Стан демократії, прав людини та верховенства права: доповідь Генерального секретаря Ради Європи
Доповідь Генерального секретаря за 2023 рік охоплює два роки, що минули з часу публікації останньої повної доповіді
Міжнародні проекти
12.05.2023

У День Ради Європи 5 травня 2023 року опубліковано звіт Генеральної секретарки РЄ Марії Пейчинович Бурич.

У своєму щорічному звіті Генеральна секретарка зазначає, що стандарти Організації необхідно застосовувати в усіх аспектах життя європейців. Вона також підкреслила глибокий вплив жорстокої, незаконної агресії Росії проти України, що триває. «Агресія проти України спричинила надзвичайні страждання: сотні тисяч смертей, мільйони біженців, жахливі історії тортур, зґвалтувань і втрат. Ми прагнемо повернення до миру: сталого миру, заснованого на справедливості».

Доповідь Генерального секретаря за 2023 рік охоплює два роки, що минули з часу публікації останньої повної доповіді. Вона складається з двох частин. У першій розглядаються сильні та слабкі сторони функціонування демократичних інститутів у державах-членах Ради Європи, а в другій оцінюється якість демократичного середовища, в якому ці інститути функціонують.

У звіті, зокрема, висвітлюються такі проблеми, як:

• посилення насилля проти журналістів, стеження та залякування їх, а також різноманітні тактики – від затримання до стратегічних судових позовів проти участі громадськості (SLAPP), щоб перешкодити журналістам-розслідувачам та іншим виконувати свою роботу;

• нові закони та зловживання чинними для обмеження громадянського суспільства, публічні демонстрації помилково класифікуються як небезпечні, надмірне застосування сили проти демонстрантів, неурядові організації (НУО), які стикаються з посиленням фінансових обмежень і бюрократичних перешкод, а також використання законних систем підриву політичної опозиції;

• поляризоване політичне середовище, в якому продовжує зростати мова ненависті, як в мережі, так і поза нею, часто спрямована проти жінок, низки меншин і вразливих груп.

Ці негативні тенденції спостерігаються не скрізь, і важливо визнати, що в деяких державах-учасницях також є позитивні зміни.

Дані отримані переважно з джерел Ради Європи, таких як моніторингові звіти, рішення Європейського суду з прав людини (Суд), звіти Парламентської асамблеї, доповіді Комісара з прав людини, висновки Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія) та інші.

Як і в попередніх звітах, багато висновків стосуються конкретних країн, і було зроблено цілеспрямовані зусилля, щоб включити якомога більше прикладів передового досвіду, вказуючи при цьому на недоліки.

Також Генеральна секретарка Марія Пейчинович Бурич закликала держави-учасниці відзначити четвертий Саміт глав держав і урядів у Рейк’явіку (16-17 травня) зобов’язанням подолати відкат демократії в Європі.

Ознайомитися зі звітом можна за посиланням: https://cutt.ly/b6iukio