Сімейним судам в Україні бути!
Інформацію підготувала: Попіка Ірина, адвокат, член Комітету з сімейного права НААУ
Новини та події
01.09.2022

За інформацією, розміщеною на урядовому порталі, Національна рада з відновлення України від наслідків війни відповідно до Указу Президента від 21 квітня 2022 року № 266/2022 в рамках 24 робочих груп розробила план заходів з післявоєнного відновлення та розвитку України, перелік пропозицій щодо пріоритетних реформ та стратегічних ініціатив, проектів нормативно-правових актів, прийняття і реалізація яких є необхідними для ефективної роботи та відновлення України у воєнний і післявоєнний періоди.

Згідно з матеріалами робочої групи «Захист прав дітей та повернення дітей, які тимчасово переміщені за кордон» однією із цілей відповідного напрямку є «Забезпечення функціонування впорядкованої та збалансованої на усіх рівнях системи органів влади та органів місцевого самоврядування для забезпечення та захисту прав дитини з урахуванням її думки та найкращих інтересів», яка включає в себе, зокрема, досягнення розгляду сімейних справ виключно сімейними судами.

Робочою групою пропонується на загальнонаціональному рівні реалізувати проект «Створення сімейних (дитячих) судів», метою якого визначено утворення сімейних (дитячих) судів, що будуть спеціалізуватися на розгляді сімейних справ та справ, що стосуються дитини.

Доцільність впровадження такого проекту обґрунтована тим, що в сучасній судовій системі розгляд сімейних справ, та справ, що стосуються дитини здійснюється загальними судами в порядку загальної черги. Розгляд справ, які стосуються дітей, наприклад про усиновлення, позбавлення батьківських прав, поновлення у батьківських правах, спорів між батьками щодо участі і у вихованні дитини тощо, необґрунтовано затягується. Судді не мають достатніх навичок для ведення таких справ, зокрема щодо заслуховування та врахування думки дитини, її найкращих інтересів.

Заплановано, що впровадження розгляду сімейних справ виключно сімейними судами відбудеться до грудня 2032 року.

Для досягнення цілі окреслені такі завдання:

  1. розроблення та узгодження із зацікавленими сторонами концепції сімейного суду (до грудня 2024 року)
  2. проведення розрахунку необхідного обсягу видатків (фінансове обґрунтування) для впровадження сімейних судів (до грудня 2024 року)
  3. розроблення плану заходів щодо створення системи сімейних судів (до грудня 2025 року)
  4. внесення змін до законодавства з метою утворення системи сімейних судів (до грудня 2026 року)
  5. утворення та забезпечення функціонування системи сімейних судів (до грудня 2028 року)

Основними ризиками реалізації проекту визначено відсутність політичної волі; супротив судової гілки влади щодо чергової реформи системи та недостатність коштів для створення судів.