Підсумки круглого столу “Агресія Росії проти України: Виконання Стамбульської конвенції під час збройного конфлікту”
HIGHER SCHOOL OF ADVOCACY
Новини та події
24.11.2022

Вища школа адвокатури НААУ взяла участь у роботі круглого столу на тему “Агресія Росії проти України: Виконання Стамбульської конвенції під час збройного конфлікту”, організованому Радою Європою.

Зі вступними словами виступили:

  • Стен Ньорлов, Керівник Офісу Ради Європи в Україні, представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи
  • Роберто Олла, Голова Департаменту людської гідності та гендерної рівності, Рада Європи, Страсбург
  • Ольга Стефанішина, Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України
  • Катерина Левченко, Урядова уповноважена з питань гендерної політики, Україна, заступниця голови Комісії Ради Європи з питань гендерної рівності
  • Оксана Жолнович, Міністр соціальної політики України
  • Катерина Павліченко, Заступниця міністра внутрішніх справ України
  • Роман Романюк, Керівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Керівник Офісу РЄ в Україні пан Ньорлов завірив у підтримці України на складному шляху до миру, і відзначив, що після того, як Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію, її ратифікувало Сполучене Королівство — і це величезний вклад у підтримку Конвенції.

Голова Департаменту людської гідності та гендерної рівності пан Олла зазначив, що вони в Раді Європи розуміють, що ратифікація — це лише початок. Основна робота починається з імплементацією Конвенції. Також додав, що виділяє Україну та робить її досвід унікальним серед інших країн, які ратифікували Конвенцію, — це імплементація в умовах збройного конфлікту.

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України пані Стефанішина подякувала Раді Європи та закликала до подальшої підтримки України.

В свою чергу, Урядова уповноважена з питань гендерної політики пані Левченко закликала міжнародних та національних експертів допомогти розробити рекомендації щодо зменшення тягаря доведення скоєння злочину, звільнення від судового збору у разі домашнього насильства, доступу до соціальних послуг, покращення адміністрування виховного процесу для кривдників.

Міністр соціальної політики України пані Жолнович повідомила, що міністерством було проведено аудит заходів та соціальних послуг, які були запроваджені завдяки субвенціям (мобільні бригади, шелтери, інші). У виступі відзначено про виявлену за результатами аналізу найбільшу ефективність мобільних бригад з понад 600 заходів. Міністр закликала партнерів до підтримки в актуалізації стандартів та удосконалення методології ведення супроводження випадків, введення цифровізації за прикладом е-кейс.

Заступниця міністра внутрішніх справ України пані Павліченко відзначила важливість підтримки громадських організацій в питаннях співпраці у боротьбі з домашнім та сексуальним насильствами. Вона повідомила, що кількість звернень до поліції щодо випадків насильства під час війни зменшилась на 24%. Разом з тим у доповіді наголошено на тому, що з’явилась нова категорія злочинів — статеві злочини під час збройного конфлікту. Поліція, за словами доповідачки, почала навчати поліцейських вмінням роботи з цією категорією злочинів.

Керівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відзначив важливість співпраці над питаннями, які піднімаються під час круглого столу та побажав всім плідної роботи.

Луїза Хупер, адвокатка, Garden Court Chambers (Велика Британія) представила доповідь на тему “У чому полягає актуальність Стамбульської конвенції під час війни, боротьби з насильством стосовно жінок під час збройного конфлікту?”

Сарета Ашраф, адвокатка з міжнародного кримінального права, Garden Court Chambers (Велика Британія) представила доповідь на тему “Робота з постраждалими від сексуального насильства в умовах збройного конфлікту: посібник для українських фахівців з психічного здоров’я та реагування на надзвичайні ситуації”.

Франсуаза Кемпф з Секретаріат GREVIO детально описала послідовність дій після ратифікації Конвенції та надала інформацію щодо доступу України до моніторингового механізму Стамбульської конвенції на наступні кроки.

Джан Білі, Керівник відділу з питань боротьби з насильством, Федеральний департамент внутрішніх справ FDHA, Федеральне відомство з питань гендерної рівності FOGE (Швейцарія) оприлюднив детальну інформацію про те, як системи боротьби з насильством працює у Швейцарії та побажав Україні враховувати досвід інших країн у питаннях імплементації.

Вища школа адвокатури бере активну участь у проектах Ради Європи, приєднується до інформаційної кампанії “16 днів проти насильства” та готує навчальні програми не лише з питань гендеру, а і щодо боротьби з домашнім та сексуальним насильствами.