РЕЙДЕРСЬКІ АТАКИ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ?
Статтю підготував Сергій Лисенко, адвокат, член Комітету з питань захисту бізнесу та інвесторів, що діє в складі НААУ.
Новини та події
16.06.2021

На скільки це нагальна проблема?

Як пише «Opendatabot» на власному інтернет-ресурсі, рейдерство погіршує інвестиційну привабливість й ускладнює ведення бізнесу в Україні. Щороку кількість рейдерських атак у нашій державі зростає, а кількість розглянутих справ у суді складає менше 43 % таких випадків. За останні 5 років кількість кримінальних проваджень за рейдерство зросла у 2,5 рази: із 290 справ за 2015 рік до 849 у 2020 році. І ця тенденція на збільшення зберігається. У першій половині 2021-го року вже зареєстровано 322 провадження. Найчастіше в суді розглядають справи про рейдерство, що стосуються статті 205 КК про підроблення документів, які подають для проведення державної реєстрації юридичної особи та ФОПів. Із 635 відкритого провадження до суду дійшло 381 справи (це становить 60%).

Справи, що пов’язані з 206 статтею КК (протидія господарській діяльності та протиправне заволодіння майном), до суду майже не доходять.

Статистика – наука беземоційна та невтішна у своїх негативних показниках.

Рейдерство по-українськи – це привласнення майна на нібито законних підставах на основі законодавчої невизначеності певних правовідносин чи системних недоліків функціонування державних інститутів (судової та правоохоронної систем, реєстрації права власності на майно, юридичних осіб, знаків на товари й послуги тощо).

Рветься там, де тонко! Якщо рейдери за допомогою комерційного шпіонажу довідуються, що у власника є цікаве для них і належним чином неоформлене майно або оформлене з юридичними дефектами, то вони сприймають це як підґрунтя для атаки.

Здебільшого рейдерським шляхом «віджимають» нерухомість, яка має певну цінність, і юридичні особи. Такі захвати стали можливими у зв’язку з необов’язковістю підтвердження прав на майно документами, складеними в письмовій формі, достатня лише наявність запису в електронному реєстрі прав на таке майно.

Відповідні зміни в реєстри мають право вносити уповноважені на те особи при наявності в них так званих електронних ключів. Цю функцію переважно мають державні реєстратори або нотаріуси.

Отже, для третіх осіб власником майна або юридичної особи є саме той, інформація про кого є в електронному реєстрі. Якщо особа хоче довести протилежне, то має іти в суд. Цей процес може зайняти роки навіть при грамотному спротиві досвідчених юристів.

«Поки ідуть суди за корову, поточний власник її доїть», – така суть рейдерства по-українськи.

Що приваблює рейдерів?

  • висока доходність підприємства за короткий період. Захватити ціле підприємство і розпродати його по частинах;

  • наявність у підприємства ліквідного нерухомого майна, у тому числі землі, що неоформлене належним чином;

  • наявність у підприємства унікальної технічної бази з цінними висококваліфікованими спеціалістами;

  • наявність у підприємства комерційно привабливої ідеї, оформленої у вигляді креслень, графіків, текстових документів, які дають можливість запустити її в користування та отримувати прибуток, при відсутності належним чином оформлених прав інтелектуальної власності на неї;

  • наявність цінних паперів на пред’явника, ліцензій, інших прав інтелектуальної власності, які неможливо або дуже складно отримати іншим шляхом;

  • наявність в об’єкта захвату можливості отримати сезонний урожай, орендну плату, інші тимчасові платежі;

  • наявність значних масивів землі, можливості надрокористування тощо.

Що використовують рейдери?

  1. Корупційні зв’язки з органами влади, зокрема правоохоронними органами та судами для прикриття надуманої правової позиції для захвату.

  2. Інсайдерські зв’язки на об’єкті захвату та комерційний шпіонаж. У якості «помічників» виступають невдоволені або зваблені грошовою винагородою працівники підприємств, які потрапили під приціл рейдерів.

  3. Дефекти юридичного оформлення права власності на майно, статутних документів, протоколів загальних зборів підприємств, які планують захватити.

  4. Підроблені довіреності, рішення судів, протоколи загальних зборів, заповіти, договори тощо;

  5. Підтримують одну із сторін у конфлікті між учасниками підприємства, між роботодавцем та трудовим колективом, між батьками й дітьми та подружжям при наявності сімейного бізнесу або значного майна.

  6. Використовують силову підтримку охоронних фірм, псевдогромадських організацій, організованих злочинних угруповань, які фізично утримують об’єкт нападу поки адвокати відстоюють права в суді.

  7. Інформаційні технології для негласного отримання інформації, яка буде використана при здійсненні управлінського контролю за об’єктом рейдерської атаки.

  8. Скуповують кредиторську заборгованість, щоб розпочати справу про банкрутство.

  9. Агресивно скуповують акції АТ, щоб мати важелі корпоративного впливу.

  10. Використовують інші юридичні та фінансові важелі для «недружнього» поглинання більш слабшого підприємства.

Як зрозуміти, що підприємство знаходиться під загрозою?

  1. Почалися часті відвідування правоохоронних та органів контролю без явних правових підстав для цього.

  2. Наявні корпоративні чи подібні до них конфлікти.

  3. Наявні ознаки комерційного шпіонажу, виявлення стеження за посадовими особами підприємства або з працівниками проводили бесіди підозрілі особи, виявлено зникнення важливих документів тощо.

  4. Системними адміністраторами були помічені фішингові атаки.

  5. Вимагати проведення позачергових зборів, отримання інформації тощо.

  6. Інвестори та кредитори почали непланово вимагати виконання зобов’язань.

  7. Виявлено наявність інтересу до об’єктів нерухомості чи юридичних осіб через відповідні державні реєстри.

  8. Установлено «нездорову» цікавість до майбутнього врожаю на полях, юридичний статус яких може бути спірним.

Якщо помічено більше двох зазначених вище ознак, то саме час застосовувати заходи безпеки. Як свідчить практика, 90% успіху захисту залежить від правильних та збалансованих заходів, здійснених на самому початку атаки.

Для захисту бізнесу й активів важливо мати під рукою чіткий план методичних рекомендацій на випадок можливих рейдерських атак, щоб мати можливість реагувати вчасно та відповідно до загроз.

Коротко про головне.

  1. Юридично правильне, повноцінне оформлення установчих документів і документів на майно допоможуть убезпечити підприємство від рейдерського захоплення.

  2. Своєчасне виявлення загрози рейдерської атаки допомагає зупинити її з найменшими зусиллями.

  3. Наявність методичних рекомендацій першочергових заходів у разі загрози рейдерської атаки та якісна юридична підтримка допоможуть не допустити її подальшої ескалації.

  4. Належне збереження важливої інформації, вчасне гасіння конфліктів та інші превентивні антирейдерські дії, здорова управлінська атмосфера й міцний трудовий колектив – запорука зростання бізнесу без такого явища, як рейдерство.