було зареєстровано 22.05.2020. Метою проекту Закону є посилення захисту лісів посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій, підвищення ефективності управління та контролю у цій сфері, посилення адміністративної відповідальності за порушення правил пожежної безпеки в лісах, сільськогосподарських угіддях та інших природних екосистемах.

Детальніше ознайомитися із законопроектом можна за посиланням.

2. 03.09.2020 року було зареєстровано проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств №4046

Проектом Закону пропонується унормувати склад земельних ділянок фермерських господарств, визначити коло отримувачів державної підтримки через Український державний фонд підтримки фермерських господарств, уточнити деякі поняття щодо визначень виду фермерського господарства, запровадити державну підтримку фермерському господарству, голова якого має вік до 35 років (включно), що надасть можливість сільській молоді реалізувати свої підприємницькі ініціативи та сприяти зупиненню міграції молоді із сільських територій.

Детальніше ознайомитися із законопроектом можна за посиланням.

3. 04.09.2020 року було прийнято в першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" та інших законів Україні щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції №3295

Законопроект було зареєстровано 30.03.2020 року. Його метою є удосконалення функціонування системи державної підтримки сільського господарства, усунення адміністративних перепон та витрат для сільськогосподарських товаровиробників при отриманні державної допомоги.

Детальніше ознайомитися із законопроектом можна за посиланням.

4. 07.09.2020 року було зареєстровано проект Закону про внесення змін до статті 93 Земельного кодексу України та Закону України "Про оренду землі" (щодо підвищення захисту інтересів власників земельних ділянок, земельних часток (паїв) сільськогосподарського призначення) №4063

Метою законопроекту є підвищення захисту інтересів власників земельних ділянок, земельних часток (паїв) сільськогосподарського призначення шляхом скасування мінімального строку оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства та встановлення мінімального розміру орендної плати в розмірі не менше 7 відсотків від нормативно-грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення.

Детальніше ознайомитися із законопроектом можна за посиланням.

5. 09.09.2020 року Кабінет Міністрів України схвалив проект Постанови «Про внесення змін до Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу»

Даною постановою вносяться зміни до Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу.

Детальніше ознайомитися із постановою можна за посиланням.

6. 14.09.2020 року було зареєстровано проект Закону про приватизацію та порядок виділення громадянам України в натурі (на місцевості) земельних ділянок земель сільськогосподарського призначення, що перебувають в державній власності №4093

Метою проекту закону є передача громадянам України у приватну власність земельних ділянок земель сільськогосподарського призначення, що перебувають в державній власності.
Завданням цього проекту закону є визначення організаційних та правових засад виділення громадянам України земельних ділянок у натурі (на місцевості) із земель сільськогосподарського призначення, що перебувають в державній власності.

Законопроектом покладається обов’язок на Уряд України завершити земельну реформу, яка розтягнута владою більше ніж на чверть століття, шляхом передачі у приватну власність громадянам України (в порядку приватизації) всіх земель сільськогосподарського призначення, що перебувають в державній власності.
Детальніше ознайомитися із законопроектом можна за посиланням.

7. 16.09.2020 року Велика Палата Верховного Суду прийняла ухвалу у справі 450/1726/16-ц, відповідно до якої не знайшла підстав для прийняття справи до свого розгляду

За змістом даної ухвали у даній справі та у справі № 755/9215/15-ц міститься різний предмет та підстави позовів, суди встановили різні фактичні обставини справи, у зв`язку з чим матеріально-правове регулювання спірних правовідносин є різним, а спірні правовідносини у цих справах не є подібними. Отже, Велика Палата Верховного Суду не може вирішувати питання відступу від висновку щодо застосування норми права, викладеного у постанові Великої Палати Верховного Суду від 13 листопада 2019 року у справі № 755/9215/15-ц.
За викладених обставин Велика Палата Верховного Суду не вбачає підстав для прийняття справи № 450/1726/16-ц до розгляду та повертає її колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду.

Детальніше ознайомитися із ухвалою можна за посиланням.

8. Уряд продовжив строк подання документів на отримання держпідтримки в галузі садівництва і тваринництва

23.09.2020 року на засіданні Уряду схвалено постанову, якою передбачено перенесення термінів подання документів на отримання сільгоспвиробниками державної підтримки у галузі садівництва і тваринництва з жовтня на листопад.
Зокрема, постанова вносить зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства (постанова КМУ № 587) та Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції (постанова КМУ № 107).
Детальніше ознайомитися із новими термінами можна за посиланням.

9. 23.09.2020 під час засідання Аграрного комітету Європейського парламенту було прийнято рішення про визнання еквівалентною систему сертифікації насіння України в ЄС

Як повідомляє «Український клуб аграрного бізнесу», надалі рішення планується винести на голосування Європарламенту.
Перевагами прийняття такого рішення є:

надання можливості експортувати вирощене в Україні насіння до нині закритих країн ЄС;
покращення ситуації з виробництвом насіння;
стимулювання інвестицій в даний сектор.

"УКАБ і український аграрний бізнес вітають прийняття даного рішення аграрного комітету і очікують на якнайшвидший розгляд даного проєкту у Європарламенті. Це позитивно вплине не лише на виробників насіння, а й українських аграріїв. Тепер аграрії будуть впевнені в якості закупленого українського насіння, і його відповідності високим стандартам ЄС, та більш активно розглядатимуть варіант інвестування в насіннєвий бізнес і вирощування насіння з високою доданою вартістю замість товарної продукції", — зазначив координатор комітетів УКАБ Oleg Nesterov.

Детальніше ознайомитися з рішенням та його результатами можна за посиланням.

10. Велика палата Конституційного суду відклала розгляд об'єднаного подання 48 і 53 народних депутатів щодо конституційності закону про обіг земель сільськогосподарського призначення

Підставою такого рішення було те, що не з’явився один із учасників провадження — представник Президента у КС Федір Веніславський. Він надіслав письмове клопотання з проханням відкласти засідання у зв'язку з його неможливістю бути присутнім і суд задовольнив це клопотання.

Детальнішу інформацію можна отримати за посиланням.