Стаття Ірини Василик щодо Правил адвокатської етики за німецькими, литовськими та польськими правовими пам'ятками
А чи знаєте Ви, коли вперше не території українських земель був запроваджений реєстр адвокатів? А коли присяга адвоката? Коли вперше було введено в дію правила етики та яка передбачалась дисциплінарна відповідальність за їх порушення? Чи відомо Вам, що перша згадка про адвокатів на території України датується ще 4 листопада 1383 року у львівських актових книгах? […]
Новини та події
11.10.2019

А чи знаєте Ви, коли вперше не території українських земель був запроваджений реєстр адвокатів? А коли присяга адвоката? Коли вперше було введено в дію правила етики та яка передбачалась дисциплінарна відповідальність за їх порушення?
Чи відомо Вам, що перша згадка про адвокатів на території України датується ще 4 листопада 1383 року у львівських актових книгах?

Важливо пам'ятати, що реєстр помічників адвокатів було засновано у 1766 році та реєстр адвокатів при судах, вперше сформований у 1768 році.

Найдавніша згадка про представництво сторони у суді сягає 1249 року. Саме Тевтонський орден дозволив діяльність судових представників. У період пізнього середньовіччя представлення інтересів особи в суді стало звичним явищем, адвокати вже активно працювали, спираючись на положення німецького права щодо міського самоврядування.

Важливо додати, що за порушення адвокатом правил етики були такі поширені покарання: — відрізання язика за перехід до протилежної сторони під часу процесу; — в’язниця за програш справи з причин недбальства адвоката; — покарання різками і вигнання з міста — за неявку до суду без поважних причин та без попереднього повідомлення сторін.
Вже у середині 16 ст. бачимо присягу адвоката перед Богом і судом сумлінно виконувати свій професійний обов’язок, а також правила професійної етики і відповідальність за їх порушення, включаючи смертну кару.

Пропонуємо переглянути інформацію про ці та інші питання у статті Ірини Василик — проректора Вищої школи адвокатури НААУ, керівника Центру досліджень адвокатури і права при НААУ, к.і.н., доцента.

persha-storinka-statti

druga-storinka-statti

tretya-storinka-statti

chetverta-storinka-statti

pyata-storinka-statti