В межах справ по КУпАП позов (заяву) про стягнення шкоди варто подавати в межах розгляду такої справи або окремо?
Відповіді на питання
Публікації лекторів
24.10.2022

Відповідь: для зручності відповідь на дане питання подано у вигляді покрокового алгоритму дій у випадку завдання шкоди внаслідок ДТП (за наслідками якого особа-винуватець притягується САМЕ до адміністративної відповідальності).

З змісту запитання вбачається, що особа, яка планує подати заяву про страхове відшкодування не є винуватцем ДТП. Отже, відповідь на запитання побудована з фокусом на осіб, майно яких (або самі особи) постраждали в ДТП, і не є винуватцями ДТП. Більш простими словами – особи є потерпілими від ДТП, в рамках КУпАП.

Нормами Кодексу України про адміністративні правопорушення не передбачено право потерпілого на подання позову в рамках справи про адміністративне правопорушення. Проте, такі позови, за наявності підстав, розглядаються в порядку цивільного судочинства.

Алгоритм дій.

Крок 1: оформлення матеріалів на місці ДТП.

Варто активно взаємодіяти з поліцейськими, уважно ознайомитися зі схемою ДТП та за наявності зауважень обов’язково про них вказати та зазначити на бланку схеми. Залишити собі якісне фото схеми ДТП після оформлення матеріалів.

На сайті Судової влади в розділі «Стан розгляду справ» за параметром пошуку «Прізвище ім’я та по-батькові» сторони по справі/винуватця ДТП можна буде отримати інформацію про час, дату та місце розгляду справи про адміністративне правопорушення. За можливості — краще з’явитися в засідання (по справі про притягнення до адміністративної відповідальності), заявити про свій статус потерпілого та подати докази, за їх наявності.

Після розгляду справи та набрання законної сили постановою суду, отримати примірник постанови в суді (з відміткою про вступ в законну силу).

Крок 2: звернення до страхової компанії винуватця ДТП із заявою про страхове відшкодування.

Зібрати пакет документів та направити страховій компанії листом чи занести до офісу у Вашому місті. Далі відслідкувати вручення листа страховій компанії або ж просити працівників страхової компанії на Вашому примірнику заяви проставити відмітку про отримання.

У випадку, якщо страхова компанія порушує строки здійснення страхового відшкодування, або розмір завданої шкоди перевищує ліміт страховика – звернутися до суду з позовною заявою.

Крок 3: подання до суду позову.

Визначити

1) чи вся шкода, завдана ДТП входить до обсягу регламентної виплати/страхового відшкодування;

2) чи перевищує/не перевищує розмір завданої шкоди ліміт страховика;

3) чи не порушує страхова компанія передбачені законом строки для здійснення страхового відшкодування.

Тобто, позовна заява про відшкодування шкоди завданої адміністративним правопорушенням не подається до суду під час розгляду справи про адміністративне правопорушення. Такий позов може бути подано до суду в порядку цивільного судочинства, лише після розгляду судом адміністративних матеріалів (справи про притягнення до адміністративної відповідальності за ст.124 КУпАП) та встановлення винної особи у вчиненні ДТП; та після звернення із заявою про страхове відшкодування до страхової компанії чи Моторного (транспортного) страхового бюро України.

Адвокат Людмила Гриценко, Член Комітету з Сімейного права НААУ, актив ЦАД ВША НААУ