Поновлення батьківських прав: порядок та судова практика
Матеріал
Публікації лекторів
08.09.2022

За офіційними даними від початку повномасштабної війни в Україні 3 182 дитини залишилися без батьківського піклування. Така статистика дуже засмучує та, разом з тим, надає можливість тим батькам, які позбавлені батьківських прав, замислитися над своїми помилками у вихованні дитини в минулому та спробувати поновити свої права щодо неї. Якщо таке рішення є зваженим та направленим на те, щоб дійсно побудувати з дитиною здорові відносини, необхідно знати порядок поновлення батьківських прав, який ми розглянемо нижче.

Так, Сімейний кодекс України в статті 169 надає матері та батьку, які позбавлені батьківських прав, право звернутися до суду з позовом про поновлення батьківських прав. Тобто — поновлення, як і позбавлення батьківських прав, можливе тільки в судовому порядку, а право на поновлення надано виключно батькові або матері дитини. Ні органи опіки та піклування, ні представники батьків, ні дід, баба, ні заклади охорони здоров'я, ні дитячі заклади не наділені правом бути позивачами у даній категорії справ. Відповідачами в таких справах є, відповідно, той із батьків, з ким проживає дитина, або орган опіки та піклування, якщо дитину виховує інша особа. Ще однією особливістю розгляду даної категорії справ є обов’язкова участь органу опіки та піклування, який на підставі ухвали суду повинен надати висновок про можливість поновлення батьківських прав. Однак, слід зазначити, що суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим та суперечить інтересам дитини.

Важливо: перед тим як звертатися до суду із позовом про поновлення батьківських прав необхідно дослідити, чи досягла дитина 18 років, а також чи була вона усиновлена. Оскільки батьківські права за будь-яких обставин неможливо поновити у двох випадках:

  • якщо на час розгляду справи судом дитина досягла повноліття, тобто 18 років;
  • якщо дитина була усиновлена і усиновлення не скасоване або не визнане недійсним судом;

При цьому, як визначив Верховний Суд України, у разі одночасного подання до суду заяви про усиновлення та заяви про поновлення батьківських прав, необхідно об'єднати ці заяви і розглянути в одному провадженні (п. 7 постанови Пленуму ВСУ № 3 від 30.03.2007 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав»).

Позовна заява про поновлення батьківських прав приймається судом до розгляду незалежно від часу постановлення рішення про позбавлення батьківських прав. Але у разі відмови в позові про поновлення батьківських прав повторне звернення із таким позовом можливе лише (увага!) після спливу одного року з часу набрання чинності рішенням суду про таку відмову. Слід враховувати дані обставини та ретельно готувати позовну заяву та докази до неї, особливо, якщо дитині скоро виповниться 18 років.

Справи про поновлення батьківських прав розглядаються в порядку цивільного судочинства в загальному позовному провадженні за зареєстрованим місцем проживання або перебування відповідача. За подання такого позову в сплачується судовий збір у розмірі за ставками немайнової вимоги (наразі це 992 грн. 40 коп.).

В такій категорії справ суди перевіряють, наскільки змінилася поведінка Позивача, обставини, що були підставою для позбавлення батьківських прав, а також чи відповідає таке поновлення батьківських прав найкращим інтересам дитини.

Тому, розглядаючи таку категорію справ, суд зважатиме:

  • чи сплачувались аліменти на утримання дитини особою, яка звертається з позовом про поновлення батьківських прав, оскільки у разі позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину (ст. 166 СК України);
  • чи зверталася особа із позовом про надання права побачення з дитиною, тобто чи були зацікавлені мати/батько у спілкуванні з дитиною (таке право на звернення до суду передбачено ст. 168 СК України);
  • чи позбулася особа алкогольної чи наркотичної залежності, якщо такі проблеми були, та чи пройшла вона відповідну реабілітацію і лікування;
  • чи притягалася особа до адміністративної чи кримінальної відповідальності;
  • чи має особа відповідне житло, чи працевлаштована вона та чи має постійні доходи;
  • як особу характеризують з місця її роботи та проживання;
  • чи відновилося спілкування з дитиною та у якій формі (доказами можуть бути спільні фотографії з дитиною, скрін-шоти переписок у вайбері та інше);
  • чи ставиться позивач критично до своєї поведінки в минулому та чи його зміни не носять короткостроковий характер;
  • інші обставини, що засвідчують виправлення поведінки позивача та інші умови, за яких було позбавлено батьківських прав;

До матеріалів справи також долучається рішення суду про позбавлення батьківських прав. Крім того, при вирішенні справи про поновлення батьківських прав суд бере до уваги думку другого з батьків, інших осіб, з ким проживає дитина, а також заслуховує думку самої дитини, якщо вона може її висловити. Тому, з метою пришвидшення розгляду справи не зайвим буде подання матір’ю або батьком, з ким проживає дитини, а також самою дитиною (у разі можливості) заяви про те, що вони не заперечують проти поновлення особі її батьківських прав.

Варто наголосити, що у справах про поновлення батьківських справ безпосередня участь Позивача є обов’язковою. У зв’язку з цим, під час дії воєнного стану та перебування, наприклад, батька дитини, позбавленого батьківських прав, в гарячих точках України на службі в ЗСУ, існує проблема в особистій його присутності під час судових засідань та співбесіді з органами опіки та піклування щодо вирішення даного питання. Відтак, у разі досягнення дитиною 17 років є ризик того, що такий батько може не встигнути розпочати судову справу щодо поновлення своїх батьківських прав.

Якщо говорити про судову практику, то нещодавно Верховний Суд опублікував огляд судової практики, до якого внесено низку важливих правових висновків КЦС ВС, висловлених у справах зі спорів щодо позбавлення / поновлення батьківських прав, оспорювання батьківств (https://supreme.court.gov.ua/…/Oglyad_KCS_batkivstvo.pdf).

В даному огляді Верховний Суд в своїй постанові від 02.06.2022 року звертає увагу, що «факт неналежного піклування батька про дитину та його перебування на диспансерному обліку в лікаря-нарколога є підставою для відмови в поновленні його батьківських прав, оскільки поведінка, світогляд і звички батьків мають запевняти, що поновлення їхніх батьківських прав відповідатиме найкращим інтересам дитини, а не навпаки».

Заслуговує також на увагу постанова Верховного Суду від 08.06.2022 року у справі № 755/15903/20, де Суд дійшов до висновку, що «пояснення позивача в основному стосуються намірів на майбутнє та власних прав і потреб у поновленні батьківських прав, натомість жодних даних яким є місячний дохід позивача та як він виконує на теперішній час свій обов`язок по утриманню дитини матеріали справи не містять, тому позивачем не доведено зміни поведінки його, як особи, позбавленої батьківських прав. Встановивши, що відсутні підстави для поновлення батьківських прав, врахувавши найкращі інтереси дитини та її думку, стійкий емоційний зв`язок дитини із його сестрою, розлучення з якою матиме вкрай негативний вплив на хлопчика, суди зробили правильний висновок, що позов ОСОБА_1 про поновлення батьківських прав не підлягає задоволенню».

Водночас в постанові Верховного Суду від 12.05.2022 року у справі № 466/5767/18, Суд, врахувавши, що позивач систематично сплачує аліменти на утримання дитини, неодноразово брав участь у АТО, його бажання займатися вихованням свого сина та турбуватися про нього, встановивши, що поведінка особи, позбавленої батьківських прав, та обставини, що були підставою для позбавлення батьківських прав, істотно змінилися, дійшов правильного висновку про поновлення батьківських прав ОСОБА_1 відносно малолітнього сина.

Наостанок додам, що судове рішення про поновлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини. З моменту набрання рішенням законної сили батько або матір, поновлені у своїх правах, знову набувають батьківських прав і обов’язків у повному обсязі.

Бережіть свою сім’ю, бережіть відносини зі своїми дітьми та не допускайте взагалі ситуації, де Вам доведеться звертатися до суду щодо поновлення своїх батьківських прав.

Матеріал підготувала Інна Скузь, адвокат по сімейним справам, член Комітету з сімейного права НААУ та член Центру з сімейного права ВША НААУ.