Первинна консультація при зверненні клієнта у сімейному спорі. Обрання правильної тактики дій, психологічні аспекти при наданні первинної правової допомоги
Адвокат, керівник адвокатського бюро «Волкова», Член Центру сімейного права ВША, Анатолій Волков
Новини та події
21.12.2021

Початку роботи адвоката у сімейному кейсі передує первинна юридична консультація з клієнтом. Емоційно – вольова стійкість та глибинний аналіз проблеми клієнта, є запорукою подальшої співпраці та надання в майбутньому вторинної правової допомоги. Уміння вислухати клієнта, викликати в нього взаємну довіру та повагу, у свою чергу може полегшити емоційний стан останнього, віднайти правильний ключ у вирішенні конфлікту.

Правова допомога у такій чутливій сфері, як сімейні відносини, де часто діти стають «заручниками» спору між батьками, потребує надання адвокатом психологічної підтримки. Саме при первинній консультації, адвокату важливо сформулювати ймовірні альтернативи вирішення спору, вибрати найоптимальніший варіант. Зокрема, звертаючись за консультацією, клієнтка озвучила наміри змінити порядок стягнення аліментів, з фіксованої суми 7000 грн. на дитину та перейти на стягнення ¼ від доходів платника. Десь чула, хтось із подруг сказав, що так буде краще. Ознайомившись з документами, з’ясувавши інформацію про місце роботи батька дитини, дані про його дохід адвокат із знанням судової практики не буде рекомендувати слідувати такій тактиці, оскільки перехід на стягнення ¼ частки від доходу боржника може призвести навпаки, до зменшення фактично отриманих аліментів. В даному разі, за наявності підстав може бути поданий позов про збільшення розміру аліментів.

Тому, велике значення має допомога адвоката у визначенні того, що саме, і як можна змінити в ситуації.

При зверненні за консультацією, один із батьків дитини був із сформованою думкою, що треба йти до суду та визначати місце проживання дитини з ним. На уточнене питання, з якою метою, адвокату надано відповідь, на майбутнє щоб було, та щоб можна було тимчасового виїжджати за кордон без згоди другого батька. Адвокат пересвідчився, що у клієнта немає спору про визначення місця проживання дитини, тому правильним у цій ситуації було роз’яснити, що є інші альтернативні варіанти для озвучених цілей: наприклад, звернення із заявою до органу опіки та піклування про підтвердження місця проживання дитини (для тимчасового виїзду за кордон) або врегулювання цим органом питання визначення місця проживання дитини, що буде значно швидше за судовий розгляд.

Не менш важливим для клієнта є розуміння збереження анонімності. Будь – яка інформація, озвучена адвокату є предметом адвокатської таємниці та не може бути передана без згоди клієнта будь – яким особам. Відтак, всебічна юридична і психологічна підтримка, обрання єдиного правильного тактичного варіанту – складові первинної юридичної консультації, і як результат, задоволений клієнт.

Якщо ви адвокат і маєте бажання розвиватися у сфері сімейного права-запрошуємо до закритої професійної групи у ФБ: https://bit.ly/3izSMSK