Щотижневі правові новини у сфері земельного права
Дмитро Навроцький, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання “Sensum”, член Комітету з аграрного та земельного права НААУ 1. 16.09.2020 року Велика Палата Верховного Суду прийняла ухвалу у справі 450/1726/16-ц, відповідно до якої не знайшла підстав для прийняття справи до свого розгляду За змістом даної ухвали у даній справі та у справі № 755/9215/15-ц міститься різний предмет […]
Публікації лекторів
29.09.2020

Дмитро Навроцький,
адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання “Sensum”,
член Комітету з аграрного та земельного права НААУ

1. 16.09.2020 року Велика Палата Верховного Суду прийняла ухвалу у справі 450/1726/16-ц, відповідно до якої не знайшла підстав для прийняття справи до свого розгляду

За змістом даної ухвали у даній справі та у справі № 755/9215/15-ц міститься різний предмет та підстави позовів, суди встановили різні фактичні обставини справи, у зв`язку з чим матеріально-правове регулювання спірних правовідносин є різним, а спірні правовідносини у цих справах не є подібними. Отже, Велика Палата Верховного Суду не може вирішувати питання відступу від висновку щодо застосування норми права, викладеного у постанові Великої Палати Верховного Суду від 13 листопада 2019 року у справі № 755/9215/15-ц.

За викладених обставин Велика Палата Верховного Суду не вбачає підстав для прийняття справи № 450/1726/16-ц до розгляду та повертає її колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду.

Детальніше ознайомитися із ухвалою можна за посиланням: https://bit.ly/3l03rVd

2. 21.09.2020 року на офіційному вебсайті Держгеокадастру було опубліковано показники проведення державної експертизи землевпорядної документації за період з 14 по 18 вересня

За період з 14 вересня по 18 вересня 2020 року Держгеокадастром та його територіальними органами проведено державну експертизу 691 документації із землеустрою та оцінки земель. Найкращі показники представлені головними управліннями Держгеокадастру у Полтавській, Черкаській та Сумській областях.

Детальнішу інформацію можна отримати за посиланням: https://bit.ly/2GiyVaa

3. 23.09.2020 під час засідання Аграрного комітету Європейського парламенту було прийнято рішення про визнання еквівалентною систему сертифікації насіння України в ЄС

Як повідомляє «Український клуб аграрного бізнесу», надалі рішення планується винести на голосування Європарламенту.
Перевагами прийняття такого рішення є:

— надання можливості експортувати вирощене в Україні насіння до нині закритих країн ЄС;
— покращення ситуації з виробництвом насіння;
— стимулювання інвестицій в даний сектор.

"УКАБ і український аграрний бізнес вітають прийняття даного рішення аграрного комітету і очікують на якнайшвидший розгляд даного проєкту у Європарламенті. Це позитивно вплине не лише на виробників насіння, а й українських аграріїв. Тепер аграрії будуть впевнені в якості закупленого українського насіння, і його відповідності високим стандартам ЄС, та більш активно розглядатимуть варіант інвестування в насіннєвий бізнес і вирощування насіння з високою доданою вартістю замість товарної продукції", — зазначив координатор комітетів УКАБ Oleg Nesterov.

Детальніше ознайомитися з рішенням та його результатами можна за посиланням: https://bit.ly/3kTEg6K

4. Уряд продовжив строк подання документів на отримання держпідтримки в галузі садівництва і тваринництва

23.09.2020 року на засіданні Уряду схвалено постанову, якою передбачено перенесення термінів подання документів на отримання сільгоспвиробниками державної підтримки у галузі садівництва і тваринництва з жовтня на листопад.

Зокрема, постанова вносить зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства (постанова КМУ № 587) та Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції (постанова КМУ № 107).

Детальніше ознайомитися із новими термінами можна за посиланням: https://bit.ly/2SdmCPa

5. 23.09.2020 року на офіційному вебсайті Держгеокадастру було опубліковано актуальні показники ведення Державного земельного кадастру

Станом на 21 вересня 2020 року до Державного земельного кадастру внесено відомості про 22,0 млн земельних ділянок загальною площею 43,8 млн га (за останній тиждень – 29,7 тис. новосформованих земельних ділянок площею 22,9 тис. га), зокрема, 14,7 млн земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 31,7 млн гектар.

Детальніше ознайомитися із показниками можна за посиланням: https://bit.ly/3l4GbWl

6. 25.09.2020 року на офіційному вебсайті Держгеокадастру було опубліковано результати здійснення державного нагляду (контролю) у сфері використання та охорони земель

З 14 по 18 вересня 2020 року Управліннями з контролю за використанням та охороною земель, які діють у складі Головних управлінь Держгеокадастру в областях, здійснено 647 заходів державного контролю за використанням та охороною земель (у порівнянні з попереднім тижнем — +40; +7%), за результатами яких виявлено 406 порушень земельного законодавства, зокрема заходів державного нагляду щодо додержання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері використання та охорони земель — -9%.
Значне порушення зафіксовано у Житомирській області, — самовільне зайняття земельної ділянки загальною площею 1,5140 га. Визначена шкода за цим порушенням складає 235 483,32 гривні.

Детальнішу інформацію можна отримати за посиланням: https://bit.ly/3l1otTG