Стягнення шкоди, завданої війною (частина 2)
Матеріал
Новини та події
27.10.2022

Продовжуємо нашу тему щодо стягнення шкоди, завданої війною.

Фіксація завданої шкоди та збирання доказів висвітлено у публікації “Відшкодування майнової шкоди, завданої війною” (частина 1) https://bit.ly/3f9yJMc

Отож, докази зібрано, що робити далі?

Позов до рф

У розумінні ст. 48 ЦПК України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#n6399) держава може бути відповідачем у судовій справі. Водночас, відповідно до ст. 79 Закону України «Про міжнародне приватне право»(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2709-15#n342), іноземні держави користуються судовим імунітетом: залучати державу як відповідача у судовій справі можливо лише за її згодою.

Аналогічні норми є і у міжнародному праві. А відтак, виникає питання, чи можна звернутись до українського суду з позовом до рф, якщо вона не надасть на це згоди?

У постанові (https://supreme.court.gov.ua/…/zakono…/Rish_sud_imun.pdf) від 14.04.2022 по справі №308/9708/19 Верховний Суд дійшов висновку, що можна. При цьому, Верховний Суд виходив із норм міжнародного права та застосував концепцію «обмеженого судового імунітету»: наявність обставин, за яких держава не може посилатись на наявність судового імунітету. Серед таких винятків – заподіяння шкоди життю, здоров’ю або майну громадян іншої держави.

Таким чином, Верховний Суд сформував правовий висновок, відповідно до якого рф не користується судовим імунітетом у справах за позовами громадян України про відшкодування завданої шкоди.

Як подавати позов висвітлено у Телеграм-каналі юридичного сервісу EasyDocs у дописах: (https://t.me/easydocs_ua/44), (https://t.me/easydocs_ua/48), (https://t.me/easydocs_ua/50) (https://t.me/easydocs_ua/53).

Замовити позов у адміна (https://t.me/lawyerkherson )

Чи треба платити судовий збір?

Відповідно до п. 22) ч. 1 ст. 5 ЗУ «Про судовий збір» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3674-17#n37), позивачі у справах до рф щодо відшкодування завданої шкоди через тимчасову окупацію, збройну агресію, збройний конфлікт — звільнені від сплати судового збору.

Нюанс, який слід врахувати

Хоча Верховний Суд і дійшов висновку про ігнорування судового імунітету рф, треба розуміти, що потенційно майбутнє судове рішення буде виконуватись не лише в Україні, але і за її межами – якщо на території України не залишиться майна рф. Про це ми поговоримо у наступній публікації, але на стадії судового розгляду вже треба врахувати, що має бути хоча б формально забезпечено право рф на участь у судовій справі. Інакше, іноземні суди можуть не допустити рішення українських судів до виконання на території іноземних держав.

Відтак вважаю, що позивачам варто ініціювати перед судом питання щодо повідомлення рф про судову справу усіма доступними засобами: публікація про виклик рф на офіційному сайті судової влади України, надіслання судових викликів та документів до дипломатичних представництв і консульств рф на території інших держав тощо.

На сьогодні — все.

Щодо можливості виконання таких рішень поговоримо у наступній публікації.

Джерело: Листи від адвоката. Телеграм-канал юридичного сервісу EasyDocs