Сімейний адвокат – це не завжди про розлучення. Шлюб – то не завжди про любов
Автор: Осадча Анна Валеріївна, сімейний адвокат та медіатор, експерт з вирішення сімейних конфліктів, засновник та керуюча Адвокатським бюро «Анни Осадчої», член Комітету з сімейного права НААУ, член Центру сімейного права ВША НААУ.
Публікації лекторів
15.08.2021

«Сімейний адвокат – це не завжди про розлучення. Шлюб – то не завжди про любов»

Можливо, звучить дивно, але факт!

Сімейний адвокат – це дійсно не завжди про розлучення. Іноді консультація адвоката по сімейних справах допомагає зберегти шлюб. Значна кількість людей, дізнавшись про усі аспекти процесу розлучення, а саме: дії, що буде необхідно вчиняти, питання, які потрібно буде вирішувати, можливі ситуації, приблизні строки вирішення усіх питань, пов’язаних із розлученням, та усі витрати, приймають рішення про те, що не готові розпочинати цей процес. Деякі із них просто нічого не роблять, очікуючи, що все вирішиться само собою. Інші ж використовують момент кризи для примирення і багатьом це вдається. Якщо адвокат розуміє, що людині дуже потрібна правова допомога, але людина сама цього не усвідомлює, варто розказати їй про ризики бездіяльності наразі та розмірі витрат, які можуть очікувати у майбутньому. Але у жодному разі не треба наполягати і вмовляти такого клієнта, бо його справа буде дуже важка і виснажуюча. Кожна людина робить свій вибір, і якщо хтось не розуміє, яку цінність для нього матиме правова допомога у його ситуації, ця правова допомога не зможе принести такому клієнту задоволення результатом. Як наслідок адвокат отримає багато головного болю і ризик зіпсувати репутацію.

Сімейний адвокат допомагає не лише з питань розлучення, поділу спільного майна, аліментів, графіку зустрічей з дитиною, позбавлення чи поновлення батьківських прав, а й у вирішенні інших юридичних сімейних питань, наприклад: оформлення спадщини, отримання права на спадщину або усунення від права на спадкування; укладання договорів між подружжям, батьками та дітьми, між іншими родичами з різних правових питань (майно, бізнес, участь у вихованні/утриманні дитини, утримання батьків тощо); встановлення юридичних фактів (батьківство, родинні зв’язки з іншими родичами для підтвердження походження, проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу тощо); усиновлення, сурогатне материнство тощо.

Сімейний адвокат надає консультації та рекомендації щодо підтримки під час процесу розірвання шлюбу та щодо реабілітації після нього. Також адвокат надає консультації щодо прав та інтересів дитини, способів захисту дитини та її психологічного здоров’я під час процесу розлучення батьків. Ця інформація та рекомендації є вкрай важливими та можуть допомогти уникнути додаткових стресових ситуацій для учасників процесу, який і так має високий рівень емоційного напруження.

Шлюб – то не завжди про любов!

Іноді шлюб – це що завгодно, але точно не любов. Коли між подружжям існує насилля, приниження та знущання, це історія не про кохання. Сьогодні суспільство активно говорить про домашнє насильство та закликає жертв не мовчати! Я теж закликаю не мовчати та реагувати на будь-які прояви насильства належними діями.

Значний відсоток людей, що зіштовхнулися з проявами домашнього насильства, спочатку думає, що гірше не буде. Наприклад, дружина, яку раз вдарив чоловік, не хоче вірити у те, що далі може бути не один удар. Часто вона починає думати, що сталася випадковість і що така ситуація не повториться або, більше того, починає винуватити себе та виправдовувати нападника, вважати, що саме вона допустила таку поведінку і спровокувала такі дії. На жаль, ця думка раніше часто підтримувалася не лише агресором, але й суспільством.

Хтось може вважати, що можна звикнути до таких ситуацій, особливо якщо прояви насильства здаються незначними: «Пережила таке раз, впораюсь і далі». Але на практиці це не відповідає дійсності. Якщо прояви домашнього насильства мали певне повторення (системність), скоріше за все далі буде тільки гірше. Крик може перейти у ляпаси, ляпаси у кулаки, а там і до застосування підручних засобів чи навіть зброї недалеко. У деяких випадках відсутність вчасної реакції коштує життя.

Вчасне реагування зможе вберегти вас, ваших дітей та допомогти нашій країні у боротьбі проти домашнього насильства.

Впевнена, що разом ми зможемо встановити нові правила, за якими буде соромно навіть жартувати висловом «Б’є – значить любить».

«Сімейний адвокат – це не завжди про розлучення. Шлюб – то не завжди про любов», — А.В. Осадча