Програма Ради Європи HELP: підсумки робочого візиту директора ВША НААУ на щорічну мережеву Конференцію — 2022
Савва Кузьменко, директор Вищої школи адвокатури НААУ, координатор програми Ради Європи HELP від Національної асоціації адвокатів України взяв участь у роботі Конференції мережі HELP Ради Європи (Навчання правам людини для юристів), що відбулася 30 червня та 1 липня 2022 року в Страсбурзі, Франція, та онлайн.
Публікації лекторів
10.08.2022

Савва Кузьменко, директор Вищої школи адвокатури НААУ, координатор програми Ради Європи HELP від Національної асоціації адвокатів України взяв участь у роботі Конференції мережі HELP Ради Європи (Навчання правам людини для юристів), що відбулася 30 червня та 1 липня 2022 року в Страсбурзі, Франція, та онлайн.

Участь у зібранні взяли члени мережі HELP та представники міжнародних партнерських організацій, які працюють над навчанням професіоналів у галузі права.

Однією з цілей Конференції стало висвітлення реакції Програми РЄ HELP на поточні виклики, включаючи відповідь на війну в Україні, наслідуючи які до роботи долучилися представники національних закладів з підвищення кваліфікації адвокатів, суддів, прокурорів, а також такі партнери HELP, як Європейська мережа підготовки суддів (EJTN), Рада товариств адвокатів і юристів Європи (CCBE), Агентство ЄС з Основні права (FRA), УВКБ ООН або ОБСЄ/БДІПЛ.

З вітальними словами, програмними та правозахисними промовами на Конференції виступили Ірландський державний міністр у справах Європи Томас Бірн, Генеральний директор Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістос Джакомопулос, Посол, Голова Представництва Європейського Союзу при Раді Європи Меглена Кунева, Суддя Європейського суду з прав людини Тім Ейкке.

Досягнення програми HELP, залучення членів та партнерів мережі HELP за звітний період презентувала Єва Пастрана, керівник відділу навчання з питань правосуддя та прав людини Ради Європи. Доповідь про здобутки в рамках регіональних проектів HELP представили учасникам Анна-Марія Тельбіс та Анна Медарська — Лазова з Секретаріату HELP.

У спеціальній сесії, присвяченій відповідям Ради Європи на війну в Україні, з виступами про важливість підготовки правників, взяли участь Тетяна Фулей від Національної школи суддів України, Олеся Отраднова від Тренінгового Центру прокурорів України, та Сава Кузьменко від Вищої школи адвокатури та Національної асоціації адвокатів України.

«Освіта – єдина зброя, яка не вбиває» — вислів з виступу Савви Кузьменка, який символізує значимість професійного навчання, особливо під час війни. Нагадуючи про трагічні наслідки війни в Україні, спочатку людські, а потім і правові (величезна кількість справ про військові злочини, про злочини проти національної безпеки), директор ВША НААУ продемонстрував, наскільки програма HELP дозволила юристам краще зрозуміти теми, пов’язані з правами людини, які сьогодні є такими необхідними. Як координатор програми РЄ HELP від НААУ Савва Кузьменко тепло подякували колегам і партнерам з Ради Європи, інших міжнародних, національних інституцій і органів влади за підтримку та допомогу українцям в ці складні часи. Детальніше про виступ: https://www.hsa.org.ua/blog/navchannya-ta-znannya-tse-zbroya-yaka-ne-vbyvaye-chy-dostatno-u-nas-z-vamy-zbroyi-vystup-savvy-kuzmenka-na-konferentsiyi-merezhi-help-2022/

Протягом усієї конференції учасники також отримали презентацію нових курсів HELP, розроблених протягом року та присвячених важливим питанням, які викликають багато вимог від інституційних партнерів HELP.

Під час заходу мали виступ члени HELP Network, які звернутися до своїх однолітків і представили свій досвід роботи з курсами HELP, висвітлили передові практики, спроектували плани та ідеї щодо майбутньої співпраці.

Учасники також були ознайомлені з різними програмами, динамікою співпраці та синергією, що існують у мережі HELP, її географічною реалізацією, інституційною співпрацею та партнерством.

Демонструючи стратегію та подальший розвиток програми HELP Анна-Марія Телбіс та Анна Ммедарська — Лазова пояснили майбутні виклики та ініціативи, які будуть прийняті Навчальним відділом з питань правосуддя та прав людини, щоб найкращим чином відповідати очікуванням європейських правників. Зокрема, обговорено формат аудіокниги, тісну співпрацю з міжнародними партнерами та майбутню розробку курсів, які особливо затребувані й очікувані професіоналами.

Завершуючи конференцію Директор з прав людини Генерального департаменту з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістоф Пуарель окреслив основні виклики, з якими довелося зіткнутися в останні роки, включно з національними та міжнародними судовими й правоохоронними органами. В результаті посилилася роль програми HELP і Ради Європи. Переклад курсів, їх контекстуалізація та адаптація до національних особливостей є важливими для успіху курсів. HELP eDesk виявився інноваційним способом використання інфраструктури HELP для швидкого реагування на раптові та серйозні виклики. На завершення Крістоф Пуарель підтвердив головну роль мережі HELP в успіху програми HELP, оскільки, за його власними словами, «ми сильніші, коли ми разом».

Детальна інформація про Конференцію та виступи учасників за посиланням: https://www.coe.int/en/web/help/-/2022-help-network-conference