Рішення про відмову в реєстрації торговельної марки є остаточним чи його можна оскаржити?
Відповіді на питання
Публікації лекторів
10.11.2022

Сьогодні розглянемо питання реєстрації торговельної марки та чи є вона остаточною та, чи можна її оскаржити.

Відповідає Сергій Барбашин, адвокат, власник Barbashyn Law Firm, Заступник голови комітету з Інтелектуальної власності НААУ, Голова UNBA NextGen, Віце-президент Європейської асоціації молодиї адвокатів (EYBA).

Запитання: Рішення про відмову в реєстрації торговельної марки є остаточним чи його можна оскаржити?

Відповідь: Відповідно до ст. 15 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» заявник може оскаржити рішення за заявкою у судовому порядку або до Апеляційної палати протягом двох місяців від дати одержання рішення.

Оскарження рішення до Апеляційної палати здійснюється шляхом подання заперечення проти рішення. За подання сплачується збір.

За результатами розгляду заперечення Апеляційна палата приймає мотивоване рішення, яке можна оскаржити у судовому порядку. Строк – два місяці від дати одержання рішення.

Для прикладу наведемо рішення Апеляційною палати від 26.11.2021 р.

Апеляційною палатою розглядалося заперечення проти рішення про відмову в реєстрації торговельної марки «nanobank» за заявкою № m 2020 25695.

Рішення про відмову прийняте на підставі наступних висновків:

  • позначення «nanobank» може ввести в оману споживачів щодо послуг (належність їх іншому надавачу);
  • позначення «nanobank» є схожим настільки, що його можна сплутати: з торговельною маркою «MONOBANK» (свідоцтво № 243849), торговельною маркою «mono» (свідоцтво № 292838).

Заявлене позначення «nanobank» подано на реєстрацію для послуг 36 класу МКТП. Протиставленим торговельним маркам за свідоцтвами № 243849, № 292838 надана правова охорона в тому числі й для послуг 36 класу МКТП. До цього класу належать, головним чином, послуги щодо здійснення фінансових та кредитно-грошових операцій, банківські послуги.

Внаслідок тривалого та активного використання на ринку України торговельна марка «MONOBANK» стала впізнаваною серед споживачів і набула високої дистинктивності щодо послуг 36 класу МКТП згаданого інтернет-банкінгу. Зважаючи на це, при використанні заявленого позначення «nanobank» для фінансових і банківських послуг 36 класу МКТП існує вірогідність виникнення в свідомості споживачів асоціацій, пов’язаних з певним надавачем послуг, які насправді не відповідають дійсності та можуть сприйматися споживачами як серія торговельних марок одного надавача таких послуг.

В підсумку Апеляційна палата відмовила у задоволенні заперечення. Рішення Укрпатенту від 12.08.2021 р. про відмову в реєстрації торговельної марки «nanobank» за заявкою № m 2020 25695 залишила чинним.