Перспективи стягнення цивільних збитків в іноземних юрисдикціях: міжнародні експерти поділилися досвідом з українськими адвокатами
Підсумки семінару
Новини та події
14.10.2022

Семінар щодо перспективи стягнення цивільних збитків в іноземних юрисдикціях відбувся у Вищій школі адвокатури НААУ (HSA) у партнерській співорганізації з Міжнародною асоціацією юристів (IBA), Національною асоціацією адвокатів України (UNBA).

Захід став третім у серії онлайн вебінарів з підвищення кваліфікації адвокатів з міжнародного кримінального, гуманітарного та публічного права, до участі в якому долучилися представники адвокатської спільноти та інших юридичних професій.

Відкрив захід Савва Кузьменко, директор ВША НААУ, який підкреслив важливість оволодіння українськими адвокатами механізмами відшкодування збитків, завданих державою — агресором, та важливість обміну унікальним досвідом з міжнародними експертами. Слова вдячності за партнерську підтримку висловлено спікерам та модератору семінару — виконавчому директору ІВА Марку Еллісу.

Вітаючи учасників семінару Марк Елліс наголосив, що ІВА з першого дня російського вторгнення в Україну засудила агресію рф та виступила в підтримку України, продовжує підтримувати український народ до сьогодні і робитиме це надалі. У виступі було анонсовано низку наступних вебінарів у співпраці HSA, IBA, UNBA та акцентовано увагу на важливості вивчення міжнародного досвіду. Марк Елліс представив учасникам спікерів, висловив сподівання на інноваційність та інтерактивність заходу й запросив учасників до активної дискусії.

Валентин Гвоздій, заступник Голови Національної асоціації адвокатів України, у вітальному слові передусім подякував партнерам за надзвичайно актуальну та потрібну навчальну ініціативу. Він відзначив відсутність досвіду в українських адвокатів у таких категоріях справ та важливість обговорення практичного досвіду міжнародних колег та їх професійних міркувань, пов'язаних із зверненням з позовами про стягнення цивільних збитків в іноземних юрисдикціях, включаючи суди в США та Європі.

Девід Е. Ландау, професор американського конституційного права, цивільного процесу та міжнародного публічного права в Юридичному коледжі Університету штату Флорида, у доповіді здійснив короткий огляд юрисдикційних перепон для звернення з позовом до американських федеральних судів, включаючи питання процесуальної правоздатності та предметної/персональної юрисдикції. В обговоренні можливих шляхів для стягнення цивільних збитків спікером приділено увагу Статуту про делікти іноземців та іншим потенційним шляхам для відшкодування за законом в Сполучених Штатах.

У своєму виступі Тобі Кадман, британський адвокат і співголова в ЮФ Guernika 37 International Justice Chambers в Лондоні, який спеціалізується на міжнародному кримінальному та гуманітарному праві, здійснив огляд законодавчого унормування та перспектив відшкодування збитків через існуючі судові трибунали в Європі, схарактеризував можливості і перепони, які можуть виникнути для справ за участі України. Спікер висловив підтримку аргументів, наведених професором Девідом Е. Ландау, які частково притаманні також при зверненні до європейських інституцій.

Керолайн Бюйсман, старший юридичний директор ООН, що має досвід захисту клієнтів у Спеціальному суді по Сьєрра-Леоне, кількох Міжнародних трибуналах з воєнних злочинів та Міжнародному кримінальному суді, приділила увагу проблематиці екстериторіальної юрисдикції при розгляді звернень, пов'язаних з захистом порушенням прав в умовах збройного конфлікту. Спікер представила досвід Голландії з застосуванням універсальної юрисдикції, окреслила способи стягнення цивільних збитків та порівняла розміри відшкодувань на прикладах різних держав.

Під час дискусії спікери надали відповіді на запитання учасників, зокрема, щодо відповідальних вимог до рішень українських судів та можливості в подальшому застосовуватися їх в іноземній юрисдикції. Предметом обговорення стала новина про ухвалення ПАРЄ резолюції про визнання рф державою — терористом, а також вплив такої подію на подальшу можливість стягнення збитків в іноземних юрисдикціях.

Трансляція семінару у Facebook: https://fb.watch/g7Wv4EFUnU/

Трансляція семінару в YouTube: https://youtu.be/awR_D-POGLg

18 жовтня в рамках продовження співпраці HSA, IBA, UNBA відбудеться онлайн семінар про історично успішні механізми примусового стягнення цивільних збитків та міркування для України.

Більше про захід за посиланням https://bit.ly/3TDVGG7

Зареєструватись на міжнародний семінар можна за посиланням: https://bit.ly/3MyvR7P