Представники адвокатури взяли участь у презентації тьюторського курсу Програми Ради Європи HELP
Новини та події
18.04.2024

17 квітня відбулася презентація тьюторського курсу HELP «Етика для суддів, прокурорів та адвокатів», організованого у співпраці Вищої школи адвокатури НААУ спільно з Проєктом Ради Європи «HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України в тому числі під час війни», Тренінговим центром прокурорів та Національною школою суддів України.

Професійна етика в діяльності судді, прокурора та адвоката має важливе значення, оскільки виникає потреба в забезпеченні дотримання її норм. У цьому зацікавлені і суспільство в цілому, і відповідна професійна спільнота, а також кожен окремий юрист. Суддівський, прокурорський та адвокатський корпус становлять окрему частину юридичної професії, представникам якої довірено щоденне здійснення повноважень, виконання яких має великий вплив на життя та долі людей.

Означений курс покликаний підвищити професійну компетенцію суддів, прокурорів та адвокатів щодо дотримання правил професійної етики з урахуванням міжнародних стандартів та національного законодавства України. 

Курс HELP «Етика для суддів, прокурорів та адвокатів» розкриває в інтерактивний спосіб ключові концепції та принципи, міжнародних та європейських правових стандартів, а також відповідну судову практику Європейського суду з прав людини і Суду справедливості Європейського Союзу. Він спрямований на поглиблення знань, розуміння професійних інструментів і на розвиток рефлексивних навичок, на основі практичних прикладів, для вирішення етичних дилем під час виконання професійних обов’язків.

З вітальним словом до учасників звернувся Мачей Янчак, Голова Офісу Ради Європи в Україні, який наголосив на важливості та затребуваності  Проєкту Ради Європи «HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, у тому числі під час війни», навчальні продукти якого є адаптованими до конкретних потреб та запитів партнерів. Одним із таких курсів є курс «Етика для суддів, прокурорів та адвокатів», метою якого є поглиблення знань і розуміння професійних інструментів, розвиток рефлексивних навичок на практичних прикладах вирішення етичних дилем, які можуть виникнути під час виконання професійних обов’язків. Мачей Янчак висловив слова вдячності тьюторам та учасникам, побажав плідного та цікавого навчання, а також висловив надію на подальшу співпрацю із партнерами зі створення нових інтерактивних курсів відповідно до реалій сьогодення.

До участі у презентації від адвокатури долучилася Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова, яка підкреслила, що статус адвоката зобов’язує дотримуватися Правил адвокатської етики цілодобово, тобто і в робочий, і в неробочий час. Означений курс є надзвичайно актуальним та своєчасним, адже покликаний удосконалити практичні навички здійснення адвокатами своїх професійних обов’язків з дотриманням основних принципів адвокатської діяльності з урахуванням міжнародних стандартів та норм національного законодавства.

Презентацію платформи HELP та Проєкту Ради Європи «HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, у тому числі під час війни» для учасників провели міжнародна менеджерка та спеціалістка проєкту Ольга Костенко та Галина Смірнова, які ознайомили учасників з темою курсу та платформою HELP, сторінкою курсу, на якій група буде проходити курс за підтримки тьюторів. 

Під час презентації представлено тьюторів, які протягом більше, ніж двох місяців, супроводжуватимуть учасників під час навчання на курсі: 

• Валерія Бабко, суддя Деснянського районного суду міста Києва;

• Інна Берднік, консультантка аналітичного відділу підготовки прокурорів Тренінгового центру прокурорів України, професор кафедри правоохоронної діяльності та загальноправових дисциплін Національного університету «Чернігівська політехніка»;

• Олександр Житний, член Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна;

• Ганна Лазарчук, адвокат, засновник Адвокатського бюро «Ганни Лазарчук», член Ради адвокатів України від Рівненської області, Голова Опікунської ради НААУ. 

Від адвокатської спільноти тьютором виступила Ганна Лазарчук, яка відзначила на унікальності курсу, який об’єднав суддів, прокурорів та адвокатів навколо ідеї важливості дотримання правил професійної етики у повсякденній діяльності, які створені перш за все, для захисту прав та інтересів  людини. Вирішуючи той чи інший кейс варто позиціонувати себе у ролі того, хто здійснює професійну діяльність: судді, прокурора, адвоката, щоб розглянути та проаналізувати ситуацію всебічно та різносторонньо. Ганна Лазарчук закликала учасників бути активними та ініціативними під час навчання, долучатися до обговорення на форумах з метою вирішення проблемних питань, які виникають на практиці та побажала учасникам наснаги й успіхів під час опанування навчального матеріалу.

У другій частині заходу відбулося фахове обговорення актуальних питань застосування етичних правил адвокатами, суддями та прокурорами під час здійснення професійної діяльності, яке провели для учасників заходу суддя Конституційного суду України Галина Юровська, голова Ради прокурорів України Анатолій Єжов та видатний адвокат України, Голова секретаріату Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Віктор Вовнюк.

Про Правила адвокатської етики, дисциплінарні процедури і практику розповів Віктор Вовнюк. Говорячи про сферу поширення ПАЕ за колом осіб та діяльністю, спікер зауважив, що чинне законодавство побудоване у такий спосіб, що дисциплінарна відповідальність адвоката прив’язана саме до статусу, а не до діяльності адвоката, тому адвокат має усвідомлювати свою відповідальність не лише під час надання правничої допомоги, але й на іншу діяльність (дії) адвоката, в тому числі соціально-публічну діяльність, яка може вступити в суперечність з професійними обов’язками адвоката або підірвати престиж адвокатської професії. Віктор Вовнюк зауважив, що як правила адвокатської етики, так як і правила професійної етики суддів і прокурорів служать загальним принципам незалежності, верховенства права, законності та уникнення конфлікту інтересів.

Протягом наступних тижнів згідно з планом, розробленим тьюторами, учасники проходитимуть онлайн-курс, доповнений додатковими матеріалами та ресурсами, підготовленими тьюторами.

Учасники, які успішно завершать курс і пройдуть оцінювання, встановлене тьюторами, отримають сертифікати, видані Програмою HELP Ради Європи, Національної школи суддів України та Тренінгового центру прокурорів України.