Що змінилось при розлученні військовослужбовців із запровадженням воєнного стану?
Матеріал підготувала: Ірина Попіка, адвокат, член Комітету з сімейного права НААУ
Публікації лекторів
01.11.2022

З початку запровадження воєнного стану на території України порядок розірвання шлюбу, в тому числі для військовослужбовців, практично не змінився.

У випадку, якщо подружжя не має дітей і є згода обох з подружжя на його розірвання, то шлюб розривається органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою подружжя. Такий порядок розірвання шлюбу визначений норами ст. 106 Сімейного кодексу України.

Відповідно до ст. 107 Сімейного кодексу України шлюб розривається органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою одного із подружжя, якщо другий із подружжя визнаний безвісно відсутнім або визнаний недієздатним.

Що стосується законодавчих змін, то відповідно до п. 14 розділу ІІ глави І Правил державної реєстрації актів цивільного стану, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 № 52/5, у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» державна реєстрація актів цивільного стану проводиться будь-яким органом державної реєстрації актів цивільного стану за зверненням заявника.

Таким чином, протягом дії на території України режиму воєнного стану подружжя може звертатися із заявою про розірвання шлюбу до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану, тоді як за загальним правилом державна реєстрація розірвання шлюбу проводиться за місцем проживання подружжя або одного з них.

У разі, якщо відсутня згода чоловіка або дружини на розірвання шлюбу або подружжя має дітей, то шлюб розривається в судовому порядку.

Але існує два шляхи розірвання шлюбу в судовому порядку:

  1. за рішенням суду за спільною заявою подружжя, яке має дітей (ст. 109 Сімейного кодексу України)

В такому разі мова йде про розірвання шлюбу, якщо існує згода обох з подружжя на розірвання шлюбу і відсутній спір щодо утримання дітей (дитини), визначення їх місця проживання та участі батьків у їх вихованні.

Подружжя, яке має дітей, подає до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.

Договір між подружжям про розмір аліментів на дитину має бути нотаріально посвідчений. У разі невиконання цього договору аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

Справа про розірвання шлюбу за спільною заявою подружжя розглядаються в порядку окремого провадження (ч. 3 ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України)

Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу.

  1. за рішенням суду за позовом одного з подружжя (ст. 110 Сімейного кодексу України)

!!! Слід взяти до уваги, що за загальним правилом позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини.

Позов про розірвання шлюбу пред’являється в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання або перебування відповідача. Проте такий позов може бути поданий за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача. За домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

У разі якщо спір підсудний суду, що знаходиться на тимчасово окупованій території або території, де ведуться активні бойові дії, то потрібно брати до уваги, що відповідно до положень ст. 147 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» територіальну підсудність судових справ, що розглядались в цих судах, може бути змінено розпорядженням Голови Верховного Суду. Таку інформацію потрібно перевіряти на офіційному сайті судової влади України за посиланням:

https://supreme.court.gov.ua/…/grom…/terutor_pidsudnist/