Правники потребують підтримки та допомоги від країни, яка їх приймає: ключові аспекти обговорень на семінарі у Варшаві
Семінар
Новини та події
27.09.2022

Директор Вищої школи адвокатури НААУ Савва Кузьменко долучився до участі у семінарі для українських юристів та національних менеджерів Asylum/Migration HELP e-Desk щодо європейської юридичної практики та процедури з акцентом на допомогу українським біженцям, що проводиться сьогодні у Раді адвокатів Варшави. Захід організований у співпраці Радою Європи, Європейським Союзом та Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців.

Метою семінару є підвищення обізнаності українських та європейських юристів, що допомагають особам, вимушено переміщеним через війну, про європейські та національні процедури і практики щодо, зокрема, імплементації Директиви ЄС про тимчасовий захист та відповідних міжнародних і європейських стандартів.

Предметом обговорення учасників стали проблеми, з якими стикаються e-desk в різних країнах. Серед них — питання про відсутність документів ( свідоцтва про народження, смерть, паспортів, інших), легалізацію на різних територіях. Одним з практичних викликів є недостатня кількість юристів, які консультують, а також потреба підвищення їх рівня кваліфікації. Залучені до роботи у е-відділках фахівці не завжди є практиками у цій сфері, що зумовлює проблематику коректності консультування. З метою ефективності реалізації проекту польські колеги міркують над створенням тематичного буклету зі спростування міфів навколо процедур і практик щодо підтримки і захисту осіб, вимушено переміщених через війну.

"Правники є частиною суспільства, які потребують також підтримки та допомоги від країни, яка їх приймає. Більшість українських юристів не володіють знаннями як місцевого законодавства, так і європейської рамки в цілому. Ці елементи є не тільки важливими в питаннях інтеграції у суспільство інших країн, а також є необхідним для розвитку правників як представників професії. Питання легалізації документів, оформлення дітей у школи та дитячі садочки — вимагають особливих знань. Платформа HELP та e-desk в більшості країн не дають конкретних відповідей, однак, надають чітку та перевірену інформацію щодо чинності регуляторних актів та контакти осіб, до яких можливо звертатись за консультацією. Так, наприклад, польські колеги зіштовхуються з тим, що правникам допомагати складніше, а ніж біженцям, оскільки правникам складніше інтегруватись у польське правниче товариство", — підкреслив Савва Кузьменко за підсумком проаналізованих викликів та надбань проєкту.

Під час робочого візиту директор Вищої школи адвокатури НААУ провів зустріч з віце-президентом Варшавської асоціації адвокатів Александром Криштофовичем, в ході якої висловлено вдячність за вагому підтримку представників правничої спільноти та обговорено низку питань, включаючи юридичну адаптацію курсів HELP та розширення українсько — польського освітнього простору для підвищення кваліфікації адвокатів, юристів, фахівців з питань міграції та притулку.