«Польська програма підтримки родин з дітьми «Сім’я 500+»: зміни з 01 січня 2022 року»
Публікацію підготувала Солтисяк Марина, адвокат
Новини та події
01.12.2021

В рамках рубрики Центру сімейного права «Сімейне право зарубіжних країн: коротко про головне» в публікації «Сім’я 500+»: отримання громадянами України допомоги на виховання дітей в Польщі» висвітлено юридичні та практичні аспекти функціонування польської державної програми «Сім’я 500+», відповідно до якої сім’я, що має на утриманні дітей, має право на отримання щомісячної допомоги (świadczenie wychowawcze) у розмірі 500 Польських злотих на кожну дитину у віці до 18 років незалежно від доходу такої сім’ї, а також ознайомлено з умовами надання такої допомоги громадянам України, які проживають на території Польщі.

 

Запрошуємо ознайомитися зі змінами в програмі «Сім’я 500+», які наберуть законної сили з 01 січня 2022 року.

 

В жовтні 2021 року президент Польщі підписав Закон від 17.09.2021 року про внесення змін до Закону від 11.02.2016 року про допомогу держави у вихованні дітей, основного нормативно-правового акту, який визначає умови набуття права на допомогу, правила її надання та виплати.

 

По-перше, з 01 січня 2022 року уповноваженим органом, що розглядатиме заяви про надання права на допомогу, прийматиме рішення про її призначення та здійснюватиме виплати буде Заклад соціального страхування (Zakład Ubezpieczeń Społecznych). В чинній редакції Закону виконання цих функцій покладено на виконавчі органи місцевого самоврядування (urząd miasta/gminy).

 

Однак, справи за заявами про надання права на допомогу, поданими до 01 січня 2022 року, будуть розглядатися відповідними виконавчими органами місцевого самоврядування до прийняття рішення за такими заявами. Крім того, виконавчі органи місцевого самоврядування продовжать здійснювати виплату допомоги, наданої до 01 січня 2022 року, до закінчення періоду, на який така допомога була призначена, тобто до 31 травня 2022 року.

 

По-друге, зміниться порядок подання заяви про надання права на допомогу. Так, з нового року вказану заяву та всі додатки до неї можна буде подавати виключно в електронній формі, тоді як чинне законодавство передбачає можливість подання заяви як on-line, так і в паперовому вигляді.

 

Для осіб, позбавлених доступу до цифрових технологій, кожне територіальне управління Закладу соціального страхування буде оснащене комп’ютером, за допомогою якого зацікавлена особа зможе подати заяву та додатки до неї, а також, у разі потреби, отримати консультацію асистента з технічних питань. Крім того, передбачається створення додаткових мобільних пунктів подачі заяв, наприклад у відділеннях почти (Poczta Polska) або Каси фермерського соціального страхування (Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego).

 

Нагадаємо, що заяву в електронному вигляді через мережу Інтернет можна подавати за допомогою:

— Інформаційно-сервісного порталу Міністерства сім’ї і соціальної політики emp@tia (https://empatia.mpips.gov.pl/);

— електронного банкінгу (з переліком банків, які надають можливість подання заяви для отримання допомоги за програмою «Сім’я 500+» можна ознайомитись за посиланням https://www.gov.pl/web/rodzina/sprawdz-jak-zlozyc-wniosek-o-rodzina-500-plus-on-line-przez-bankowosc-elektroniczna3), за умови, що заявник є клієнтом такого банку і, відповідно, пройшов процедуру ідентифікації;

— Платформи електронних послуг Закладу соціального страхування PUE ZUS (https://www.zus.pl/baza-wiedzy/program-rodzina-500/zloz-wniosek-rodzina-500-przez-pue-zus).

 

І по-третє, зміни стосуються форми виплати допомоги. Чинне законодавство передбачає, що призначену допомогу на виховання дитини батьки (опікуни) можуть отримувати за своїм бажанням або готівкою, або переказом на банківський рахунок. Нова редакція Закону передбачає лише безготівкову форму виплати, яка здійснюватиметься на вказаний заявником рахунок в банку.

Варто зазначити, що положення Закону, які надають право громадянам України на отримання допомоги за програмою «Сім'я 500+» та визначають критерії, яким вони повинні відповідати для призначення такої допомоги, залишилися без змін.

 

Офіційний вебсайт виконавчої влади Республіки Польща https://www.gov.pl/

Закон про допомогу держави у вихованні дітей 11.02.2016 року (Ustawa z dnia 11.02.2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci)

Закон про зміну Закону про допомогу держави у вихованні дітей та деяких інших законів 17.09.2021 року (Ustawa z dnia 17.09.2021 r. o zmianie ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci oraz niektórych innych ustaw)