Правові підстави і практичні виклики виїзду за кордон чоловіків, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей
Роз'яснення підготувала Лілія Єрмоленко, адвокат, член Центру сімейного права ВША НААУ
Новини та події
06.07.2022

На сьогодні є багато питань та точиться чимало дискусій щодо перетинання державного кордону чоловіками призовного віку.

До мене звернувся клієнт з питанням, чи може він перетнути кордон за таких умов: "В сім"ї виховується четверо дітей (троє дітей дружини від першого шлюбу та одна спільна дитина). Всі діти неповнолітні. Посвідчення батьків багатодітної родини вони мають, в посвідченні записані всі четверо діток та він з дружиною як батько та мати".

Пропоную розглянути питання виїзду за кордон чоловіків, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

У статті 33 Конституції України закріплено право кожного, хто на законних підставах перебуває на території України, вільно залишати її територію. Проте, таке право не є абсолютним і може обмежуватися в умовах воєнного або надзвичайного стану (стаття 64 Конституції України).

Так, указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» визначено, що на період дії правового режиму воєнного стану, конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені, у тому числі статтею 33 Конституції України, можуть бути обмежені.

Тож, на сьогодні виїзд за кордон для громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років обмежено. Але є виключення і певним категоріям чоловіків виїзд дозволено.

За загальним правилом на період дії правового режиму воєнного стану чоловікам громадянам України, віком від 18 до 60 років, а також жінкам-військовозобов'язаним обмежено виїзд за межі України, крім військовозобов'язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Іншими словами, на перетин кордону мають право військовозобов'язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, в т.ч. жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (абз.5 ч.1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"). Тож, за українським законодавством виїзд за кордон у період воєнного стану багатодітного чоловіка є можливим. Проте, якщо хтось із дітей досягнув повноліття, то цей виняток вже втрачає свою дію.

Нормативними документами, які визначають порядок перетину державного кордону України, є Закон України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» та Правила перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 (далі — Правила перетинання державного кордону).

З 24 лютого 2022 року, Кабінетом Міністрів України до Правил перетинання державного кордону періодично вносилися зміни. В певних випадках Правила містять посилання на Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та на постанову Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 року № 194 «Деякі питання бронювання військовозобов'язаних в умовах правового режиму воєнного стану». І вже на сьогодні маємо розширений перелік осіб, громадян України віком від 18 до 60 років, яким під час воєнного стану дозволено виїзд за кордон.

У зв’язку з цим, виникло багато питань стосовно особливостей перетинання кордону чоловіками призовного віку. Існувала не визначеність в поданні необхідних документів для перетину кордону. Державна прикордонна служба надала роз'яснення від 17 березня 2022 року № 23-6855/0/6-22-Вих "Щодо порядку організації виїзду за кордон на період дії правового режиму воєнного стану" від 17.03.2022, де зазначила категорії осіб, відносно яких обмеження щодо заборони на період дії правового режиму воєнного стану виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років не застосовуються та надала перелік підтверджуючих документів.

У квітні 2022 року, за участі Міністерства оборони України, Міністерства соціальної політики України, Державної прикордонної служби України та експертами проекту міжнародної технічної допомоги SURGe, Support to Ukraine’s Reforms for Governance розроблено та опубліковано Довідник для перетинання державного кордону чоловіками призовного віку, які супроводжують дітей та інших осіб (https://bit.ly/3Artgst). У довіднику розглянуті усі випадки, коли такий проїзд дозволено і подано детальний перелік та зразки всіх необхідних документів.

Документами, що підтверджують право на виїзд з України під час дії воєнного стану чоловікам, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років визначені: 1) свідоцтво про народження дітей (трьох і більше) / медичне свідоцтво про народження за формою № 103/о), 2) свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір'ю дітей (трьох і більше) або рішення суду про розлучення та визначення місця проживання дітей з батьком або письмовий договір між батьками про те, з ким будуть проживати діти та участь другого з батьків у їх вихованні, 3) посвідчення батьків багатодітної сім'ї.

Здавалося б все зрозуміло. Проте, привернула увагу до цього питання оприлюднена 17 червня 2022 року електрона петиція до Президента України №22/145920-еп «Дозвіл на виїзд за кордон усім чоловікам-батькам багатодітних сімей, в котрих на вихованні три або більше дитини від різних шлюбів, в умовах військового стану». Автор петиції звертає увагу на те, що багатодітні сім'ї, в яких чоловік є біологічним батьком всіх дітей, можуть безперешкодно виїхати за кордон. Проте, в багатодітних сім’ях, де разом проживають та виховуються троє і більше дітей від різних шлюбів, чоловіки, які ж виховують цих дітей, не мають можливості виїхати разом з сім’єю за кордон. Прикордонні служби на кордоні вимагають судових рішень щодо скасування батьківства та позбавлення батьківських прав біологічних батьків для підтвердження можливості перетину кордону чоловіком, на утриманні якого перебувають троє і більше дітей віком до 18 років. Це й у мирний час було довго і важко зробити, а у військовий – взагалі неможливо. Автор пропонує, у законодавчій нормі словосполучення "…на утриманні яких…" замінили на "…на вихованні яких…" або "…у сім'ї яких…"

Звертаю увагу на один із підтверджуючих документів, необхідний при перетині кордону, а саме посвідчення батьків багатодітної сім'ї.

Стаття 3 Сімейного кодексу України визначає, що сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Сім’я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Поняття багатодітної сім'ї визначає Закон України "Про охорону дитинства", відповідно якого багатодітна сім’я — це сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.

Відповідно статті 1 цього ж Закону дитина – це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно із законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Стаття 29 Цивільного кодексу України визначає, що місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

Документом, що підтверджує статус багатодітної сім’ї є відповідне посвідчення. Відповідно до Порядку виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2010 р. № 209 посвідчення є документами, що підтверджують статус багатодітної сім’ї і дітей з такої сім’ї та їх право на отримання пільг згідно із Законом України “Про охорону дитинства” та іншими актами законодавства.

Звертаю увагу на те, що для отримання цього посвідчення поряд з тими документами, які визначені Порядком, у разі реєстрації повторного шлюбу та проживання із дітьми від попереднього шлюбу надаються документи, що підтверджують факт виховання дитини одним із батьків (копія рішення суду із зазначенням місця проживання дитини з одним із батьків після розірвання шлюбу; копія рішення суду про позбавлення батька чи матері батьківських прав, визнання батька чи матері недієздатним (недієздатною), безвісти відсутнім (відсутньою); копія свідоцтва про смерть батька чи матері, копія свідоцтва про народження дитини у разі внесення змін у зв’язку з усиновленням). Тобто, вже на етапі видачі посвідчення вказані вище обставини перевіряються.

Можливо, якби посвідчення батьків багатодітної сім'ї не було включене до переліку документів, необхідних для перетину кордону чоловіком, на утриманні якого перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, то визначення «чоловік, на утриманні якого перебувають троє і більше дітей віком до 18 років» можна було б трактувати по іншому.

Між тим, нормативний припис не пов’язує можливість відстрочки від військової служби та мобілізації (а отже – перетину кордону) з встановленням факту перебування на утриманні чоловіка трьох і більше дітей віком до 18 років, а тому документи, які свідчать про народження дітей (трьох і більше); про реєстрацію шлюбу з матір'ю дітей (трьох і більше) (або рішення суду про розлучення та визначення місця проживання дітей з батьком або письмовий договір між батьками про те, з ким будуть проживати діти та участь другого з батьків у їх вихованні); посвідчення батьків багатодітної сім'ї є достатніми для перетину кордону чоловіком, на утриманні якого перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

При цьому, факт перебування у чоловіка на утриманні трьох і більше дітей віком до 18 років не повинен підтверджуватися рішеннями судів про скасування батьківства чи позбавлення батьківських прав біологічних батьків (хоча для службовця прикордонної служби це було б найбільш дієвими аргументами).

В такому випадку, відмовляючи у перетинанні державного кордону громадянину України, уповноважена особа зобов’язана винести про це обґрунтоване письмове рішення із зазначенням причин відмови, один примірник якого видається громадянинові. Вимога надати письмову відмову вимагає від службовця не лише його суб’єктивного переконання, але й певного обґрунтування недостатності чи неналежності документального підтвердження обставин для дозволу на виїзд за кордон. Рішення, дії чи бездіяльність органів державної влади, посадових і службових осіб з питань виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України можуть бути оскаржені у встановленому законом порядку. Тому слід звернути увагу саме на процедурні аспекти при спілкуванні зі службовцями Держприкордонслужби та вимагати офіційної відмови на підставі поданих документів.

На сьогодні немає жодного нормативного акту, який би визначав, що чоловік , на утриманні якого перебувають троє і більше дітей віком до 18 років повинен бути біологічним батьком цих дітей та забороняв би чоловіку, який не являється біологічним батьком таких дітей перетинати державний кордон України. За фактом, маємо в законодавстві перелік осіб, яким дозволено перетинати державний кордон, проте не маємо чіткого переліку, кому заборонено це робити.

Таким чином, в умовах сьогодення, чоловіки віком від 18 до 60 років, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" у зв’язку з тим, що на їх утриманні перебувають троє і більше дітей віком до 18 років можуть виїздити за межі України при пред'явленні таких документів: свідоцтво про народження дітей (трьох і більше) / медичне свідоцтво про народження за формою № 103/о), свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір'ю дітей (трьох і більше) або рішення суду про розлучення та визначення місця проживання дітей з батьком або письмовий договір між батьками про те, з ким будуть проживати діти та участь другого з батьків у їх вихованні, посвідчення батьків багатодітної сім'ї. Тож, наявність у чоловіка оригіналів цих документів надає йому право перетнути кордон, а вимоги службовців Державної прикордонної служби додатково надати будь-які інші документи, окрім тих, що зазначені вище, є безпідставними.