Про «Pillaging», «Looting» та «Marauding» в юридичних документах
Матеріал підготувала Людмила Колодник - юрист, викладач спеціалізованого курсу «Юридична англійська» – «Legal English»
Публікації лекторів
15.05.2022

Слова "обстріли", "бомбардування", "руйнування мирних кварталів" міцно і, здається, надовго увійшли в наше життя. Не можливо думати про цілісність помешкання та речей у ньому, коли лунає повітряна тривога та падають ракети. Люди залишають свої оселі не вагаючись, рятуючи своє життя та життя близьких.

Проходить певний час, обстріли вщухають, до покинутих будинків приходять мародери. Загалом поняття "мародер" у тому значенні, в якому вживають це слово зараз в Україні, – є некоректним. Давайте розбиратися.

Почну з того, що за статтею 432 Кримінального кодексу, мародерство – це викрадення речей вбитих чи поранених на полі бою. Проте в умовах війни під "мародерством" розуміють крадіжки, вчинені не лише на полі бою, але й на інших територіях під час воєнного стану.

Походження терміна відносять до епохи Тридцятирічної війни. Термін пов'язується із іменем одного з двох відомих командирів, які мали прізвище Мероде і брали участь у Тридцятирічній війні: із німцем, генералом графом Іоганном Мероде або шведом, полковником Вернером фон Мероде.

Тепер ближче до англійської мови. Так, дійсно, в юридичній англійській мові можна зустріти терміни «Pillaging» та «Looting», які часто перекладаються як «мародерство», «розграбування», «грабіж».

На перший погляд терміни «Pillaging» та «Looting» здаються словами-синонімами. Однак вони мають відтінки значення. Давайте розбиратися.

Поняття «Pillaging» передбачає застосування насильства — майже завжди масове вбивство жителів.

To pillage – to steal something from a place or a person by using violence, especially during war. Ex. Works of art were pillaged from many countries in the dark days of the Empire.

Декілька прикладів вживання поняття «Pillaging» в реченнях, а саме:

  • Moreover, pillaging a town or place, even when taken by assault, is an absolutely prohibited act under international humanitarian law.
  • We know you took part in the riot and

Поняття «Looting» – це мародерство, грабіж як допоміжні або випадкові аспекти війни чи заворушень, та у меншій мірі передбачають застосування насильства або воно взагалі відсутнє.

Looting is the act of taking advantage of a riot, war, or natural disaster etc. to steal goods from unguarded homes, shops, businesses, museums, or other premises.

Наведу приклади вживання поняття «looting» в реченнях, а саме:

  • The suffering caused by an earthquake or floods can be made worse by people looting.
  • Ukrainian authorities allege that retreating troops are looting the homes of citizens around Kyiv.

Крім цього, хочу звернути увагу на термін «marauding», який прекладається також мародерство. Досить часто дискутують, чи є різниця між термінами to «maraud» та to «loot».

Про поняття «looting» зазначено вище. А от поняття «marauding» — це мародерство через бродяжництво; поневіряння, що веде до пограбування.

На практиці, терміни «looting» та «marauding» можуть вживатися як слова-синоніми у значенні мародерства, яке вчиняють військові. Вони зустрічаються в юридичних текстах та перекладах, статтях різних ЗМІ.

Проте, поняття «looting» все ж таки більше відображає значення терміну «мародерства», пов'язаного з веденням бойових дій.