Справа про визначення місця проживання дитини
Відповідь на запитання підготувала Тута Інна - адвокат, член ради Ради Комітету з сімейного права НААУ.
Публікації лекторів
02.11.2022

Запитання: Справа про визначення місця проживання дитини. На сьогодні, квартира позивача, знаходиться під окупацією. За клопотанням розгляд перенесено до жовтня. Як діяти далі, бо деокупація міста не відбулась?

Відповідь: В справах про визначення місця проживання дитини враховується не факт наявності у батька чи матері квартири, а факт створення для дитини належних житлово-побутових умов.

Тобто, дитина може проживати з позивачем, наприклад, в орендованій квартирі, за умови, що в ній створені всі необхідні умови для комфортного перебування дитини (наявне спальне місце, шафа для зберігання речей, робоче місце для навчання та інше). Вказане повністю узгоджується:

по-перше, з ч. 1 ст. 161 СК України, яка визначає обставини, що враховуються при визначенні місця проживання дитини, та яка не містить жодного згадування про майновий стан батьків;

по-друге, з п. 5 ст. 19 СК України, відповідно до якої орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв'язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи;

по-третє, з абз. п. 72 Постанови КМУ №866 від 24.09.2008 року “Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини”, згідно з яким працівник служби у справах дітей за місцем проживання (перебування) дитини проводить бесіду з батьками та відвідує дитину за місцем проживання, про що складає акт обстеження умов проживання.

по-четверте, із судовою практикою, адже Верховний суд неодноразово зазначав про те, що матеріально-побутове забезпечення батьків має враховуватися, але не є визначальним у вирішенні питання про визначення місця проживання дитини, оскільки судам перш за все слід брати до уваги інші критерії, зокрема ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, у тому числі обов`язків по вихованню дитини, особисту прихильність дитини до кожного з них, вік дитини та повинні виходити із якнайкращого забезпечення інтересів дитини. Вказана правова позиція міститься в постановах ВС від 08.03.2019 року у справі №215/4452/16-ц (провадження № 61-1145св19), від 03.03.2021 року у справі № 753/19921/19-ц (провадження № 61-19268св20), від 02.12.2020 року у справі № 305/1707/18 (провадження № 61-5666св20).

Отже, беручи до уваги вищезазначене, у випадку якщо квартира позивача знаходиться в окупованому місті, то йому (їй) варто вжити наступні дії:

  1. Залучити до розгляду справи в якості третьої особи орган опіки та піклування за фактичним місцем проживання дитини.
  2. Звернутися до служби у справах дітей та сім'ї за місцем фактичного проживання дитини із заявою про обстеження житлових умов в квартирі (будинку), де проживає дитина.
  3. Після отримання акту обстеження житлових умов, приєднати його до матеріалів справи разом із документом, що підтверджує право позивача на проживання в квартирі чи будинку (наприклад, договір оренди).