Правові новини у сфері медичного права за 25-31 жовтня 2021 року
Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, керівник Центру медичного права ВША НААУ, завідувач кафедри медичного права
Публікації лекторів
01.11.2021

25.10.2021 МОЗ України видало Наказ №2339 «Про затвердження Плану дій з удосконалення системи управління якістю Міністерства охорони здоров’я України»

План дій містить перелік невідповідностей та прогалин, виявлених учасниками робочої групи, а також пропоновані коригуючі заходи. Для кожної групи заходів передбачений конкретний строк виконання.

 

Детальніше за покликанням:

https://moz.gov.ua/uploads/6/33873-dn_2339_25_10_2021_dod.pdf

 

27.10.2021 МОЗ України видало Наказ №2362 «Про внесення змін до Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні у 2021-2022 роках»

Відтак абзац 8 розділу «МЕТА ТА ЦІЛІ ВПРОВАДЖЕННЯ ВАКЦИНИ ВІД КОРОНАВІРУСНОЇ ХВОРОБИ COVID-19» Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні у 2021-2022 роках, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 24 грудня 2020 року № 3018, викладається в такій редакції:

«Водночас, ефективність кандидатів у вакцини від коронавірусної хвороби COVID-19, які зараз проходять клінічні випробування та знаходяться на фінальних стадіях випробувань, вимірюється у здатності запобігти госпіталізації у зв'язку з розвитком коронавірусної хвороби COVID-19, тяжкої форми коронавірусної хвороби COVID-19 або смертності внаслідок ускладнень, спричинених коронавірусною хворобою COVID-19.»;

Зауважимо, що на підставі Наказу №2362 абзац 10 цього розділу виключений.

 

Детальніше за покликанням:

https://moz.gov.ua/uploads/6/33916-dn_2362_27_10_2021.pdf

27.10.2021 МОЗ України видало Наказ №2352 «Про проведення клінічного випробування та затвердження суттєвих поправок до протоколів клінічних випробувань лікарських засобів, призначених для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію коронавірусної хвороби (COVID-19)»

 

Детальніше за покликанням:

https://moz.gov.ua/article/ministry-mandates/nakaz-moz-ukraini-vid-27102021—2352-pro-provedennja-klinichnogo-viprobuvannja-ta-zatverdzhennja-suttevih-popravok-do-protokoliv-klinichnih-viprobuvan-likarskih-zasobiv-priznachenih-dlja-zdijsnennja-zahodiv

28.10.2021 КМУ прийняв Постанову №1126 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 29 червня 2021 р. № 677»

Зокрема, пункт 5 постанови №677 доповнюється абзацом такого змісту:

«забезпечити електронну ідентифікацію та автентифікацію особи, зокрема з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, та/або інших засобів ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу під час передачі даних до центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я, з метою формування, відображення та підтвердження чинності COVID-сертифікатів через Портал Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія».

А також з Порядку формування та використання сертифіката, що підтверджує вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби, затвердженого постановою №677, виключено абзац 12 пункту 6, який стосувався надання на запит кваліфікованого електронного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги».

 

Детальніше за покликанням:

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-postanovi-kabinetu-ministriv-ukrayini-vid-29-chervnya-2021-r-t281021

 

29.10.2021 МОЗ України надало роз’яснення щодо застосування переліку медичних протипоказань та застережень до вакцинації проти COVID-19.

Слід звернути особливу увагу на те, що протипоказання можуть бути абсолютними (стан, за якого існує чітко визначена ймовірність виникнення серйозної побічної реакції на введену вакцину у пацієнта, а ризики від проведення вакцинації значно перевищують переваги від проведення щеплення) та у формі застереження, коли остаточне рішення щодо щеплення приймається лікарем з урахуванням переваг над ризиками від щеплення.

 

Детальніше за покликанням:

https://moz.gov.ua/article/news/vakcinacija-vid-covid-19-mozhe-buti-protipokazana-timchasovo-abo-vzagali-lishe-u-vikljuchnih-vipadkah—roz’jasnennja-moz-ukraini

 

На офіційному веб-сайті МОЗ України 26.10.2021 було опубліковано технологічні карти нового шкільного меню

Що змінюється в системі шкільного харчування? Зменшується кількість цукру, який споживатимуть діти – з 70 г на день на 25 г. Добовий обсяг солі – не більше 5 г. Хліб і булки замінять фруктами та овочами, цільними злаками та бобовими.

Раніше меню укладали на два тижні для зимово-весняного і літньо-осіннього періодів року. Тепер воно має бути чотиритижневим для різних сезонів. Нове меню відтепер є джерелом інформації про енергетичну цінність страв та виробів, про наявні в них алергени. Воно дозволяє розрахувати, наскільки споживана дітьми їжа відповідає нормам.

 

Детальніше за покликанням:

http://beta.moz.gov.ua/uploads/ckeditor/документи/Документи/Технологічні%20карти%20на%20страви%20та%20вироби.pdf

 

31.10.2021 МОЗ України опублікував Індикаторні показники для визначення регіонів зі значним поширенням COVID-19

Відтак «жовтий» рівень карантинних обмежень встановлений лише в Закарпатській та Кіровоградській областях; «помаранчевий» — у Вінницькій, Волинській, Полтавській, Тернопільській, Харківській, Черкаській та Чернівецькій областях; «червоний» — у решті областях України.

 

Детальніше за покликанням:

https://moz.gov.ua/uploads/6/33981-31_10_2021.pdf

 

31.10.2021 Міністерство цифрової трансформації України надало роз’яснення щодо отримання COVID-сертифікатів у Дії

Уряд спростив отримання COVID-сертифікатів у Дії. Відтепер не потрібно мати е-підпис для того, щоб згенерувати COVID-сертифікат, як на порталі, так і у застосунку Дія — достатньо авторизації через BankID чи MobileID.

 

Детальніше за покликанням:

https://www.kmu.gov.ua/news/covid-sertifikat-u-diyi-otrimati-shche-prostishe-shcho-zminilosya

 

Спільний представницький орган профспілок не підтримує наказ МОЗ «Про затвердження змін до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» від 4 жовтня 2021 р. № 2153, яким затверджено зазначений Перелік.

Свою позицію профспілки обґрунтували тим, що ці документи мають дискримінаційні ознаки, суперечать національним та міжнародним нормативно-правовим актам, згідно з якими вакцинація є добровільною. Застосування до працівника заходів примусу та/або дисциплінарного стягнення за відмову вакцинуватися від хвороби COVID-19, викликаної вірусом SARS- CoV-2, є неправомірним.

 

Детальніше за покликанням:

https://www.fpsu.org.ua/materialy/21288-obov-yazkovist-vaktsinatsiji-vid-covid-19-pozitsiya-profspilok.html

 

Звертаємо увагу, що у вівторок, 2 листопада очікується скликання позачергового засідання Верховної Ради, яке ініціює Президент України Володимир Зеленський для розгляду важливих соціальних і медичних питань.

Зокрема, депутати розглядатимуть проєкт постанови №6154, яка передбачає допуск до приміщень парламенту лише за підтвердженою вакцинацією або з дійсним ПЛР-тестом.

Також на засіданні планується розглянути законопроєкти:

  • №6121 щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов‘язання;
  • №5873 щодо вдосконалення системи управління сферою охорони здоров’я;
  • №5694 щодо функціонування Єдиного державного реєстру ветеранів війни та запровадження електронного посвідчення ветерана;
  • №4542 про внесення змін до закону «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» щодо приведення у відповідність із деякими законодавчими актами.