Принципи щасливого сімейного життя або як отримати «диплом доктора наук» із шлюбних сімейних відносин
Одним із завдань Центру сімейного права ВША НААУ є розвиток сімейної культури українців. Адже у школах та університетах нас не навчають, як побудувати міцну та щасливу родину. Ми вчимося з досвіду власних сімей, близького та шкільного середовища. І це велика вдача, коли батьки мають час говорити з власними дітьми, зокрема про сімейні цінності, після важкого робочого дня та потреби заробляння грошей. Укладаючи шлюб, рідко хто проходить спеціальне навчання, якось воно буде. На жаль, на першій консультації у сімейного адвоката чи сімейного медіатора, чуєш розчарування : якби я знав/подумав/ла про це раніше…. Саме тому ми свідомо запускаємо публікації на тему : “Якщо плануєш створити сім'ю, що треба зробити?” Сьогодні говоримо про принципи щасливого сімейного життя або як отримати «диплом доктора наук» із шлюбних сімейних відносин
Публікації лекторів
08.09.2021

Одним із завдань Центру сімейного права ВША НААУ є розвиток сімейної культури українців. Адже у школах та університетах нас не навчають, як побудувати міцну та щасливу родину. Ми вчимося з досвіду власних сімей, близького та шкільного середовища. І це велика вдача, коли батьки мають час говорити з власними дітьми, зокрема про сімейні цінності, після важкого робочого дня та потреби заробляння грошей. Укладаючи шлюб, рідко хто проходить спеціальне навчання, якось воно буде. На жаль, на першій консультації у сімейного адвоката чи сімейного медіатора, чуєш розчарування : якби я знав/подумав/ла про це раніше….

Саме тому ми свідомо запускаємо публікації на тему : “Якщо плануєш створити сім'ю, що треба зробити?”

Сьогодні говоримо про принципи щасливого сімейного життя або як отримати «диплом доктора наук» із шлюбних сімейних відносин

Нещодавно прочитала дуже цікавий вислів про те, що знання, отримані подружжям про свою другу половинку до шлюбу, рівносильні атестату про закінчення середньої школи. Тому, одружившись, дуже необхідно збільшувати свої знання про один одного, щоб отримати диплом про закінчення коледжу, надалі — диплом бакалавра, і нарешті, диплом доктора наук із шлюбних сімейних відносин.

І дійсно це так. Нам тільки здається, що, танцюючи перший весільний танець, ми знаємо все про один одного. А життя показує, що не зовсім це і так. Після одруження проявляються як позитивні, так і негативні сторони чоловіка і жінки, оскільки шлюб об’єднує не тільки надії та мрії подружжя, а також образи, страхи та емоційні проблеми кожного з них.

Для того, щоб подружжю легко витримати всі життєві випробування, які будуть траплятися на їхньому шляху, пропоную наступні сім принципів щасливого сімейного життя. Я впевнена, що вони допоможуть подружжю краще зрозуміти один одного та швидко отримати заповітний «диплом доктора наук» із шлюбних сімейних відносин.

1. Слід пам’ятати та «змиритися» із тим, що чоловік і жінка – абсолютно різні створіння. Вони не є суперниками і не змагаються один із одним. У кожного у житті своя роль і своє призначення. Чоловік народжений для того, щоб бути головою сім’ї, захищати її та відповідати повністю за її матеріальне забезпечення. Жінка ж навпаки повинна бути душею дому, створювати в ньому атмосферу, де кожен член сім’ї може відпочити і набратися сил та енергії. В ідеалі жінка взагалі не повинна працювати, вона повинна займатися улюбленою справою та направляти свої сили на те, щоб прикрашати цей світ та робити його кращим.

2. Шлюб не має нічого спільного із спробами одного із подружжя змінити свою «другу половинку», щоб вона стала такою, як він/вона того бажає. Навпаки, шлюб про те, що чоловік і жінка можуть бути не ідеальними і це нормально. Кожен приходить в цей світ, щоб пройти свої «уроки життя» і кожен з подружжя або приймає іншого таким, який він є, або просто йде далі, але вже сам. І краще це зробити якомога скоріше, щоб не було занадто пізно. Зрозумійте, Вам не вдасться виліпити із іншої людини, навіть із самої близької, бажану вам «модель». Тут ви безсильні. Дружині або чоловіку краще зайняти позицію «мудрого фермера»: можна посадити зерно в родючий ґрунт, поливати його, удобрювати, захищати від бур'янів — і терпляче чекати врожаю у вигляді розвитку у кращу сторону своєї другої половинки.

3. У шлюбі ніхто не повинен втілювати в життя мрії один одного і чекати цього – невірно. Чим більше Ви будете чекати на це, тим більше чоловік або жінка не впораються із цим і засмутять Вас же самих. Робіть себе щасливими самостійно. Вам ніхто і нічого не винен. Якщо у Вас є мрія, докладіть власних зусиль, щоб вона обов’язково здійснилася.

4. Якщо комусь із подружжя не вистачає кохання від іншого, необхідно спочатку запитати себе: чи достатньо я проявляю свою любов до своєї половинки і в який спосіб я це роблю? Існує дуже просте, але дієве правило: якщо хтось хоче, щоб його любили, дарували подарунки, враження, емоції, він повинен сам першим робити це – просто так від душі. І тут важливо не чекати на зворотній зв'язок і не рахувати, скільки разів Ви першими проявили свою любов. Все повинно йти від щирого серця і, повірте, результат не заставить на себе чекати.

5. Конфліктуйте один з одним із гідністю. Кожна подружня пара сперечається, це правда. Всі проходять через даний етап. Однак, не кожна пара може з гідністю пережити такий період. Одружені пари, які навчилися долати конфлікти, переступати через власне «его» та на перше місце ставити цінність і цілісність сім’ї — згодом насолоджуються більш глибокими відносинами. Краще наводити мости у подружньому житті , а не спалювати їх, адже кохання – це не поле битви, але воно гідне того, щоб за нього боротися.

6. В кожній сім’ї повинні існувати правила, які визначають вектор їх сімейних відносин. Наприклад, обнімати та поважати один одного, завжди говорити правду, не лінуватися, пробачати, навіть якщо дуже важко, робити сюрпризи, довіряти один одному. Дуже важливо, щоб подружня пара ніколи не говорила вголос слово «розлучення», не обговорювала старі, не пов'язані з темою розмови, проблеми, не з’ясовувала стосунки прилюдно або у присутності дітей, брала паузу, коли конфлікт загострюється і доходить до піку напруги. Такі правила тільки на перший погляд здаються банальними, але вони і є тим фундаментом, на якому можна побудувати міцний, затишний та надійний будинок під назвою «Сім’я».

7. Подружжя повинно обов’язково витрачати час та гроші на свій особистий розвиток. Тільки так чоловік і дружина будуть залишатися один для одного непрочитаною книгою, яку постійно цікаво читати. Отримання нових знань у різних сферах життя дають нові можливості як для особистості, так і для пари в цілому. Головне, щоб бажання розвиватися було спільним, адже коли один у пошуках нової інформації, а інший стоїть на місці – це вже тривожний дзвінок, що сімейна пара довго не протримається разом.

Надіюсь, дані принципи сімейного життя допоможуть подружжю краще розуміти один одного. Неспроста Бог врятував людину від самотності та поєднав чоловіка і жінку шлюбними узами, щоб вони ростили дітей, раділи один одному та насолоджувалися життям. Пам’ятайте про це!

Матеріал підготувала Інна Скузь, адвокат по сімейних справах, спеціально для Центру сімейного права ВША.