Щодо захисту прав неповнолітніх дітей, громадян України, які знаходяться під тимчасовим захистом в Німеччині
Матеріал
Новини та події
13.09.2022

У зв’язку з військовою агресією Росії й небезпечною ситуацією на всій території України багато родин з неповнолітніми дітьми були вимушені виїхати до інших країн і отримати тимчасовий захист.

Тимчасовий захист надав багато переваг, таких як: право на працевлаштування, користування соціальним забезпеченням і також право на навчання. Доступ до освіти отримали діти до 18 років і мають право навчатись у закладах освіти на рівні громадян країни перебування.

Зокрема, поговоримо про Німеччину і якими законами керуватися громадянам України, які знайшли захист у цій країні.

По-перше, постало питання щодо складнощів у навчанні дітей, батьки яких обрали онлайн (дистанційну) форму навчання в Україні, але ж знаходяться під тимчасовим захистом в інших країнах.

На відміну від інших країн, у Німеччині відвідування школи є обов’язковим. Такі норми розповсюджуються на дітей, які досягли 6-річного віку, і підлітків до 18 років включно.

Обов’язкове відвідування школи для українських дітей починається через 3 місяці після їх офіційного перебування в країні.

Відвідування школи контролюється, тому правила порівняно з Україною дуже сурові.

Якщо дитина захворіла і не може відвідувати школу, обов’язково до початку уроків необхідно повідомити секретаріат та вказати причину. Вона може бути одна єдина – незадовільний стан здоров'я. Без довідки лікаря дитина може знаходитися вдома 3 дні. Потім необхідно надати лікарняний. Відвідування лікаря повинно бути узгоджено заздалегідь з класним керівником. Після візиту до лікаря у школу надається довідка про відвідування лікаря з вказаною датою і часом.

Якщо плануєте бути відсутніми з інших причин на час проведення планового навчання, батьки повинні заздалегідь написати листа, повідомивши про це директора школи. Саме директор школи повинен надати дозвіл. Слід зазначити, якщо причина відсутності дитини буде не поважна, то скоріш за все буде відмова.

Тобто порівняно з Україною не можна в будь-який час забрати дитину зі школи у сімейну відпустку. Саме дозвіл директора є зеленим світлом, коли дитина прямує з батьками до іншої країни. Зокрема, представники авіаліній з відповідними органами можуть відмовити і не допустити дитину на рейс, якщо дозволу у батьків не буде.

Єдиною підставою для звільнення від навчання та обов'язку відвідувати школу є наявність психічних або фізичних розладів у дитини.

І ось найцікавіше – що ж відбувається, якщо шкільні правила порушуються? Декілька моїх клієнтів, впевнених, що освіта в Німеччині не така обов'язкова справа, вже отримали штрафи, які становлять від 250 до 750 євро.

Надалі міри ще жорсткіші. До такої справи залучається Jugendamt (відділ опіки). Крайньою мірою є вилучення дитини. Батьків при цьому не позбавляють батьківських прав.

По-друге, велику увагу в Німеччині приділяють правам дітей.

Згідно з § 1631 Цивільного кодексу Німеччини (BGB) діти мають право на вільне від насильства виховання. Тобто стосовно дітей не можна вчиняти такі дії:

давати ляпаси, штовхати та трясти, тягати за волосся, бити, залишати на шкірі синці та подряпини. Категорично не можна принижувати та погрожувати дитині.

Це все регулюється цивільним кодексом і відповідальність за такі дії дуже велика.

Тепер щодо дітей віком до 18 років, які в'їхали в Німеччину без супроводу.

Таких дітей необхідно ставити на облік у відомство у справах молоді, яке вирішує, чи опікуватиметься воно неповнолітнім (до 18 років), і доставляє до житла, призначеного спеціально для молоді («взяття під опіку»).

Деякі неповнолітні (особи віком до 18 років) прибувають без супроводу батьків, але в супроводі родичів (дядьків або тіток, двоюрідних братів чи сестер, або старших братів чи сестер). Про це повідомляється відомство у справах молоді після їх прибуття, яке спілкується з неповнолітнім і його повнолітніми родичами та перевіряє, чи може неповнолітній там перебувати. Крім того, відомство у справах молоді вирішує питання про призначення опікуна.

Держава призначає орган опіки для піклування над дитиною, яка проживає в Німеччині без батьків. Цей орган опіки регулює особисті питання, як проживання, виховання, школа, освіта, право на притулок, охорона здоров’я та фінансові справи дитини.

Тобто на дітей, громадян України, які, шукаючи захист, опинилися в Німеччині, та для їхніх батьків розповсюджується законодавство країни, яка надала захист, і ухилення від правил та законів має певні наслідки у вигляді сурових штрафів і в деяких випадках кримінальну відповідальність.

Адвокат Кухаренко Олена, член Комітету з сімейного права НААУ.