Право війни: у Вищій школа адвокатури відбудеться курс з міжнародного гуманітарного права
Участь у вебінарах безкоштовна, за попередньою реєстрацією згідно з розкладом: https://bit.ly/35GRyBH
Новини та події
09.03.2022

В умовах війни українське суспільство зіштовхнулося з новими викликами, загрозами та проблемами, що потребують правового розв'язання.

Сьогодні адвокатська спільнота потребує знань і навичок з міжнародного гуманітарного права, яке застосовується в ситуації збройних конфліктів та має на меті гуманізацію ведення військових дій та полегшення страждань жертв війни.

Поєднуючи професійний досвід та нові знання в галузі міжнародного гуманітарного права, адвокати здатні активно долучитися до процесу документування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, здійснювати фіксацію та правовий аналіз порушень прав людини, застосовувати міжнародні механізми правового захисту і провадити підготовку повідомлень до міжнародних інстанцій.

15 — 16 березня 2022 р. у Вищій школі адвокатури НААУ повторно проводиться онлайн — курс на тему: «Міжнародне гуманітарне право та документування злочинів під час збройного конфлікту».

Курс включає серію безоплатних заходів з підвищення кваліфікації адвокатів та організований Вищою школою адвокатури НААУ у партнерстві з Анастасією Мартиновською, Романом Мартиновським, Андрієм Яковлєвим, Миколою Кіккасом, Юрієм Усмановим, що співпрацюють з ГО «Регіональний центр прав людини» та Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

 

Вебінар 1: “Міжнародне гуманітарне право та документування злочинів під час збройного конфлікту ”.

У програмі вебінару:

  1. Базове введення до міжнародного гуманітарного права,
  2. Історія виникнення та основні поняття міжнародного гуманітарного права.
  3. Джерела та загальні принципи міжнародного гуманітарного права.
  4. Поняття, види збройних конфліктів.

Вебінар 2: “Воєнні злочини та злочини проти людяності”.

У програмі вебінару:

  1. Положення міжнародного гуманітарного права щодо кримінально-правового переслідування за злочини проти людяності та воєнні злочини.
  2. Поняття основних складів злочинів.
  3. Елементи злочинів та відповідальні особи.
  4. Приклади воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

Вебінар 3: “Механізми правового захисту під час збройного конфлікту та їх особливості”

У програмі вебінару:

  1. Співвідношення міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини. 2. Міжнародні механізми правового захисту під час збройного конфлікту та їх особливості.
  2. Міжнародний кримінальний суд. Європейський суд з прав людини. Комітет з прав людини ООН.
  3. Практичні настанови щодо фіксації та правового аналізу порушень прав людини, підготовки повідомлень до міжнародних інстанцій.

Вебінар 4: “Особливості та порядок документування злочинів під час збройного конфлікту”.

У програмі вебінару:

  1. Приклади злочинів під час збройного конфлікту та докази таких злочинів.
  2. Пам'ятка щодо фіксації злочинів проти цивільного населення.
  3. Способи фіксації доказів
  4. Суб'єкти, яким передавати докази.

Участь у вебінарах безкоштовна, за попередньою реєстрацією згідно з розкладом: https://bit.ly/35GRyBH

Інформація про лекторів курсу :

Кіккас Микола — адвокат АО «Амбрела», співпрацює з ГО «Регіональний центр прав людини». Має досвід з фіксації та правового аналізу порушень прав людини, пов’язаних з окупацією Кримського півострова, підготовки повідомлень до міжнародних інстанцій (в контексті збройного конфлікту): ЄСПЛ, КПЛ ООН, МКС; а також з підготовки правових позицій, аналітичних довідок та інших юридично-аналітичних документів щодо окупації Криму.

 

Мартиновська Анастасія — адвокат, координатор проектів у ГО «Регіональний центр прав людини», сертифікований тренер з міжнародного гуманітарного права з грудня 2019 року, співпрацює з Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Має досвід підготовки повідомлень до міжнародних інстанцій (в контексті окупації Кримського півострову):ЄСПЛ, КПЛ ООН, МКС; менторства адвокатів на окупованій території, участі у підготовці звітів про ситуацію з правами людини в Україні та здійснення експертизи у питаннях виконання рішень міжнародних судових органів.

 

Мартиновський Роман — адвокат, співпрацює з ГО «Регіональний центр прав людини», засновник. Має досвід підготовки повідомлень до міжнародних інстанцій: ЄСПЛ, КПЛ ООН, МКС (в тому числі, в контексті окупації Кримського півострову); менторства та навчання адвокатів, в тому числі розробка навчальних програм; участі у підготовці аналітичних звітів про ситуацію з правами людини в Україні та науково-практичних посібників в сфері прав людини.

 

Усманов Юрій — к.ю.н., директор Навчально-наукового інституту міжнародних відносин ПЗВО "Київський міжнародний університет", співзасновник ГО "Центр міжнародного гуманітарного права і перехідного правосуддя". Має досвід аналітично-наукової діяльності у сфері міжнародного гуманітарного права та викладацької діяльності у сфері міжнародного права.

 

Яковлєв Андрій — адвокат, керуючий партнер АО «Амбрела», сертифікований тренер з міжнародного гуманітарного права з грудня 2019 року, співавтор посібника для тренерів з Міжнародного гуманітарного права. Має досвід підготовки повідомлень до міжнародних інстанцій: ЄСПЛ, КПЛ ООН, а також досвід співпраці з громадськими організаціями в сфері міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права.

 

Інформативно: 2-3 березня 2022 р. у Вищій школі адвокатури НААУ відбувся Курс: “Міжнародне гуманітарне право та документування злочинів під час збройного конфлікту”, участь в якому взяли понад 2 тисячі адвокатів з усіх регіонів України. https://bit.ly/3hSxuyU