Стягнення аліментів з ФОП
Матеріал підготувала членкиня Центру сімейного права, адвокат Єрмоленко Лілія
Публікації лекторів
06.11.2023

За ч.2 ст.182 СКУ величина аліментів має бути необхідною та достатньою для цілей забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Питання аліментів досить непросте, і вимагає індивідуального розрахунку кожної групи населення.

У якому розмірі сплачуватиме аліменти підприємець?

Щоб розібратися в тому, який саме розмір аліментів повинен сплачувати підприємець спочатку слід згадати те, що аліменти на дитину стягуються у частці від заробітку (доходу) або в твердій грошовій сумі.

Щодо стягнення аліментів з ФОП у твердій грошовій сумі все зрозуміло: суд призначив певний розмір аліментів у гривні і підприємець його виплачує. Що ж стосується стягнення аліментів у частці від заробітку(доходу), то тут є свої законодавчі нюанси, які ми розглянемо далі.

Розрахунок аліментних платежів також залежить від обраної підприємцем системи оподаткування. Фізична особа - підприємець може перебувати на загальній системі оподаткування або спрощеній.

У першому випадку розмір аліментів розраховується із заробітку після сплати податків (чистий дохід).

Якщо ФОП перебуває на спрощеній системі оподаткування, розмір аліментів визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для відповідної місцевості (ч. 2 ст. 195 СК України).

Аліменти з ФОП, що перебуває на загальній системі оподаткування.

Згідно з підпунктом 16 пункту 1 Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.02.1993 № 146 утримання аліментів з працівників провадиться з усіх видів заробітку і додаткової винагороди як за основною роботою, так і за роботою за сумісництвом, в тому числі з доходів від підприємницької діяльності.

Пунктом 13 даного Переліку передбачено, що утримання аліментів проводиться з суми заробітку (доходу), що належить особі, яка сплачує аліменти, після утримання з цього заробітку (доходу) податків.

Таким чином, якщо ФОП знаходиться на загальній системі оподаткування, то аліменти він виплачує зі свого чистого доходу. При цьому, чистий дохід розраховується як різниця між валовим доходом (виручки у грошовій та натуральній формі) і документально підтвердженими витратами, а також сумою сплаченого податку з доходів фізичних осіб.

Аліменти з ФОП на єдиному податку

Якщо необхідно стягнути аліменти з ФОП на єдиному податку, то тут законодавство не зовсім чітко регулює дані відносини.

Згідно норм Податкового кодексу України фізична особа-підприємець, що перебуває на спрощеній системі оподаткування, веде спрощений облік доходів і витрат. Для таких осіб не передбачено визначення чистого доходу (лист ДФС від 11.11.2015 № 10480 / П / 99-99-17-02-02-14), що в свою чергу ставить в скрутне становище не тільки платника, а й одержувача аліментів.

В даному випадку державні виконавці, відповідно до Інструкції про порядок вчинення виконавчих дій, повинні розраховувати аліменти відповідно до середнього доходу по регіону.

Дана норма також закріплена в ст.195 Сімейного кодексу України: заборгованість по аліментах платника аліментів, який є фізичною особою – підприємцем та знаходиться на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який отримує заробіток (дохід) в державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи з середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

На практиці складається так, що виконавці розраховують суму аліментів виходячи з валового доходу (обороту) відповідно до податкової звітності, не враховуючи при цьому витрати і податки підприємця. В результаті, виникає заборгованість, заарештовуються рахунки та призупиняється робота ФОП. Тому так важливо стежити за нарахуваннями органів виконавчої служби та в разі виявлення подібної ситуації вживати заходів.

Щодо вище викладеного, у постанові Об'єднаної палати КЦС ВС від 5 вересня 2019 р. у справі № 760/4569/18 зроблено висновок, що норми СК України вказують на необхідність визначення розміру аліментів від частки доходу платника, а не його заробітку. Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів, до поняття «заробіток» включає також і виплати, які заробітною платою не є, зокрема доходи від підприємницької діяльності, кооперативів тощо, що свідчить про більш широке тлумачення змісту поняття «заробіток», ніж виплати, які виплачуються в межах трудових правовідносин. Водночас у цій справі суд дійшов висновку, що кошти, отримані від продажу особистого нерухомого майна, не можуть вважатися доходом, з якого сплачуються аліменти.

Розраховуючи розмір аліментів з повної середньої зарплати для регіону, чи треба від такої суми віднімати суму податкових зобов'язань? Відповідь на це питання містить постанова КЦС ВС від 14 квітня 2021 року у справі № 759/1727/16. Суд вказав, що поняття «середня заробітна плата для даної місцевості» є макроекономічним показником, вона не належить до доходу (прибутку) або його частини, як макроекономічний показник не є реальною і не може бути об'єктом оподаткування.

Частина 2 ст. 195 СК України не допускає двозначного тлумачення. Якщо боржник ФОП на єдиному податку, то розмір аліментів розраховується за середнім заробітком у регіоні. Це умовна величина, і з неї не можна обчислювати податки та збори.

Крім того, Верховний Суд дійшов висновку про те, що можуть розглядатися як дохід, з якого слід сплачувати аліменти, кошти, зараховані на платіжну картку.

Однак кожна справа потребує індивідуального підходу та оцінки, чи є подібні кошти доходом, чи ні (постанова КЦС ВС від 22 березня 2023 року у справі № 212/7585/20-ц).

Воєнний стан жодним чином не нівелює зобов'язання щодо сплати аліментних платежів, навіть через відсутність офіційного доходу у їх платника.

Проте на період дії воєнного стану з'явилися певні зміни у стягненні аліментів. 26.03.2022 набув чинності Закон України «Про внесення зміни до розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» від 15.03.2022. Закон врегульовує, що у випадку виконання рішень про стягнення аліментів, підприємства, установи, організації, фізичні особи, фізичні особи - підприємці, які здійснюють відрахування з заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника, перераховують стягнуті кошти на визначений у заяві або зверненні стягувача рахунок, а у разі відсутності реквізитів рахунка стягувача - на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби, приватного виконавця. Підкреслю що, до внесення вищевказаних змін, відрахування сплачувались на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця.

За новим Законом забороняється відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень на території адміністративно-територіальних одиниць, які тимчасово окуповані внаслідок військової агресії Російської Федерації, у період такої окупації. Однак, це не означає, що боржник може не сплачувати аліменти.

Слід пам’ятати, що у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені (ст.196 Сімейного кодексу України). Прийняті вищевказаним Законом зміни не забороняють нараховувати та стягувати неустойку за прострочення сплати аліментів і стягувач не позбавлений можливості звернутися до суду із заявою про її стягнення.

Матеріал підготувала членкиня Центру сімейного права, адвокат Єрмоленко Лілія.