Правові новини у сфері медичного права за 1-7 листопада 2021 року
Ірина Сенюта, , доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, керівник Центру медичного права ВША НААУ, завідувач кафедри медичного права.
Публікації лекторів
09.11.2021

02.11.2021 Верховна Рада України прийняла Постанову № 1844-IX «Про додаткові заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)»

Згідно з Постановою, допуск у приміщення адміністративних будинків Верховної Ради України дозволяється за наявності одного з таких документів:

  • документа, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією чи кількома дозами вакцин, включених Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, виданого відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил (2005 рік) або відповідно до укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію від COVID-19 — для повнолітніх осіб;
  • іноземного COVID-сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією чи кількома дозами вакцин, включених Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях;
  • негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР-тест), що проведено не більш як за 72 години до пред’явлення документа, або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, що проведено не більш як за 48 годин до пред’явлення документа, — для осіб від 7 років і старших;
  • довідки про одужання особи від COVID-19, якщо особа перехворіла не більш як за 6 місяців до пред’явлення документа, — для осіб від 7 років і старших.

Зазначаємо, що Постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її опублікування, крім пункту 1, який набирає чинності після виконання Апаратом Верховної Ради України вимог пункту 2 цієї Постанови, але не пізніше 15 листопада 2021 року.

 

Детальніше за покликанням:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1844-20#Text

 

02.11.2021 прийнято за основу проєкт Закону №5873 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи управління сферою охорони здоров’я та забезпечення медичного обслуговування населення

Основною метою законопроєкту є врегулювання роботи електронної системи охорони здоров’я у зв’язку з практичним її розширенням на сферу громадського здоров’я, необхідністю врегулювання її застосування щодо реабілітації у сфері охорони здоров’я, донорства крові та її компонентів, контролю якості наданих послуг та уникнення подвійного фінансування з різних джерел наданих населенню послуг (в основному реабілітаційних), і особливо врегулювання роботи з персональними даними та їх захистом, покладення обов’язків на працівників відповідних органів щодо забезпечення захисту персональних даних.

 

Детальніше за покликанням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2?pf3516=5873&skl=10

 

02.11.2021 прийнято за основу проєкт Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень

Документом пропонується доповнити Кримінальний кодекс статтею 3213, яка передбачає:

  1. За свідоме використання підроблених документів про щеплення — штраф від 17 тисяч до 34 тисяч гривень або обмеження волі на строк до двох років.
  2. За внесення медичним працівником завідомо неправдивих відомостей до медичної документації про щеплення — штраф від 34 тисяч до 68 тисяч гривень або позбавлення волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.
  3. За виготовлення та збут підроблених документів про щеплення — штраф від 85 тисяч до 170 тисяч гривень або позбавлення волі на строк до трьох років.

Детальніше за покликанням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=72830

 

02.11.2021 зареєстровано проєкт Закону №6262 про запровадження обов’язкового попереднього психіатричного та наркологічного огляду публічних осіб

Законопроектом визначається перелік суб’єктів, на яких поширюється дія цього Закону, та передбачається, що такі суб’єкти проходять обов’язковий попередній психіатричний та наркологічний огляд до моменту реєстрації кандидатами на відповідну виборну посаду та до моменту призначення на відповідну посаду.

При цьому, порядок проведення обов’язкового попереднього психіатричного та наркологічного огляду суб’єктів, на яких поширюється дія цього Закону, затверджується Кабінетом Міністрів України.

А порядок щодо розміщення даних про результати обов’язкового попереднього психіатричного та наркологічного огляду відповідних публічних осіб затверджується в межах компетенції Центральною виборчою комісією та Кабінетом Міністрів України.

 

Детальніше за покликанням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=73127

 

04.11.2021 в першому читанні було прийнято проєкт Закону №4142 про систему громадського здоров’я

Законопроєктом пропонуються такі нововведення:

  • формальне спрощення процедури вакцинації;
  • розширення кількості інфекційних захворювань, від яких будуть вакцинувати населення.

Наразі закон передбачає, що громадяни дають письмовий дозвіл на вакцинацію. Законопроєкт №4142 спрощує цю норму і передбачає, що громадяни будуть підписувати документи лише у випадку відмови від вакцинації.

До інфекційних хвороб, які вимагають обов’язкових щеплень, додається новий антиген – пневмококова інфекція.

Відповідно до пунтку 4 статті 41 законопроєкту, працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов'язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб за рахунок роботодавців. У разі відмови або ухилення від обов'язкових профілактичних щеплень ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт.

Детальніше за покликанням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70025

 

04.11.2021 зареєстровано проєкт Закону №6192-1 про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання соціального захисту постраждалих від коронавірусної хвороби (COVID-19) медичних працівників закладів охорони здоров’я, педагогічних та науково-педагогічних працівників закладів освіти всіх форм власності

Законопроєкт розроблено задля врегулювання питання соціального захисту постраждалих від коронавірусної хвороби (COVID-19) медичних працівників закладів охорони здоров’я всіх форм власності та забезпечення належного рівня соціального захисту педагогічних та науково-педагогічних працівників закладів освіти всіх форм власності, які наражаються на додаткові ризики зараження гострою респіраторною хворобою COVID-19, виконуючи свої професійні обов'язки.

 

Детальніше за покликанням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=73140

 

05.11.2021 Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило для громадського обговорення проєкт Закону України «Про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні»

Метою розроблення проєкту є створення сприятливих умов для формування системи саморегулювання професійної діяльності медичних працівників та механізмів для управління галуззю і передачі державою окремих функцій професійним медичним організаціям.

Серед організацій професійного самоврядування медичних професій законопроєктом виокремлено фармацевтичну палату, до якої входять особи, які мають фармацевтичну освіту будь-якого рівня та ступеню та прирівняні до них.

 

Детальніше за покликанням:

https://moz.gov.ua/article/public-discussions/proekt-zakonu-ukraini-pro-samovrjaduvannja-v-sferi-ohoroni-zdorov’ja-v-ukraini-

 

Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило для громадського обговорення проєкт Наказу МОЗ України «Про затвердження Змін до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням»

Проєктом пропонується доповнити Перелік пунктами 4-6 такого змісту:

— підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;

— установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів захисту прав дітей, реабілітаційних закладів;

— підприємств, установ та організацій, включених до переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 2015 року №83.

Детальніше за покликанням:

https://moz.gov.ua/article/public-discussions/proekt-nakazu-moz-ukraini-pro-zatverdzhennja-zmin-do-pereliku-profesij-virobnictv-ta-organizacij-pracivniki-jakih-pidljagajut-obovjazkovim-profilaktichnim-scheplennjam

 

01.11.2021 зареєстровано проєкт Постанови про необхідність масової вакцинації в Україні для захисту населення від коронавірусної хвороби (COVID-19) та її наслідків

Постанова має на меті схвалити Заяву, в якій визначаються першочергові дії для забезпечення масової вакцинації, а також захисту населення від коронавірусної хвороби (COVID-19) та її наслідків.

 

Детальніше за покликанням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=73104

 

03.11.2021 Кабінет Міністрів України видав Розпорядження №1394-р «Питання забезпечення реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2022 році»

Зокрема, додатком до Розпорядження визначено перелік пакетів медичних послуг, серед яких:

  • Екстрена медична допомога
  • Первинна медична допомога
  • Медична допомога при гострому мозковому інсульті
  • Медична допомога при гострому інфаркті міокарда
  • Медична допомога при пологах
  • Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках
  • Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах
  • Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій
  • Готовність до надання медичної допомоги в умовах поширення інфекційних захворювань, епідемій та інших надзвичайних ситуаціях
  • Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах
  • Ведення вагітності в амбулаторних умовах
  • Гістероскопія
  • Езофагодуоденоскопія
  • Колоноскопія
  • Цистоскопія
  • Бронхоскопія
  • Мамографія
  • Стоматологічна допомога дорослим та дітям
  • Лікування пацієнтів методом гемодіалізу в амбулаторних умовах
  • Лікування пацієнтів методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах
  • Хіміотерапевтичне лікування та супровід дорослих і дітей з онкологічними захворюваннями в амбулаторних та стаціонарних умовах
  • Радіологічне лікування та супровід дорослих і дітей з онкологічними захворюваннями в амбулаторних та стаціонарних умовах
  • Лікування та супровід дорослих і дітей з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями в амбулаторних та стаціонарних умовах
  • Стаціонарна психіатрична допомога
  • Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами
  • Діагностика та лікування дорослих і дітей із туберкульозом в амбулаторних та стаціонарних умовах
  • Супровід та лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги
  • Діагностика, лікування та супровід осіб із вірусом імунодефіциту людини (та підозрою на ВІЛ)
  • Лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів із використанням препаратів замісної підтримувальної терапії
  • Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим і дітям
  • Мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям
  • Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя
  • Медична реабілітація дорослих і дітей від трьох років з ураженням опорно-рухового апарату
  • Медична реабілітація дорослих і дітей від трьох років з ураженням нервової системи
  • Вакцинація від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2
  • Хірургічні операції дорослим і дітям в умовах стаціонару одного дня

 

Детальніше за покликанням:

https://www.kmu.gov.ua/npas/pitannya-zabezpechennya-realizaciyi-programi-derzhavnih-garantij-s1394-31121

 

04.11.2021 Кабінет Міністрів України прийняв Постанову №1156 «Про внесення змін до Порядку формування та використання сертифіката, що підтверджує вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби»

Згідно з змінами, внесеними до пункту 3 таблиці 1, строк дії міжнародного та внутрішнього COVID-сертифіката становить уже не 180 діб від дати забору матеріалів, що дали позитивний результат тестування на COVID-19, а 105 днів з дати встановлення відповідного діагнозу.

Також зазначено, що COVID-сертифікат може бути сформований на п’ятнадцятий день з дати встановлення відповідного діагнозу та не більше двох разів за один календарний рік (за наявності технічної можливості щодо обліку сформованих COVID-сертифікатів).

 

Детальніше за покликанням:

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-poryadku-formuvannya-ta-vikoristannya-sertifikata-1156-041121

 

03.11.2021 Міністерство охорони здоров’я України видало Наказ 2415 Про внесення зміни до Методичних вказівок з мікробіологічної діагностики менінгококової інфекції та гнійних бактеріальних менінгітів і визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів Міністерства охорони здоров’я України

Згідно з додатком до Наказу, такими, що втратили чинність є:

  1. Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 22 жовтня 1993 року №223 «Про збір, знезараження та здачу використаних медичних виробів одноразового застосування із пластичних мас».
  2. Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 05 квітня 2007 року №167 «Про затвердження методичних вказівок «Визначення чутливості мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів»».
  3. Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 04 квітня 2008 року №181 «Про затвердження методичних рекомендацій «Епідеміологічний нагляд за інфекціями області хірургічного втручання та їх профілактика»».
  4. Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 29 серпня 2008 року №502 «Про затвердження клінічного протоколу з антибактеріальної профілактики в хірургії, травматології, акушерстві та гінекології».
  5. Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 31 жовтня 2009 року №790 «Про затвердження Примірної технологічної інструкції з виготовлення масок медичних марлевих та узгодження Типових технічних умов «Маски медичні марлеві»».
  6. Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 17 грудня 2009 року №971 «Про затвердження тимчасових методичних рекомендацій щодо запровадження інфекційного контролю у лікувально-профілактичних установах для запобігання ураження пандемічним вірусом грипу A (H1N1 2009)».
  7. Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 12 березня 2010 року №221 «Про затвердження Методичних рекомендацій «Очищення, дезінфекція та стерилізація наркозно-дихальної апаратури»».
  8. Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 21 вересня 2010 року №798 «Про затвердження методичних рекомендацій «Хірургічна та гігієнічна обробка рук медичного персоналу»».
  9. Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 01 червня 2013 року №460 «Про затвердження протоколів медичної сестри (фельдшера, акушерки) з догляду за пацієнтом та виконання основних медичних процедур та маніпуляцій».

 

Детальніше за покликанням:

https://moz.gov.ua/article/ministry-mandates/nakaz-moz-ukraini-vid-03112021—2415-pro-vnesennja-zmini-do-metodichnih-vkazivok-z-mikrobiologichnoi-diagnostiki-meningokokovoi-infekcii-ta-gnijnih-bakterialnih-meningitiv-i-viznannja-takimi-scho-vtratili-chinnist-dejakih

 

05.11.2021 Міністерство охорони здоров’я України видало Наказ №2441 «Про затвердження рекомендованого Примірного чотиритижневого сезонного меню рекомендованого для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6(7) років в закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на осінній період»

 

Детальніше за покликанням:

https://moz.gov.ua/article/ministry-mandates/nakaz-moz-ukraini-vid-05112021—2441-pro-zatverdzhennja-rekomendova№go-primir№go-chotiritizhnevogo-sezon№go-menju-rekomendova№go-dlja-organizacii-trirazovogo-harchuvannja-ditej-vikom-vid-1-do-67-rokiv-v-zakladah-osviti

 

Як повідомляє прес-служба Окружного адміністративного суду міста Києва, 25 листопада ОАСК розгляне оскарження наказу МОЗ щодо переліку професій, для яких обов’язкове щеплення.

 

Детальніше за покликанням:

http://oask.gov.ua/node/5104

 

За повідомленням Фонду соціального страхування України, допомоги за лікарняними листками не надаються працівникам, яких було відсторонено від роботи через відмову або ухилення від обов’язкового профілактичного щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19. Виплата не здійснюється за ті дні тимчасової непрацездатності, які збігаються з днями відсторонення від виконання обов’язків.

 

Детальніше за покликанням:

https://www.kmu.gov.ua/news/fssu-likarnyani-ne-pidlyagayut-oplati-pid-chas-vidstoronennya-vid-roboti-cherez-vidmovu-vid-vakcinaciyi