Правові новини у сфері медичного права за 29 листопада — 05 грудня 2021 року.
Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, керівник Центру медичного права ВША НААУ, завідувач кафедри медичного права
Публікації лекторів
08.12.2021

02.12.2021 Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову №1246 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. №1236»

Зокрема, Постанова №1236 доповнюється пунктом 41-10 такого змісту:
«Установити, що з 00 годин 00 хвилин 3 грудня 2021 р. на період дії карантину:
• забороняється перетин державного кордону на в’їзд в Україну іноземцями та особами без громадянства (крім іноземців та осіб без громадянства, які постійно або тимчасово проживають на території України, є подружжям або дітьми громадян України, працівників іноземних дипломатичних представництв та консульських установ, представництв міжнародних організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей, а також інших категорій іноземців та осіб без громадянства за погодженням з Міністерством закордонних справ), які прибули з Південно-Африканської Республіки, Республіки Ботсвана, Республіки Зімбабве, Республіки Намібія, Королівства Лесото, Королівства Есватіні, Республіки Мозамбік, Республіки Малаві та перебували на їх території не менше семи днів протягом останніх 14 днів;
• обов’язковій самоізоляції, обсервації підлягають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно або тимчасово проживають на території України, є подружжям або дітьми громадян України, які перетинають державний кордон на в’їзд в Україну та прибули з Південно-Африканської Республіки, Республіки Ботсвана, Республіки Зімбабве, Республіки Намібія, Королівства Лесото, Королівства Есватіні, Республіки Мозамбік, Республіки Малаві та перебували на їх території не менше семи днів протягом останніх 14 днів».

📌Детальніше за покликанням: https://bit.ly/3Ir86vU

01.12.2021 Міністерством охорони здоров’я України видано Наказ №2672 «Про проведення клінічних випробувань лікарських засобів та затвердження суттєвих поправок»
Наказом №2672 дозволено проведення клінічних випробувань згідно з додатками 1-8. А також внесені суттєві поправки до протоколів клінічних випробувань згідно з додатками 9-46.

📌Детальніше за покликанням: https://bit.ly/3y5EVK7

02.12.2021 Міністерством охорони здоров’я України видано Наказ №2678 «Про затвердження Змін до Плану діяльності Міністерства охорони здоров’я України з підготовки проєктів регуляторних актів на 2021 рік»
Наказом №2678 План діяльності Міністерства охорони здоров’я України з підготовки проєктів регуляторних актів на 2021 рік доповнюється новою позицією такого змісту:
«Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. №410 та Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення».

📌Детальніше за покликанням: https://bit.ly/3lHcmxJ

01.12.2021 Міністерством охорони здоров’я України, Головним державним санітарним лікарем України прийнято Постанову №21 «Про затвердження протиепідемічних заходів під час роботи гірськолижних курортів на період дії карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)»
Зокрема, у п. 4 Постанови №21 зазначено, що у випадках, передбачених постановою КМУ від 09.12.2020 №1236, надання готельних та інших послуг відвідувачам (клієнтам) гірськолижних курортів, здійснюється при наявності у них документів, що підтверджують вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування або одужання від зазначеної хвороби.
Відтак, цією Постановою рекомендується після проведення зазначеної перевірки відвідувачам (клієнтам) гірськолижних курортів присвоїти унікальну позначку (можлива у вигляді наліпки на верхній одяг або шолом із можливістю ідентифікації суб’єктів її присвоєння), яка дасть можливість подальшого користування іншими суміжнимим послугами без повторних перевірок документів (в т. ч. послуги підвісних канатних доріг, вуличних ярмарок, закладів розваг, що розміщені на відкритій території).

📌Детальніше за покликанням: https://bit.ly/3EyhifO

02.12.2021 Керівником робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) видано Розпорядження №97 «Про надання інформації щодо виконання заходів»
Звертаємо увагу, що цим Розпорядженням внесено зміни до Додатка 1 «Щотижневе донесення про стан виконання заходів, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236», що затверджений розпорядженням керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) від 26 травня 2020 року №36.

📌Детальніше за покликанням: https://bit.ly/3ovWik5

01.12.2021 зареєстровано проєкт Закону №6364 про внесення змін до Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» щодо застосування сучасних підходів до профілактики, тестування і лікування ВІЛ-інфекції відповідно до керівних документів ВООЗ
Законопроєктом пропонується внести до Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» зміни, які дозволять:
1. Врегулювати на рівні закону проведення самотестування на ВІЛ швидкими тестами, зокрема заборонити самотестування під примусом чи як обов’язкову процедуру.
2. Додатково визначити, що самотестування може проводитися із супроводом соціальних працівників або консультантів «рівний-рівному». Залучені до такого самотестування особи можуть наочно демонструвати як воно проводиться, допомогти прочитати отримані результати. На них покладається обов’язок поінформувати особу, у разі отримання нею позитивного результату, про необхідність звернення до медичної установи для проведення лабораторного тестування на ВІЛ для підтвердження чи спростування діагнозу.
3. Привести Закон про протидію ВІЛ у відповідність із законодавством про державні фінансові гарантії, зокрема встановити, що безоплатне тестування на ВІЛ здійснюється надавачами медичних послуг, що уклали договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій.
4. Встановити, що для діагностики ВІЛ-інфекції використовуються лише медичні вироби, введені в обіг та експлуатацію у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
5. Гарантувати державне забезпечення антиретровірусними препаратами (АРТ) для лікування ВІЛ-інфекції, доконтактної та постконтактної профілактики, лікарськими засобами для профілактики та лікування опортуністичних інфекцій, медичними виробами для моніторингу ефективності лікування на безоплатній основі, а також надати МОЗ можливість встановлювати порядок забезпечення АРТ, у тому числі із залученням аптек.
6. Встановити, що профілактика передачі ВІЛ-інфекції від ВІЛ-інфікованих вагітних жінок їхнім новонародженим дітям проводиться з метою скорочення до нуля (елімінації) передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини в Україні.
7. Посилити роль первинної медичної допомоги у забезпеченні заходів з профілактики, скринінгу, діагностики ВІЛ-інфекції, у тому числі шляхом тестування на ВІЛ швидкими тестами.
8. Привести положення законодавства про протидію ВІЛ щодо безпеки донорської крові у відповідність до Директиви Європейського Парламенту і Ради 2002/98/ЄС від 27 січня 2003 року про встановлення стандартів якості та безпечності для заготівлі, тестування, переробки, зберігання і розподілу крові людини та її компонентів та внесення змін і доповнень до Директиви 2001/83/ЄС та нового Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30 вересня 2020 року № 931-IX.
9. Ввести поняття «ВІЛ-експонована дитина», «уразливі групи щодо інфікування ВІЛ», «тестування на ВІЛ», «доконтактна профілактика ВІЛ» та надати їм необхідного правового змісту.

📌Детальніше за покликанням: https://bit.ly/3yfxD6V

01.12.2021 зареєстровано проєкт Закону №6365 про внесення змін до статті 130 Кримінального кодексу України щодо зменшення стигматизації та дискримінації людей, які живуть з ВІЛ
Законопроєктом пропонується викласти статтю 130 Кримінального кодексу України, у новій редакції, яка передбачає виключення словосполучення «вірусом імунодефіциту людини».
Метою законопроєкту є встановлення у законодавстві про кримінальну відповідальність рівності у визначенні впливу будь-яких інфекційних захворювань на людину і однаково негативного впливу на стан здоров’я умисно інфікованої людини.

📌Детальніше за покликанням: https://bit.ly/3Dw5qJK

29.11.2021 Міністерством охорони здоров’я України оприлюднено для громадського обговорення проєкт Наказу МОЗ України «Про затвердження Порядку організації виявлення туберкульозу та латентної туберкульозної інфекції»
Проєкт наказу розроблений Міністерством охорони здоров’я України з метою підвищення ефективності раннього виявлення туберкульозу та латентної туберкульозної інфекції серед визначених груп ризику розвитку туберкульозу та загального населення шляхом визначення ролей та відповідальності надавачів медичних послуг залежно від рівня надання медичної допомоги в поточних умовах реформування галузі охорони здоров’я та розбудови сфери громадського здоров’я.

📌Детальніше за покликанням: https://bit.ly/3otfIpV

01.12.2021 Міністерством охорони здоров’я України оприлюднено для громадського обговорення проєкт Постанови МОЗ України «Про встановлення надбавки медичним працівникам установ, закладів та організацій галузей бюджетної сфери»

Проєктом постанови пропонується установити на 2022 рік надбавку за престижність праці медичним працівникам у розмірі: лікарям та професіоналам з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я до 500 відсотків, фахівцям з базовою вищою та неповною вищою медичною до 300 відсотків.
Розмір надбавки за престижність праці медичним працівника пропонується обчислювати виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки цією постановою.

Конкретний розмір надбавки за престижність праці медичного працівника у 2022 році установлюється керівником за погодженням з профспілковим комітетом.

Водночас, керівники установ, закладів та організацій повинні забезпечити розмір надбавки за престижність праці медичного працівника у 2022 році в розмірі, який забезпечить отримання працівником заробітної плати лікарям і професіоналам з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я на рівні не менше 20000,00 гривень та фахівцям з базовою вищою та неповною вищою медичною на рівні не менше 13 500,00 гривень.
Право на встановлення надбавки, визначеної пунктом 1 цієї постанови також мають керівники установ, закладів та організацій, їх заступники, посади яких віднесені до посад лікарів та професіоналів з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я.

📌Детальніше за покликанням: https://bit.ly/3ovBucH

03.12.2021 Міністерством охорони здоров’я України оприлюднено для громадського обговорення проєкт Постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410, Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення та скасування абзацу четвертого пункту 14 Порядку укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій»

Проєктом постанови передбачено внесення змін до:
• Постанови Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. №410 «Про договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій», в тому числі до Порядку укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженого цією постановою;
• Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2019 р. №1086 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення».

Пропонується скасувати абзац четвертий пункту 14 Порядку укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій як такий, що не набрав чинності у зв’язку з необхідністю відтермінування.

📌Детальніше за покликанням: https://bit.ly/3rGjyOv

Як повідомляє пресслужба ОАСК, окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у трьох справах за позовами до Державного космічного агентства України (ДКА) щодо оскарження наказів про відсторонення від роботи.
Справи розглядатимуться суддями у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін. Ще один позов до ДКА щодо оскарження відсторонення від роботи суд залишив без руху для усунення позивачем недоліків позовної заяви.

Нагадаємо, позивачі просять суд визнати протиправними та скасувати накази ДКА, якими їх було відсторонено від роботи та поновити їх на роботі. Оскаржувані накази ДКА видані на підставі наказу Міністерства охорони здоров’я України від 04.10.2021 №2153 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» та на підставі п.19 змін до постанови КМУ від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», затверджених 20.10.2021 року.

Серед інших вимог – виплатити заробітну плату за час незаконного відсторонення від роботи.

📌Детальніше за покликанням: https://bit.ly/3dpHtJC