Проходження атестації медичними працівниками в умовах воєнного стану
Андрій Світлицький, адвокат, член Центру медичного права ВША НААУ
Фахові коментарі
03.02.2023

Воєнний час вніс корективи не лише в повсякденне життя, а й в професійне.

З проблемами зіткнулися також медичні працівники, які просто зобов’язані періодично атестуватися та підвищувати або підтверджувати свої знання, категорії та рівні.

Звичайно, що низка органів та комісій з початком повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну або не працювала, або працювала у незвичному для себе режимі. Строки дій сертифікатів спеціалістів, посвідчень тощо спливали зокрема і в період після введеного Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 воєнного стану. Як відомо, у разі непідтвердження кваліфікації, працівник не може бути допущений до виконання своїх обов’язків. Однак, в умовах воєнного часу, коли і без того не вистачало працівників-медиків, обмеження ще більше доступу до професії могло мати катастрофічні наслідки.

На вирішення проблематики 7 березня 2022 року Міністерство охорони здоров’я України прийняло наказ № 426, яким зупинило проведення атестації на підтвердження звання лікаря (провізора)-спеціаліста, атестації на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій лікарям (провізорам), атестації на підтвердження звання спеціаліста та атестації на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій професіоналам з вищою немедичною освітою, які працюють у сфері охорони здоров’я, атестації на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій молодшим спеціалістам з медичною освітою та фармацевтам на період дії воєнного стану в Україні.

Передбачило Міністерство охорони здоров’я України також і спосіб продовження дії сертифікатів лікаря (провізора)-спеціаліста, сертифікатів спеціаліста, посвідчень про кваліфікаційну категорію, який спливає у період дії воєнного стану, та посвідчень лікарів про кваліфікаційну категорію, які планували пройти атестацію протягом року після закінчення п’ятирічного строку з дати попередньої атестації, шляхом надання керівникам закладів права продовження їх на 1 рік лише своїм наказом.

Заклади взялися видавати накази та продовжувати дії зазначених документів, однак, 04.08.2022 Міністерство охорони здоров’я України видає наказ № 1414 «Про відміну наказу Міністерства охорони здоров’я України від 07 березня 2022 року № 426». І в той же день приймає Наказ Міністерства охорони здоров’я України № 1415 «Про особливості атестації працівників сфери охорони здоров’я та продовження терміну дії сертифікатів спеціаліста, посвідчень про кваліфікаційну категорію в період дії воєнного стану», який практично слово-в-слово повторює відмінений Наказ № 426.

У чому ж причина?

А причина в тому, що Наказ № 426 не мав реєстрації в Міністерстві юстиції України, хоча мав би мати. Отже, його законність та набрання чинності на підставі Указу № 493/92 та Постанови № 731 досить сумнівні.

Натомість Наказ № 1415 пройшов реєстрацію в Мін’юсті (05 серпня 2022 р. за № 888/38224) і набрав чинності лише 05.08.2022.

Таким чином, постає питання, яке навряд чи знайде свою чітку та однозначну відповідь: Чи дійсні сертифікати лікаря (провізора)-спеціаліста, сертифікати спеціаліста, посвідчення про кваліфікаційну категорію, які спливають у період дії воєнного стану, та посвідчення лікарів про кваліфікаційну категорію, які планували пройти атестацію протягом року після закінчення п’ятирічного строку з дати попередньої атестації, що закінчили свою дію в період з 24.02.2022 по 05.08.2022? А термін чималий – пів року.

Вважаємо, що тут в нагоді повинні стати саме додаткові роз’яснення або взагалі окремий наказ, який би врегулював цю «прогалину», і не виявилося в подальшому низки судових (ба більше – кримінальних) справ проти лікарів та медичних закладів щодо надання медичної допомоги саме спеціалістами, які мають достатні та належним чином підтверджені кваліфікацію та рівень.

Окремо сподіваємося на майстерність адвокатів та адекватний підхід судових органів для врегулювання цього питання шляхом всебічного та повного вивчення проблематики і постановлення законних рішень у якості прецедентів.

Нормативно-правові акти:

1. Конституція України;

2. Указ Президента України від 24.02.2022 № 64/2022;

3. Наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про особливості атестації працівників сфери охорони здоров’я та продовження терміну дії сертифікатів спеціаліста, посвідчень про кваліфікаційну категорію в період дії воєнного стану» від 07.03.2022 № 426;

4. Наказ Міністерства охорони здоров’я «Про відміну наказу Міністерства охорони здоров’я України від 07 березня 2022 року № 426» України від 04.08.2022 № 1414;

5. Наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про особливості атестації працівників сфери охорони здоров’я та продовження терміну дії сертифікатів спеціаліста, посвідчень про кваліфікаційну категорію в період дії воєнного стану» від 04.08.2022 № 1415;

6. Наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою» від 23.11.2007 № 742 (зі змінами та доповненнями);

7. Указ Президента України «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» від 3 жовтня 1992 року № 493/92;

8. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» від 28 грудня 1992 р. № 731.

Матеріал підготував Андрій Світлицький, адвокат, член Центру медичного права ВША НААУ