Податкові стимули для бізнесу: адвокати дізнавалися про особливості сплати податків, зборів, звітність та податкову відповідальність в умовах воєнного стану
У єдності наша сила, разом до перемоги! Слава Україні!🇺🇦
Новини та події
27.04.2022
Вебінар на тему “Податкові стимули для бізнесу в умовах воєнного стану” відбувся у Вищій школі адвокатури НААУ 26 квітня 2022 р., до участі в якому долучилися близько двох тисяч адвокатів з усіх регіонів України.

Предметом обговорення під час вебінару стали актуальні питання змін законодавства у сфері оподаткування, особливості правового регулювання податкових відносин в умовах воєнного стану, призупинення проведення документальних, камеральних та фактичних перевірок суб'єктів господарювання, практичні аспекти сплати податків, зборів, а також подання звітності в особливий період.

Лектором заходу з підвищення кваліфікації адвокатів виступив Яків Воронін, адвокат, доктор юридичних наук, доцент, Голова комітету з питань митного та податкового права НААУ, Голова Ради громадського контролю при Бюро економічної безпеки, керуючий Адвокатського бюро «Якова Вороніна”.

Відкриваючи захід, Яків Воронін відзначив, що Верховною Радою України прийнято ряд змін до податкового законодавства для стимулювання економіки в період воєнного стану.

Нові правила оподаткування широко обговорюються, їх застосування породжує чимало дискусій, на практиці виникає безліч питань та викликів, які потребують нових підходів урегулювання в особливий період.

У доповіді лектором було розкрито законодавчі засади податкової відповідальності та обставини непереборної сили (форс — мажору), що звільняють від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень та порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Експертний коментар доповідача торкнувся інформаційних повідомлень та роз'яснень Державної податкової служби України, оприлюднених у зв'язку з запровадженням воєнного стану в Україні, щодо порядку дій платників податків у зв'язку з неможливістю своєчасного виконання податкових обов'язків, передбачених Податковим кодексом України.

Коментуючи повідомлення ДПС України щодо призупинення документальних, камеральних та фактичних перевірок Яків Воронін наголосив, що зупинено проведення перевірок, які розпочаті до 24 лютого 2022 року та не були завершеними, на період по останній день календарного місяця (включно) у якому завершиться дія воєнного стану, введеного відповідним Указом Президента України. Таке зупинення перериває термін проведення перевірки та не потребує прийняття будь-яких додаткових рішень контролюючим органом. Документальні, фактичні та камеральні перевірки, які мали розпочатися у період з 24 лютого та не були розпочаті, переносяться на період по останній день календарного місяця (включно) у якому завершиться дія воєнного стану, введеного Указом.

Увагу учасників заходу привернув змістовний огляд норм Закону України “Про захист інтересів суб'єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни” від 03 березня 2022 року № 2125-ІХ та практичних ситуацій, що виникають у платників податків.

Аналізуючи приклади податкових змін, Яків Воронін надав відповіді на питання щодо наслідків порушення податкових строків, потреби сплачувати плату за землю в умовах воєнного стану, необхідності нарахування та сплати загального мінімального податкового зобов'язання за земельні ділянки, податку на нерухоме майно та низки інших актуальних питань в особливий період.
Учасниками заходу відзначено важливість роз'ясненого лектором алгоритму дій та наслідків у випадку втрати первинних документів платниками податків, які провадили діяльність на територіях, на яких ведуться (велись) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації.

Чи включається до складу витрат адвоката витрати на оборону? — одне з питань, що найбільше цікавило аудиторію. З відповіді лектора слідує, що за результатами податкових (звітних) періодів за 2022 рік у складі витрат від провадження певного виду незалежної професійної діяльності, а також у складі витрат фізичної особи — підприємця від провадження господарської діяльності, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, можуть враховуватися документально підтверджені витрати у вигляді вартості майна, в тому числі грошові кошти, що добровільно перераховані (надані, передані) Збройним Силам України, Національній гвардії України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Міністерству внутрішніх справ України, Управлінню державної охорони України, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, добровольчим формуванням територіальних громад, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням.

Під час вебінару предметом обговорення також були особливості переходу платників податків на спрощену систему оподаткування, підстави для звільнення від сплати єдиного соціального внеску самозайнятими особами під час війни та низка інших практичних аспектів правового регулювання податкових відносин в умовах воєнного стану.
Адвокати високо оцінили фахову доповідь лектора та подякували Якову Вороніну за важливі та практично необхідні знання і навички, можливість отримати відповіді на найбільш поширені питання, що турбують адвокатів, юристів, фізичних осіб — підприємців, керівників підприємств і пересічних українців в умовах воєнного стану.

Традиційно учасники обмінялися між собою теплими словами підтримки, віри в Українську армію, Державу і Народ, впевненості в перемогу України у війні, спільні зусилля відбудови української економіки, розвитку бізнесу, ефективного провадження незалежної професійної діяльності в складних умовах сьогодення.

Вища школа адвокатури НААУ висловлює щиру вдячність лектору Якову Вороніну та всім адвокатам, які долучилися до участі у вебінарі.
Ми продовжуємо проводити заходи з підвищення кваліфікації адвокатів та правопросвітництво в умовах воєнного стану в Україні.