Специфіка зобов’язань держави стосовно захисту права на життя в умовах воєнного конфлікту: понад 500 адвокатів підвищили кваліфікацію
Ми продовжуємо проводити заходи з підвищення кваліфікації адвокатів та правопросвітництво в умовах воєнного стану в Україні. У єдності наша сила, разом до перемоги! Слава Україні!
Публікації лекторів
03.03.2022
Вебінар на тему “Тлумачення ст. 2 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод в умовах збройного конфлікту (кримінальний процесуальний аспект)” відбувся 04 березня у Вищій школі адвокатури НААУ.

До участі у заході з підвищення кваліфікації долучилися понад 500 адвокатів.

Лектором виступила Ірина Гловюк, д.ю.н., професор, заслужений юрист України, адвокат, член Комітету з кримінального права та процесу НААУ, член НКР при Верховному Суді, член НКР при Голові Верховної Ради України, член Комісії з питань правової реформи.

Під час вебінару лектором було розкрито специфіку зобов’язань держави стосовно захисту права на життя в умовах воєнного конфлікту, межі необхідності застосування сили, принципи ефективного розслідування та низку інших тематичних питань.

У програмі заходу системно поєднано норми міжнародного права та глибокий аналіз практики Європейського суду з прав людини, зокрема, з питань юрисдикції в умовах окупації територій, вжиття державою заходів для захисту осіб від наслідків військових дій, відповідальності за долі людей під час збройних конфліктів.

Перелік зобов’язань держави під час збройного конфлікту доповідачем конкретизовано та роз'яснено на прикладах рішень ЄСПЛ у справах Osman v. United Kingdom, Isayeva v. Russia, Imakayeva v. Russia, Varnava and others v. Turkey

Розкриваючи питання щодо меж необхідності застосування сили лектор окреслила, що державні органи змушені планувати свої операції з метою мінімізувати ризик для цивільного населення та навела відповідні позиції ЄСПЛ на прикладах рішень у справах Kerimova v. Russia, Isayeva v. Russia, Isayeva, Yusupova and Bazayeva v.Russia.

Особливості розслідування фактів позбавлення життя було висвітлено через призму основних принципів та керівних положень, що стосуються права на правовий захист і відшкодування збитку для жертв грубих порушень міжнародних норм в галузі прав людини та серйозних порушень міжнародного гуманітарного права.

Також під час виступу наголошено про застосовність під час міжнародних збройних конфліктів положень Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, Конвенції про захист цивільного населення під час війни.

Ірина Гловюк у своєму виступі детально зупинилася на найбільш важливих умовах для ефективного розслідування обмеження права на життя, сформульованих міжнародною судовою практикою. Також лектор роз'яснила основні вимоги до розслідування, такі як незалежність; адекватність (здатність встановити факти); ретельність; розумна швидкість; доступність результатів розслідування рідним та громадськості.

Вища школа адвокатури НААУ висловлює щиру вдячність лектору Ірині Гловюк та всім адвокатам, які долучилися до участі у вебінарі.