Строкове призначення на посаду. Заміщення посади державної служби на період відсутності державного службовця
Матеріал підготувала Наталія Кайда, адвокат, член Комітету з трудового права НААУ, лектор Вищої школи адвокатури, д. ю. н., науковий співробітник КНУ ім. Т. Шевченка, тренер Української школи урядування (НАДС)
Новини та події
25.11.2022

З метою добору осіб, здатних професійно виконувати посадові обов’язки, проводиться конкурс на зайняття посади державної служби, зокрема і на посаду на період заміщення тимчасово відсутнього державного службовця, за яким зберігається посада державної служби (частина перша ст. 22 Закону № 889-VIII).

Відповідно до частини другої ст. 34 Закону України «Про державну службу» (далі – Закон № 889-VIII) строкове призначення на посаду здійснюється у разі заміщення посади державної служби на період відсутності державного службовця, за яким відповідно до Закону зберігається посада державної служби.

Проте у період дії воєнного стану набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» від 12.05.2022 № 2259-IX (далі – Закон № 2259-IX), яким у період дії воєнного стану скасовано конкурси для призначення на посади державної служби; в органах місцевого самоврядування; керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки, комунальних підприємств, установ, організацій.

Таким чином, з урахуванням норм Закону № 2259-IX строкове призначення на посаду або зайняття посади державної служби на період заміщення тимчасово відсутнього державного службовця здійснюється без проведення відповідного конкурсу.

Нормативно-правові акти:

  1. Закон України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року № 889-VIII;
  2. Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» від 12.05.2022 № 2259-IX.

Детальніше ознайомитися з матеріалом: http://bit.ly/3E1qb2e