Сприяння розвитку волонтерської діяльності в умовах воєнного стану: Верховна Рада ухвалила два закони
Огляд законодавства
Новини та події
18.11.2022

16 листопада 2022 року Верховна Рада ухвалила два закони, що стосуються сприяння розвитку волонтерської діяльності – «Про внесення змін до Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» щодо вдосконалення порядку включення благодійників – фізичних осіб до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації (реєстр. № 8076) та «Про внесення змін до пункту 165.1.54 статті 165 Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування певних видів благодійної допомоги, зібраної волонтерами» (реєстр. № 7492).

Законом (реєстр. № 8076) передбачається внесення наступних змін до Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації»:

  1. Скасування положення щодо обов’язковості подання довідки з банку (довідок з банків) зі збереженням відповідних відомостей про реквізити банківських рахунків, призначених для здійснення благодійної діяльності, у відповідній заяві;
  2. Фіксація положення щодо можливості подання документів для включення до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації як у письмовій, так і в електронній формі. Включення до Реєстру здійснюється за заявницьким принципом протягом одного робочого дня.

Законом (реєстр. №7492) пропонується викласти п. 165.1.54 ст. 165 Податкового кодексу України в новій редакції та визначити, що:

  1. До оподатковуваного доходу осіб, внесених до Реєстру волонтерів, не включається сума отриманої ними благодійної допомоги, якщо така сума в подальшому була витрачена в період воєнного і надзвичайного стану на користь учасників бойових дій по всій Україні, працівників цивільного захисту та членів їх сімей, вимушених переселенців із зон бойових дій по всій Україні;
  2. Після включення особи до Реєстру звільнення від оподаткування поширюється не лише на майбутні періоди та попередній звітний рік, а й на строк з початку поточного звітного року до моменту внесення особи до Реєстру волонтерів.

Детальніше ознайомитися із Законом (реєстр. № 8076): http://bit.ly/3Eg3W97

Детальніше ознайомитися із Законом (реєстр. №7492): http://bit.ly/3tH4f88