“Про продовження строку дії воєнного стану в Україні”. “Про продовження строку проведення загальної мобілізації”
Рубрика “Огляд законодавства”
Новини та події
15.08.2022

Президентом України внесено на розгляд Верховної Ради України законопроекти:

  • “Про продовження строку дії воєнного стану в Україні”
  • “Про продовження строку проведення загальної мобілізації”

12 серпня на розгляд Верховної Ради України внесено проект Закону України "Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" (реєстр. № 7664).

Законопроект №7664 передбачає затвердження Указу Президента №573 від 12.08.2022 року, згідно з яким воєнний стан в Україні триватиме з 5.30 23 серпня 2022 року терміном на 90 діб.

Метою прийняття Закону є забезпечення продовження строку дії воєнного стану в Україні у зв'язку з триваючою збройною агресією російської федерації проти України. Передбачається, що відповідний Закон негайно оголошується через засоби масової інформації та набирає чинності з дня його опублікування.

14 серпня, згідно з відомостями Картки законопроекту, Комітетом з питань національної безпеки, оборони та розвідки і Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України надано висновки на проект Закону України «Про затвердження Указу Президента України “Про продовження строку дії воєнного стану в Україні”, за змістом яких підтримано прийняття згаданого законопроекту.

Одночасно з цим, 12 серпня у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України “Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку проведення загальної мобілізації" (реєстр. №7665) https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/40240

Законопроект розроблено відповідно до статті 10 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" з метою забезпечення продовження у зв'язку із триваючою збройною агресією російської федерації проти України строку проведення загальної мобілізації, розпочатої в Україні згідно із Указом Президента України від 24.02.2022 року № 65/2022 "Про загальну мобілізацію", затвердженим Законом України від 3.03.2022 року № 2105-IX (з подальшими змінами).

Для досягнення цієї мети у Законопроекті № 7665 пропонується затвердити Указ Президента України від 12.08.2022 року № 574 «Про продовження строку проведення загальної мобілізації». Передбачається, що відповідний Закон негайно оголошується через засоби масової інформації та набирає чинності з 22 серпня 2022 року.

14 серпня, згідно з відомостями Картки законопроекту, Комітетом з питань національної безпеки, оборони та розвідки і Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України надано висновки на проект Закону України «Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку проведення загальної мобілізації", за змістом яких підтримано прийняття згаданого законопроекту.