Правові новини у сфері земельного права
Дмитро Навроцький, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання “Sensum”, член Комітету з аграрного та земельного права НААУ. 1. Рада ЄС підтримала рішення щодо визнання української системи сертифікації насіння 26.10.2020 року в Офіційному віснику ЄС було опубліковане відповідне рішення: Рішення Європейського Парламенту 2020/1544 від 21 жовтня 2020 року про внесення змін до Рішення Ради ЄС 2003/17/ЄС стосовно […]
Публікації лекторів
04.11.2020

Дмитро Навроцький,
адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання “Sensum”,
член Комітету з аграрного та земельного права НААУ.

1. Рада ЄС підтримала рішення щодо визнання української системи сертифікації насіння

26.10.2020 року в Офіційному віснику ЄС було опубліковане відповідне рішення: Рішення Європейського Парламенту 2020/1544 від 21 жовтня 2020 року про внесення змін до Рішення Ради ЄС 2003/17/ЄС стосовно еквівалентності польового інспектування, що проводиться в Україні, щодо насіння зернових культур та щодо еквівалентності насіння зернових, виробленого в Україні, яке набирає чинності через 20 днів.
Впровадження в Україні сортової сертифікації насіння за схемами ОЕСР, яка розповсюджується на всі держави-члени цієї організації, та видання єдиних сортових документів на насіння дозволяє нашій країні повноправно брати участь в міжнародній торгівлі насінням.
Детальнішу інформацію можна отримати за посиланням.

2. 27.10.2020 року було опубліковано результати здійснення державного нагляду (контролю) у сфері використання та охорони земель

З 19 по 23 жовтня Управліннями з контролю за використанням та охороною земель, які діють у складі Головних управлінь Держгеокадастру в областях, здійснено 439 заходів державного нагляду за використанням та охороною земель, за результатами яких виявлено 288 порушень земельного законодавства, зокрема заходів державного контролю щодо додержання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері використання та охорони земель.
Детальнішу інформацію можна отримати за посиланням.

3. 28.10.2020 року було зареєстровано проект Закону про внесення змін до Закону України "Про зерно та ринок зерна в Україні" щодо цінового регулювання зернових ресурсів України №4277

Проектом Закону запроваджується цінове регулювання зернових в Україні шляхом визначення мінімальної ціни на окремі види зернових та олійних культур на рівні, що забезпечує прибутковість виробництва відповідних видів продукції. Зазначене має на меті створення рівних умов конкуренції на ринку, і, як наслідок, наближення до збалансування ринкових відносин між усіма суб’єктами зернового середовища.

Окрім того, рівень зазначених мінімальних цін може бути скоригований на базі проведеного державного спостереження у сфері ціноутворення на ринку зерна.
Водночас, проектом Закону передбачається на постійній основі здійснювати державне спостереження у сфері ціноутворення на ринках кукурудзи, насіння соняшнику та сої, за результатами якого визначаються методи впливу на економічні процеси та цінову ситуацію на відповідних товарних ринках. Зазначене допоможе вирівняти баланс ціноутворення на зерновому ринку та сформувати рівновеликий прибуток усім учасникам ринкових відносин.
Детальніше ознайомитися із законопроектом можна за посиланням.

4. 28.10.2020 року було опубліковано інформацію щодо стану розгляду документацій із землеустрою за принципом екстериторіальності

З 19 по 23 жовтня експертами державної експертизи розглянуто 16989 документацій із землеустрою, із яких надано 13662 (80%) висновки про погодження та 3327 (20%) документацій не погоджено.
Найвищу оцінку отримали проекти, розроблені у Чернівецькій (86%), Волинській (85%), Івано-Франківській (85%), Львівській (85%) та Рівненській (85%) областях.
Найнижчу оцінку отримали проекти, розроблені у Донецькій (75%), Київській (75%), Одеській (75%) обл. та м. Києві (66%).
Детальнішу інформацію можна отримати за посиланням.

5. 29.10.2020 року було зареєстровано проект Закону про розмір та правовий режим зон з особливим режимом використання земель №4281

Ухвалення Закону дозволить визначити розмір та правовий режим зон з особливим режимом використання земель навколо військових потенційно небезпечних об’єктів зберігання боєприпасів, ракет, компонентів ракетного палива та пально-мастильних матеріалів.
Проблема полягає в тому, що на військових потенційно небезпечних об’єктах не визначені розміри зон з особливим використанням земель та невстановлений правовий режим в цих зонах. Даний закон визначить розмір та правовий режим зон з особливим режимом використанням земель навколо військових потенційно небезпечних об’єктів зберігання боєприпасів, ракет, компонентів ракетного палива та пально-мастильних матеріалів з метою забезпечення їх функціонування, захисту населення, господарчих об’єктів і довкілля від впливу надзвичайних ситуацій, які можуть виникнути на них
Детальніше ознайомитися із законопроектом можна за посиланням.