Стресостійкість як суперсила адвоката під час війни: учасники вебінару вчилися керувати ресурсним станом та долати життєві труднощі
У єдності наша сила, разом до перемоги! Слава Україні!
Публікації лекторів
10.05.2022

Близько півтори сотні учасників долучилися до участі у відкритій лекції “Стресостійкість як суперсила адвоката під час війни”, яку провела сьогодні у Вищій школі адвокатури НААУ Марина Саєнко, керуюча партнерка Адвокатського об’єднання «ЗАКОН ПЕРЕМОГИ», медіаторка, сертифікована тренерка з розвитку SOFT SKILLS.

Розкриваючи актуальність теми та важливість розвитку стресостійкості, вміння долати особисті та професійні труднощі, Марина Саєнко відмітила, що з початком широкомасштабного вторгнення росії в України кожен із нас переживає стрес, реакція на який виявляється у тривожності, страху, дратівливості, апатії, різних проявах виснаження організму, втрати сну, головних та інших болей. Такі реакції є адекватними до обставин воєнного стану, стають в певній мірі звичними, однак потребують контрольованості, щоб убезпечити організм від психологічних та фізіологічних розладів.

Предметом обговорення з учасниками стали передумови розвитку вікарної травми чи, іншими словами, втоми від співчуття, від якої страждають переважно особи, що турбуються про інших (волонтери, рятувальники) та пересічні громадяни. Означивши психологічні і поведінкові симптоми цього явища, Марина Саєнко надала учасникам поради самодопомоги:

— бути уважним до себе;

— тримати енергетичний баланс;

— використовувати антистрес — стратегії;

— звертатися за професійною допомогою.

Опанувати свою тривожність та пригніченість, за словами лектора, можливо із застосуванням алгоритму дій, що включають роботу з тілом, роботу з диханням та роботу зі свідомістю.

Рекомендований алгоритм дій з опанування себе включає:

— підхід, що так буде не завжди;
— фокус на те, на що можете впливати;
— турбота про себе та інших;
— планування дня;
— цінування кожної миті.

Згідно з програмою заходу учасники дізналися за яких умов стрес є джерелом додаткової сили і яким чином контролювати рівень стресу.

На власному досвіді, життєвих прикладах та порадах фахівців лектор надала роз'яснення у відповідь на питання, як стати сильнішими внаслідок травми, як поліпшити свій емоційний стан, як відновити сили в умовах війни та низку інших. Спільними для аудиторії учасників стали роздуми, мрії і бажання про життя, майбутнє і дії, які вчинятиме кожен після перемоги.

Відкрита лекція “Стресостійкість як суперсила адвоката під час війни” доступна для перегляду: https://bit.ly/3wiajol

Вища школа адвокатури НААУ висловлює щиру вдячність лектору Марині Саєнко та всім учасникам, які долучилися до відкритої лекції.

Ми продовжуємо проводити заходи з підвищення кваліфікації адвокатів та правопросвітництво в умовах воєнного стану в Україні.