Практичні аспекти та юридичні інструменти захисту у справах про доступ, повернення, відібрання дитини: Маргарита Бурлак
Круглий стіл «Застосування та реалізація дієвих способів захисту щодо забезпечення доступу до дитини, її повернення або відібрання»
Матеріали заходів
18.04.2024

Практичні аспекти та юридичні інструменти у справах про доступ, повернення та відібрання дитини висвітлила у своїй доповіді адвокат Маргарита Бурлак, яка звернула увагу на проблематику виконання рішення суду про визначення місця проживання дитини та притягнення особи до кримінальної відповідальності за його невиконання.

Доповідач зазначила про важливість вибору належного та ефективного способу захисту у справах про доступ до дитини та зупинилася на особливостях забезпечення позову у цій категорії справ.

До ознайомлення правничої спільноти було запропоновано ситуацію № 1: місце проживання дитини з матір’ю визначено, але батько рішення суду не виконує, передавати дитину відмовляється.

Лектор в огляді законодавства та судової практики розповіла про проблеми, які можуть виникнути на практиці під час виконання судового рішення, обрання способу захисту та формулювання позовних вимог:

Проблема № 1 Виконати рішення суду

Проблема № 2. Притягнути до кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 382 КК України

Проблема № 3. Звернутися до суду із заявою про встановлення способу та порядку виконання судового рішення на підставі ч. 1, 3 ст. 435 ЦПК України

Проблема № 4. Звернутися до суду за роз’ясненням судового рішення про визначення місця проживання дитини

Проблема № 5. Звернутися до суду у порядку статті 162 СК України.

У якості ситуації № 2 запропоновано наступну: було визначено місце проживання дитини з матір’ю, і вона не дає батьку бачитися з дитиною.

У цій ситуації слід звернутися до суду із позовною заявою про усунення перешкод у спілкуванні з дитиною шляхом встановлення способу участі батьків у вихованні дитини.

Крім того, як зазначає, Маргарита Бурлак, слід звернути увагу на такі важливі моменти:

1. Звернутися можна одразу до суду без попереднього звернення до органу опіки та піклування;

2.Звернутися може той з батьків, хто проживає окремо від дитини, так і той із батьків, з яким визначено місце проживання дитини. Відмова органів опіки та піклування у визначенні способу участі іншого з батьків чи суду в задоволенні відповідних позовних вимог лише з мотивів того, що звертається не той із батьків, який проживає окремо, є необґрунтованою ( ч. 1 ст. 158 СК України);

 

3.Одразу звернутися до суду із заявою про забезпечення позову:

 

·обраний вид забезпечення позову не може бути тотожним позовним вимогам;

·заява про забезпечення позову має містити зустрічне забезпечення;

·вимоги, мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами;

·існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову.

 

Маргарита Бурлак також зосередила увагу на випадку, якщо орган опіки та піклування визначив графік, але особа із ним не погоджується. У такому разі, згідно з Постановою Верховного Суду від 09 червня 2021 року у справу № 370/408/19, слід захищати свій інтерес під час судового розгляду у справ за зазначеними позовними вимогами, а не ініціювати окрему судову  справу щодо оскарження рішення органу опіки та піклування.

Також розглянуто ситуацію встановлення графіку побачення з дитиною, якщо вона перебуває за кордоном, та сфокусувано увагу слухачів на Постанові Верховного Суду від 07.12.2023 р. справа № 569/14585/21. У цій справі ВС зауважив, що суди дійшли правильного висновку про можливість визначення порядку періодичних тимчасових побачень ОСОБА_1 з дітьми, оскільки право батька на спілкування з дітьми є його незаперечним правом, а спілкування малолітніх дітей з батьком відповідає їхнім інтересам. Суди правильно врахували те, що діти наразі перебувають за кордоном, відстрочивши порядок виконання визначеного судом способу участі батька у спілкуванні та вихованні дітей на час воєнного стану в Україні та перебування дітей у цей період за кордоном, натомість зобов’язавши відповідачку на цей період організувати спілкування дітей із батьком у режимі відеозв’язку через мобільні телефони, що буде сприяти підтриманню зв’язку дітей із батьком до того часу, як вони повернуться до України.

Із підсумками круглого столу «Застосування та реалізація дієвих способів захисту щодо забезпечення доступу до дитини, її повернення або відібрання», організованого Центром сімейного права ВША НААУ можна ознайомитися за посиланням: https://tinyurl.com/mpf3u4uh 

Запис круглого столу доступний за посиланням: https://tinyurl.com/yxapm9ve