«Соціальні права в Україні під час війни» - підготовлено звіт про оцінку потреб
У межах проєкту Ради Європи
Міжнародні проекти
17.01.2023

Після вступу до Ради Європи 09 листопада 1995 року Україна ратифікувала Європейську конвенцію з прав людини у 1997 році та Європейську соціальну хартію переглянуту 21 грудня 2006 року, прийнявши 76 із 98 пунктів Європейської соціальної хартії.

Під час надзвичайних ситуацій, таких як збройні конфлікти, захист громадянських, політичних, економічних, соціальних і культурних прав має вирішальне значення. Переміщення населення та руйнування соціальної інфраструктури, викликані збройними конфліктами, часто істотно підривають можливості доступу до освіти, роботи, охорони здоров’я або інших послуг, необхідних для підтримки гідного рівня житnя та отримання засобів до існування. Нехтування економічними, соціальними та культурними правами під час конфліктів та інших надзвичайних ситуацій може призвести до подальших порушень прав людини і, своєю чергою, до подальших конфліктів.

Зважаючи на те, що поточна криза, викликана військовою агресією Російської Федерації проти України, не повинна мати наслідком зменшення обсягу захисту прав, визнаних Європейською соціальною хартією, як всередині України, так і за її межами, і що Держави-учасниці Європейської соціальної хартії зобов’язані зробити всі необхідні кроки для забезпечення того, щоб права, передбачені Європейською соціальною хартією, ефективно гарантувалися в будь-який час, у тому числі, за потреби, через міжнародну підтримку й співробітництво, Рада Європи у межах проєкту «Подальша підтримка розвитку соціальних прав людини в Україні» підготувала звіт про оцінку потреб «Соціальні права в Україні під час війни».

Мета звіту полягає у визначенні ключових сфер, у яких стандарти Ради Європи щодо соціальних прав можуть сприяти зміцненню економіки України та забезпеченню її найбільш сталого розвитку як під час війни, так і після її закінчення. Звіт не має на меті охопити весь спектр соціальних прав, гарантованих Європейською соціальною хартією, а скоріше виділяє ті сфери, в яких законодавчі реформи або інші дії мають бути впроваджені або є найбільш невідкладними, нагадуючи про застосовні стандарти і проблеми, з якими стикається Україна.

У Звіті можна детально ознайомитися з такими тематичними блоками:

1. Основні проблемні сфери:

• Право на житло під час війни в Україні;

• Право на соціальний захист під час війни в Україні;

• Право на рівність і захист від дискримінації під час війни в Україні;

• Трудові права під час війни в Україні.

2. Висновки та рекомендації щодо означених вище прав.

Автори звіту – докторка філософії Моніка Смуш-Кулеша (Лодзький університет, Польща), кандидатка юридичних наук Алла Федорова (Київський національний університет ім. Т. Шевченка), та аналітик Богдан Мойса (Українська Гельсінська спілка з прав людини) надали детальні рекомендації, на яких буде зосереджено майбутнє співробітництво Ради Європи та України.

Звіт доступний до прочитання за посиланням: https://bit.ly/3ZFKJr5

Першоджерело: https://bit.ly/3GEy8ff