Правові новини у сфері земельного права
Дмитро Навроцький, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання “Sensum”, член Комітету з аграрного та земельного права НААУ. 1. 07.10.2020 Комітет ВРУ з питань аграрної та земельної політики підтримав до другого читання законопроект №2194 від 01.10.2019 щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин Даним законопроектом передбачається наступне: 1) З 01.01.2021 до комунальної власності ОТГ […]
Публікації лекторів
19.10.2020

Дмитро Навроцький,
адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання “Sensum”,
член Комітету з аграрного та земельного права НААУ.

1. 07.10.2020 Комітет ВРУ з питань аграрної та земельної політики підтримав до другого читання законопроект №2194 від 01.10.2019 щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин

Даним законопроектом передбачається наступне:
1) З 01.01.2021 до комунальної власності ОТГ будуть передані землі за межами населених пунктів;
2) з’явиться чітка процедура реалізації переважного права на купівлю земельних ділянок;
3) дерегуляція у сфері землеустрою, а саме скасування:
державної експертизи землевпорядної документації;
погодження проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки;
авторського нагляду за виконанням проектів землеустрою;
4) зменшення ризиків зриву земельних торгів та можливість участі у них малих та середніх фермерів;
5) усунення прогалин у земельних відносинах:
можливість передачі права емфітевзису в оренду;
право спадкоємців громадян, які отримали земельну ділянку для ведення фермерського господарства, придбати її у власність.
Детальніше ознайомитися із законопроектом можна за посиланням.

2. 08.10.2020 на засіданні депутати Європарламенту проголосували у першому читанні за рішення, яке дозволить Україні експортувати насіння до Євросоюзу

За рішення про визнання еквівалентності насіння в Україні проголосував 491 депутат, 159 — були проти, ще 47 — утрималися.
Для набуття чинності визнання еквівалентності українського насіння ще має підтримати Рада ЄС.
Як зазначає президент УКАБ, перевагою є те, що «відкривається можливість повноцінного експорту до країн ЄС насіння, вирощеного в Україні. Насіння — це продукт із високою доданою вартістю, який при цьому в рази вигідніше експортувати (ціна в 2-10 разів вища). Визнання підтвердить високу якість і відповідність українського насіння, мабуть, одним із найжорсткіших вимог сертифікації у світі». Він також додав, що рішення може спровокувати не лише нову хвилю інвестування в насіннєвий бізнес з боку міжнародних компаній, а й залучення внутрішнього капіталу та фінансів українських агровиробників у сферу насінництва.
Детальніше ознайомитися з рішенням можна за посиланням.

3. 09.10.2020 року було зареєстровано проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України щодо запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення за результатами Всеукраїнського референдуму №4205

Прийняття закону дозволить продовжити заборону на продаж сільськогосподарських земель до проведення Всеукраїнського референдуму з цього питання. Це, в свою чергу, захистить громадян України — власників української землі від передчасного зняття мораторію на відчуження таких земель та зосередження всієї землі в руках латифундистів.
Реалізація проекту не потребує внесення змін до інших законодавчих актів чи додаткових витрат із державного бюджету України.
Детальніше ознайомитися із законопроектом можна за посиланням.

4. 13.10.2020 року було опубліковано актуальні показники ведення Державного земельного кадастру

Cтаном на 12 жовтня 2020 року до Державного земельного кадастру внесено відомості про 22,1 млн земельних ділянок загальною площею 43,8 млн га (за останній тиждень – 34,9 тис. новосформованих земельних ділянок площею 37,3 тис. га), зокрема, 14,8 млн земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 31,8 млн гектарів.

Детальніше ознайомитися із показниками можна за посиланням.

5. 15.10.2020 Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про передачу сільськогосподарських земель в комунальну власність об'єднаних територіальних громад (ОТГ)

Даний Указ № 449/2020 «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин» передбачає, що 26 жовтня усі новостворені громади отримають землі в комунальну власність та зможуть використовувати кошти від землекористування для свого розвитку. Загалом місцеве самоврядування отримає у власність понад 2 млн га землі.
Нині, за словами Президента, у державній власності перебуває лише понад 2 млн га землі, які указом Президента України передаються у власність громадам. Після передачі земель ОТГ у держави залишається всього 750 тис. га на акті постійного користування (землі Академії наук, Міноборони, Пенітенціарної служби тощо), щодо яких зараз здійснюється інвентаризація та присвоюються кадастрові номери з метою недопущення виведення у приватну власність.

Указ ухвалено "з метою забезпечення подальшого здійснення реформ у сфері земельних відносин, створення умов для реалізації прав громадян України і територіальних громад у цій сфері". Він має завершити реформу з децентралізації.
Детальніше ознайомитися з Указом можна за посиланням.

6. 15.10.2020 року було опубліковано інформацію щодо стану розгляду документацій із землеустрою за принципом екстериторіальності

У період 5 по 9 жовтня експертами державної експертизи розглянуто 15960 документацій із землеустрою, із яких надано 12815 (80%) висновків про погодження та 3145 (20%) документацій не погоджено.
Найвищу оцінку отримали проекти, розроблені у Луганській (87%), Івано-Франківській (86%), Волинській (85%), Львівській (85%) та Сумській (85%) областях.
Найнижчу оцінку отримали проекти, розроблені у м. Києві (64%), Кіровоградській (71%), Одеській (75%) та Вінницькій (77%) областях.
Детальнішу інформацію можна отримати за посиланням.

7. 15.10.2020 року було опубліковано результати здійснення державного нагляду (контролю) у сфері використання та охорони земель

У період з 5 по 9 жовтня 2020 року Управліннями з контролю за використанням та охороною земель, які діють у складі Головних управлінь Держгеокадастру в областях, здійснено 293 заходи державного нагляду за використанням та охороною земель, за результатами яких виявлено 154 порушення земельного законодавства, зокрема заходів державного контролю щодо додержання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері використання та охорони земель.
Значне порушення зафіксовано у Житомирській області, — самовільне зайняття земельної ділянки загальною площею 268,6894 га. Визначена шкода за цим порушенням складає 570 964,97 грн.

Детальнішу інформацію можна отримати за посиланням.